Hoe een airco kiezen ?

Een airco kiezen

Het kiezen van de juiste airco voor jouw behoeften vereist een zorgvuldige afweging van verschillende factoren. Hier zijn enkele belangrijke punten om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen:

 • Grootte en capaciteit: Bepaal de juiste grootte en capaciteit van de airco op basis van de vierkante voet van de kamer of ruimte die je wilt koelen. Een te kleine unit kan moeite hebben om effectief te koelen, terwijl een te grote unit vaak aan en uit kan gaan, wat leidt tot inefficiëntie.
 • Energie-efficiëntie: Zoek airco’s met een hoge Energy Efficiency Ratio (EER) of Seasonal Energy Efficiency Ratio (SEER). Hogere waarden duiden op een betere energie-efficiëntie, waardoor je geld kunt besparen op je elektriciteitsrekening en het milieu minder wordt belast.
 • Type airco: Kijk naar de verschillende typen airco’s die verkrijgbaar zijn, zoals raamunits, draagbare units, split-systemen en centrale airco’s. Elk type heeft zijn eigen voordelen en installatievereisten. Elk type heeft zijn voordelen en installatie vereisten, dus kies er een die aan je specifieke behoeften voldoet.
 • Installatie: Houd rekening met het installatieproces en de vereisten van de airco. Raamunits vereisen geschikte raamopeningen, terwijl split systemen en centrale airco’s meestal professionele installatie vereisen. Zorg ervoor dat je de nodige ruimte, elektrische aansluitingen en ventilatie hebt voor de installatie.
 • Geluidsniveau: Sommige airco’s kunnen lawaaierig zijn, vooral raamunits. Als lawaai een probleem is, zoek dan naar modellen met een lager geluidsniveau, vooral voor slaapkamers of stille ruimtes.
 • Extra functies: Denk aan extra functies die belangrijk voor je kunnen zijn, zoals programmeerbare timers, afstandsbedieningen, slaapstanden, luchtreinigers of ontvochtigers. Evalueer welke functies passen bij je specifieke behoeften.
 • Garantie en ondersteuning: Controleer de garantie en beschikbare ondersteuningsopties van de fabrikant. Een betrouwbare garantie kan je gemoedsrust geven en je investering beschermen. Controleer ook of er geautoriseerde servicecentra bij jou in de buurt beschikbaar zijn voor toekomstig onderhoud of reparaties.

Vergeet niet dat het altijd nuttig is om professionals of gerenommeerde bronnen te raadplegen voor persoonlijke aanbevelingen op basis van je specifieke eisen en plaatselijke klimaatomstandigheden.

Hoe een airco kiezen

Wat zijn de belangrijkste overwegingen voor het kiezen van een airco ?

Een airco correct installeren is cruciaal voor optimale prestaties en energie-efficiëntie. Er zijn verschillende belangrijke overwegingen om in gedachten te houden tijdens het installatieproces. In dit artikel bespreken we deze overwegingen om je te helpen weloverwogen beslissingen te nemen bij het installeren van een airco.

Grootte van de airco-eenheid

Een van de belangrijkste overwegingen is het kiezen van de juiste grootte van de airco voor jouw ruimte. Een te grote unit kan de ruimte snel koelen, maar kan leiden tot overmatig energieverbruik en slechte ontvochtiging. Aan de andere kant kan een te kleine unit moeite hebben om de ruimte effectief te koelen. Het is aan te raden om een professional te raadplegen om de juiste maat te bepalen op basis van de vierkante meters en isolatie van je ruimte.

Energie-efficiëntie

Het kiezen van een airco met een goede energie-efficiëntie is essentieel om de bedrijfskosten te verlagen en de impact op het milieu te minimaliseren. Zoek naar units met een hoge Energy Efficiency Ratio (EER) of Seasonal Energy Efficiency Ratio (SEER). Hogere waarden duiden op een betere energie-efficiëntie. Denk ook aan functies zoals programmeerbare thermostaten en energiebesparende standen die het energieverbruik verder kunnen optimaliseren.

Passende installatielocatie

De plaats waar de airco wordt geïnstalleerd speelt een belangrijke rol bij de prestaties. De binnenunit moet uit de buurt van direct zonlicht, warmtebronnen en gebieden met een slechte luchtcirculatie worden geplaatst. Ook de buitenunit moet voldoende vrije ruimte hebben voor een goede luchtstroom. Door de units in de schaduw te plaatsen kan de efficiëntie worden verbeterd en oververhitting worden voorkomen.

Evaluatie van de leidingen

Als je voor je airco kanalen nodig hebt, is het essentieel om de toestand ervan te evalueren voor de installatie. Lekke of slecht geïsoleerde kanalen kunnen leiden tot energieverlies en een verminderde koelefficiëntie. Zorg ervoor dat de leidingen goed zijn afgedicht en geïsoleerd om de airco zo efficiënt mogelijk te laten werken.

Elektrische vereisten

Airco’s hebben een speciaal elektrisch circuit nodig om efficiënt te werken. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat het elektrische systeem in je huis de stroomvereisten van de airconditioner aankan. Neem contact op met een professionele elektricien om de elektrische installatie te beoordelen en eventueel aan te passen voor de installatie.

Goede afvoer

Airco’s produceren condens, dat goed moet worden afgevoerd. Onjuiste afvoer kan leiden tot waterlekken, vochtophoping en mogelijke schade aan je woning. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het afvoersysteem correct is geïnstalleerd en goed werkt.

Professionele installatie

Hoewel sommige huiseigenaren overwegen om zelf een airco te installeren, is het sterk aan te raden om een professionele HVAC-monteur in te huren voor een goede installatie. Zij hebben de kennis en ervaring om ervoor te zorgen dat met alle overwegingen rekening wordt gehouden en dat het apparaat correct wordt geïnstalleerd. Een professionele installatie kan mogelijke problemen helpen voorkomen en zorgen voor optimale prestaties.

Een airco op de juiste manier installeren houdt een aantal belangrijke overwegingen in. Deze omvatten het kiezen van de juiste grootte unit, het kiezen van een energiezuinig model, het bepalen van de juiste installatielocatie, het beoordelen van het leidingwerk, het zorgen voor de juiste elektrische vereisten, het aanpakken van afvoerproblemen en het inhuren van een professional voor de installatie. Door rekening te houden met deze factoren kun je ervoor zorgen dat je airco efficiënt werkt, je optimaal comfort biedt en tegelijkertijd het energieverbruik en de kosten verlaagt.


Waar koop ik airco’s ?

 • Online verkopers: Er zijn talloze online verkopers beschikbaar die een divers aanbod aan airco’s te koop aanbieden. Deze platforms bieden een ruime keuze aan opties tegen concurrerende prijzen, zodat je voldoende keuze hebt om aan je behoeften te voldoen.
 • Winkels voor woningverbetering: Deze winkels bieden verschillende opties, zowel in de winkel als online, voor verschillende behoeften en budgetten. Met een breed aanbod kunnen klanten de perfecte keuze vinden die past bij hun voorkeuren en financiële situatie.
 • Elektronicawinkels: Winkeliers bieden airco’s te koop aan. Ze hebben een selectie producten die geschikt zijn voor zowel grote als kleine ruimtes. Deze winkels hebben vaak deskundig personeel dat je kan helpen bij het vinden van de juiste airco voor jouw behoeften.
 • Warenhuizen: Sommige warenhuizen hebben ook airco’s. Target is zo’n winkel met draagbare airco’s en raamunits. Ze bieden het gemak van online winkelen met de optie om ze op dezelfde dag in de winkel op te halen.
 • Groothandelaren: Als je geld wilt besparen, kijk dan eens bij groothandels zoals Sam’s Club of Costco. Deze winkels hebben vaak gereduceerde prijzen voor airco’s, zodat je een goede deal kunt sluiten.
 • Plaatselijke apparatenwinkels: Vergeet niet om te kijken naar lokale apparatuurwinkels bij jou in de buurt. Deze kleinere winkels bieden persoonlijke service en expertise. Ze hebben misschien ook unieke merken of modellen die je niet bij de grotere ketens vindt.
 • Fabrikanten: Een andere optie is om rechtstreeks bij de fabrikant te kopen. Dit kan vaak online, waardoor je tijd en gedoe bespaart. Je kunt ook exclusieve aanbiedingen of promoties vinden door rechtstreeks bij de bron te kopen.

Samengevat zijn er verschillende plaatsen waar je airco’s kunt kopen zonder specifieke merknamen te noemen. Online verkopers, bouwmarkten, elektronicawinkels, warenhuizen, groothandelaren, plaatselijke apparatenwinkels en online marktplaatsen zijn allemaal haalbare opties om te verkennen. Houd rekening met je specifieke behoeften, budget en voorkeuren bij het kiezen van de beste plaats om je airco te kopen.


Hoe krijg je de beste aanbiedingen voor het kopen van airco’s ?

Om de beste deals te krijgen bij het kopen van een airco, zijn er verschillende strategieën die je kunt volgen. Hier zijn enkele tips om je te helpen geld te besparen en een weloverwogen aankoop te doen:

 • Vergelijk prijzen: Begin met het vergelijken van prijzen voor hetzelfde model airco op verschillende websites. Deze eenvoudige stap kan je een aanzienlijk bedrag besparen.
 • Zoek naar kortingen en uitverkoop: Let op de uitverkoop en kortingen van airco’s, zowel online als in fysieke winkels. Veel winkeliers bieden speciale promoties aan tijdens bepaalde periodes van het jaar, zoals het zomer- of vakantieseizoen.
 • Overweeg buiten het seizoen te kopen: Een airco kopen buiten het seizoen, zoals in de herfst of winter, kan vaak tot betere aanbiedingen leiden. Winkeliers willen in deze periodes misschien hun voorraad opruimen en bieden dan gereduceerde prijzen.
 • Kijk of er lokale stimuleringsmaatregelen zijn: Sommige gebieden bieden stimulansen of kortingen voor de aanschaf van energiezuinige airco’s. Informeer bij je lokale overheid of nutsbedrijf of er programma’s zijn waarmee je geld kunt besparen.
 • Vergelijk offertes van verschillende aannemers: Als je van plan bent om de airco professioneel te laten installeren, is het een goed idee om offertes aan te vragen bij meerdere aannemers. Zo kun je prijzen vergelijken en degene kiezen die het meeste waar voor je geld biedt.
 • Overweeg online retailers: Online retailers zoals Amazon of Home Depot hebben vaak concurrerende prijzen voor airco’s. Neem de tijd om hun websites te bekijken. Neem de tijd om hun websites te bekijken en kijk of er aanbiedingen of kortingen zijn.
 • Profiteer van financieringsopties: Sommige retailers bieden financieringsopties voor de aankoop van airco’s. Als je niet in staat bent om het volledige bedrag vooruit te betalen, kunnen deze opties je helpen om de kosten in de loop van de tijd te spreiden.

Vergeet niet dat het bij de aanschaf van een airco belangrijk is om prioriteit te geven aan kwaliteit en energie-efficiëntie. Zoek naar modellen met een hoge Energy Star-rating, want die zijn ontworpen om energiezuiniger te zijn en kunnen je helpen om op de lange termijn geld te besparen op je energierekening.


Een airco kiezen | Prijzen en advies aanvragen:

Stap 1 van 2

Hoe een airco kiezen