Hoe installeer je een inverter airco ?

Hoe installeer je een inverter airco ?

 • De installatie voorbereiden: Ten eerste is het essentieel om de beste locatie te bepalen voor zowel de binnen- als de buitenunit van de inverter airco. De binnenunit moet worden geplaatst op een plek waar de lucht gelijkmatig wordt verdeeld en de buitenunit moet worden geïnstalleerd in een ruimte met voldoende ventilatie, vrij van obstructies. Vergeet niet dat de twee units met elkaar verbonden worden door koperen leidingen, dus ze mogen niet te ver uit elkaar staan.
 • De binnenunit monteren: Nadat je de perfecte plek hebt gekozen, monteer je de beugel voor de binnenunit op een geschikte hoogte aan de muur en zorg je ervoor dat hij waterpas hangt. Boor gaten in de muur op geschikte plaatsen op de beugel voor montageschroeven. Daarnaast moet je een gat boren voor de leidingen die de binnen- en buitenunit met elkaar verbinden.
 • De buitenunit installeren: De buitenunit moet op een vlakke, stevige ondergrond worden geplaatst. Dit kan de grond zijn of een stevig buiten AC montagerek. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat de plek goed afwatert en indien mogelijk beschermd is tegen direct zonlicht en regen. Zet de eenheid vast met bouten en een metalen frame, vooral in gebieden met veel wind.
 • De units aansluiten: Trek de leidingen door het eerder geboorde gat naar de buitenunit. Sluit de elektrische en koelleidingen van de binnenunit aan op de overeenkomstige uitgangen van de buitenunit. Zorg ervoor dat deze aansluitingen goed vastzitten om lekken of losraken te voorkomen.
 • Elektrische aansluitingen: Omdat omgaan met elektriciteit gevaarlijk kan zijn, mag deze stap alleen worden uitgevoerd door een gekwalificeerde, ervaren elektricien. De inverter airco moet worden aangesloten op de stroomvoorziening van je huis. Dit houdt meestal in dat het systeem moet worden aangesloten op een speciale stroomonderbreker.
 • Het systeem controleren: Als alles is aangesloten, is het tijd om het systeem te controleren. Zet de stroom aan en start de airco. Controleer of er koele lucht uit de binnenunit komt en luister of je ongewone geluiden hoort.
 • Regelmatig onderhoud: Nadat je de inverter airco met succes hebt geïnstalleerd, is regelmatig onderhoud nodig om hem efficiënt te laten werken. Dit omvat het schoonmaken of vervangen van filters, het controleren op lekken of verstoppingen en ervoor zorgen dat de buitenunit vrij is van vuil. Regelmatige controle door een professional kan ook nuttig zijn om de levensduur van het systeem te verlengen.

Onthoud dat, hoewel deze stappen een algemene richtlijn zijn, het altijd aan te raden is om de specifieke installatie-instructies van de fabrikant van je inverter airco te volgen. En vanwege de complexiteit en mogelijke risico’s, vooral wat betreft de elektrische aansluitingen, is het misschien het beste om een professionele installateur in te huren.

Wat bepaalt de prijs van een airco

Hoe maak je een inverter airco schoon?

Het onderhoud van een inverter airco is cruciaal voor zijn prestaties en levensduur. Regelmatig schoonmaken kan ervoor zorgen dat het apparaat efficiënt werkt en schone, frisse lucht levert. Deze gids leidt je door de stappen van het reinigen van een inverter airco.

Het belang van regelmatig schoonmaken begrijpen

Het regelmatig reinigen van je inverter airco is om een paar redenen essentieel. Na verloop van tijd kunnen stof en andere stoffen in de lucht zich ophopen op de luchtfilters, wat de luchtstroom belemmert en de efficiëntie van je airconditioner vermindert. Bovendien kan een vuile airco mogelijk onzuivere lucht circuleren, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Daarom is het aan te raden om de filteronderdelen minstens een keer per maand te controleren en schoon te maken.

Voorbereiden op het reinigingsproces

Voordat je begint met schoonmaken, moet je ervoor zorgen dat de airco uit staat om ongelukken te voorkomen. Als je airco scherpe randen of dunne aluminium vinnen heeft, pas dan op dat je je vingers niet snijdt. Het kan nuttig zijn om je tijdens het schoonmaken te laten bijstaan door een partner om de spanning te verminderen en mogelijk letsel te voorkomen.

Het luchtfilter reinigen

Als je airco een verwijderbaar filter heeft, kun je het voorzichtig wassen met een vochtige doek. Als het filter niet verwijderbaar is, geldt dezelfde methode. Zorg ervoor dat je het filter volledig laat drogen voordat je het opnieuw installeert. Het regelmatig schoonmaken van de luchtfilters kan helpen bij het verwijderen van opgehoopt stof en andere stoffen in de lucht die de luchtstroom belemmeren.

De buitenunit aanpakken

De buitenunit van je airco kan ook vuil ophopen, wat de prestaties kan beïnvloeden. Wees voorzichtig bij het schoonmaken van de buitenunit, want de dunne aluminium lamellen kunnen scherp zijn. Gebruik een zachte borstel of doek om opgehoopt stof of vuil voorzichtig te verwijderen.

Handelen met koeltorens

Als je airco gebruik maakt van koeltorens, moeten deze ook regelmatig worden schoongemaakt. Opgehoopt stof en andere stoffen kunnen de luchtstroom belemmeren en de efficiëntie van de koeltorens verminderen. Voor het reinigen van deze onderdelen kan echter professionele hulp nodig zijn om schade aan de unit te voorkomen.

Een optimale werking garanderen na de reiniging

Na de reiniging is het belangrijk om de prestaties van je airco te controleren. Als je veranderingen opmerkt in de efficiëntie of kwaliteit van de geproduceerde lucht, is het misschien tijd om een professional in te schakelen voor een grondiger inspectie en reiniging. Regelmatig onderhoud, inclusief schoonmaken, kan ervoor zorgen dat je inverter airco schone, frisse lucht blijft leveren terwijl hij zo efficiënt mogelijk werkt.

Onthoud dat, hoewel deze gids algemeen advies geeft over het reinigen van een inverter airco, je altijd de handleiding van je specifieke model moet raadplegen voor gedetailleerde reinigingsinstructies en veiligheidsrichtlijnen.


Is een inverter airco goed voor de gezondheid?

 • Energie-efficiëntie: Inverter airco’s staan bekend om hun energie-efficiëntie. In tegenstelling tot traditionele airco’s die op een constante snelheid werken, passen inverter units hun snelheid en vermogen aan de benodigde koellast aan. Dit aanpassingsvermogen bespaart niet alleen energie, maar verlaagt ook de elektriciteitsrekening. Deze milieuvriendelijke eigenschap leidt tot een lagere CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan een gezondere planeet.
 • Constante temperatuur: Een ander belangrijk voordeel van inverter airco’s is hun vermogen om een stabielere en consistentere temperatuur te handhaven. Traditionele airco’s veroorzaken vaak temperatuurschommelingen als ze in- en uitschakelen, terwijl inverter units de temperatuur binnen een veel smaller bereik kunnen regelen. Deze consistentie kan plotselinge veranderingen in de omgevingstemperatuur voorkomen, wat gunstig kan zijn voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen zoals astma of allergieën.
 • Verbeterde luchtkwaliteit: Inverter airco’s kunnen ook zorgen voor een betere luchtkwaliteit. Sommige units zijn uitgerust met geavanceerde filtersystemen die verontreinigende stoffen, allergenen en andere schadelijke deeltjes uit de lucht kunnen verwijderen. Deze gezuiverde lucht is vooral gunstig voor mensen met ademhalingsproblemen, allergieën of gevoeligheden voor stof en pollen.
 • Stille werking: Inverter airco’s werken stiller dan hun niet-inverter tegenhangers. De geluidsreductie is te danken aan de compressor met variabele snelheid, die niet continu aan en uit hoeft te gaan. Deze stillere werking kan bijdragen aan een rustiger klimaat voor binnen, wat leidt tot een betere slaap en algeheel welzijn.
 • Snellere koeling: Inverter airco’s staan bekend om hun snelle koelvermogen. Ze kunnen de gewenste temperatuur sneller bereiken dan niet-inverter units, waardoor ze onmiddellijk comfort bieden. Deze snelle koeling kan vooral gunstig zijn bij extreme hitte en voorkomt hittegerelateerde gezondheidsproblemen zoals uitdroging of een zonnesteek.
 • Intelligente technologie: Veel inverter airco’s zijn uitgerust met intelligente technologie die hun voordelen nog vergroot. Deze functies kunnen energiebesparende standen, slaapstanden en zelfs Wi-Fi-connectiviteit voor afstandsbediening omvatten. Deze slimme functies zorgen voor een nauwkeurigere controle over je omgeving voor binnen, wat bijdraagt aan een comfortabelere en gezondere leefruimte.
 • Duurzaamheid en levensduur: Ten slotte zijn inverter airco’s vaak duurzamer en gaan ze langer mee dan traditionele units. De verminderde belasting van de compressor door de werking met variabele snelheid kan de levensduur van het apparaat verlengen. Deze lange levensduur betekent minder vervangingen en minder elektronisch afval, wat bijdraagt aan een gezonder milieu.

Kortom, hoewel een inverter airco op zich geen gezondheidsproduct is, kunnen de eigenschappen ervan indirect bijdragen aan een gezonder milieu voor binnen en een gezondere planeet.


Zijn inverter airco’s kosteneffectief?

Inverter airco’s zijn een moderne koeltechnologie die de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen. De belangrijkste vraag die opkomt als je de aanschaf van zo’n apparaat overweegt, is of het op de lange termijn rendabel is. Deze analyse gaat in op verschillende aspecten van dit onderwerp en biedt een objectieve en educatieve kijk op de zaak.

Energie-efficiëntie

Het belangrijkste voordeel van inverter airco’s is hun energie-efficiëntie. Deze apparaten kunnen hun energieverbruik aanpassen aan de buitentemperatuur. Door deze functie verbruiken ze minder stroom tijdens koelere periodes, waardoor ze aanzienlijk minder energie verbruiken dan niet-omvormer airco’s.

Initiële kosten

Een van de mogelijke nadelen van inverter airconditioners zijn de hogere initiële kosten in vergelijking met gewone airconditioners. Het is echter belangrijk om deze kosten te beschouwen als een investering, omdat de energiebesparingen die deze units opleveren de hogere initiële kosten na verloop van tijd kunnen compenseren.

Lange-termijn bedrijfskosten

De bedrijfskosten op lange termijn van inverter airco’s zijn over het algemeen lager dankzij hun energie-efficiëntie. Uit een onderzoek blijkt dat een inverter AC met 50% energiebesparing een terugverdientijd heeft van ongeveer 4,67 jaar. Dit betekent dat na ongeveer vijf jaar de besparingen door lagere elektriciteitsrekeningen de initiële kosten van het apparaat zouden hebben gedekt.

Duurzaamheid en onderhoud

Inverter airco’s zijn ontworpen om minder belast te worden dan traditionele modellen. Omdat ze hun vermogen kunnen aanpassen, hoeven ze niet constant aan en uit te gaan om een gewenste temperatuur te behouden. Dit resulteert in minder slijtage, waardoor de levensduur van het apparaat kan worden verlengd en de onderhoudskosten kunnen worden verlaagd.

Invloed op het milieu

Inverter airco’s zijn niet alleen kosteneffectief, ze zijn ook minder belastend voor het milieu. Hun energie-efficiëntie vertaalt zich in minder elektriciteitsverbruik, wat bijdraagt aan een vermindering van de koolstofuitstoot. Dit maakt ze een milieuvriendelijkere keuze voor degenen die zich zorgen maken over hun ecologische voetafdruk.

Kortom, inverter airco’s hebben misschien hogere aanloopkosten, maar hun energie-efficiëntie, duurzaamheid en lagere bedrijfskosten op de lange termijn maken ze op de lange termijn een kosteneffectieve keuze. Bovendien is hun lagere impact op het milieu een extra bonus die ze een aantrekkelijke keuze maakt voor de milieubewuste consument.


Airco’s vergelijken | Prijzen en advies aanvragen:

Stap 1 van 2

Hoe installeer je een inverter airco