Hoe kies ik een airco-installateur ?

Hoe kies ik een airco-installateur ?

Het kiezen van een installateur van airco’s omvat een aantal belangrijke stappen om de beste service en installatieresultaten te garanderen:

 • Onderzoek en certificering: Begin je zoektocht naar een installateur van airco door grondig onderzoek te doen naar potentiële aannemers. Dit houdt ook in dat je je ervan moet vergewissen dat ze over de nodige vergunningen en certificaten beschikken om in jouw regio te mogen werken. Deze certificaten zijn belangrijk omdat ze aangeven of de installateur zich houdt aan de normen en voorschriften van de bedrijfstak.

 • Ken je apparatuur: Bekend zijn met de specificaties en vereisten van je airco kan helpen bij het kiezen van een geschikte installateur. Een goed begrip van je apparatuur kan de communicatie met de installateur vergemakkelijken en je in staat stellen om weloverwogen keuzes te maken tijdens het installatieproces.

 • Referrals en Reviews: Overweeg om referenties te zoeken bij betrouwbare bronnen zoals familie en vrienden die airco’s hebben laten installeren. Daarnaast kunnen online reviews inzicht geven in de ervaringen van vorige klanten, zodat je een goed beeld krijgt van de betrouwbaarheid en de kwaliteit van de service van de installateur.
 • Aangeboden diensten: Sommige HVAC-aannemers bieden een breed scala aan diensten, van installatie tot onderhoud en reparatie. Het kiezen van een veelzijdige leverancier kan gunstig zijn voor toekomstige service- en onderhoudsbehoeften. Het geeft ook hun uitgebreide kennis van airco systemen aan.
 • Ervaring: Ervaring is een andere cruciale factor om te overwegen. Ervaren installateurs leveren waarschijnlijk werk van hoge kwaliteit en kunnen omgaan met verschillende installatie-uitdagingen. Ze hebben ook een geschiedenis van hun werk die je kunt reviewen om je gerust te stellen.
 • Kosten en besparingen: Hoewel het belangrijk is om kwaliteit niet in te leveren voor de kosten, kan inzicht in de prijsstructuur van potentiële installateurs je helpen om een passend budget te kiezen. Sommige aannemers bieden misschien energiezuinige modellen of speciale aanbiedingen die op de lange termijn besparingen kunnen opleveren.
 • Referenties: Aarzel tot slot niet om potentiële installateurs om referenties van eerdere opdrachten te vragen. Door contact op te nemen met deze referenties kun je uit de eerste hand informatie krijgen over hun arbeidsethos, punctualiteit en of ze binnen hun budget blijven en hun eigen rommel opruimen.

Door deze stappen te volgen, kun je er zeker van zijn dat je een competente, betrouwbare installateur van airco kiest die een hoge servicestandaard levert.

Hoe kies ik een airco-installateur

Waarom is het belangrijk om een airco goed te installeren?

Airco’s zijn waardevolle activa die comfort bieden en de luchtkwaliteit voor binnen verbeteren. Hun effectiviteit wordt echter in grote mate bepaald door de kwaliteit van hun installatie. Dit artikel belicht het belang van een goede installatie van airco’s.

Het comfort waarborgen

Een goed geïnstalleerde airco draagt bij aan het comfortniveau door een constante temperatuur in de hele ruimte te handhaven. Het zorgt ervoor dat de airco optimaal werkt en optimale koeling biedt tijdens de zinderende zomermaanden.

De efficiëntie van de apparatuur verbeteren

De juiste installatie heeft een directe invloed op de efficiëntie van een airco. Als alle elektrische circuits correct geïnstalleerd en aangesloten zijn, wordt de airco niet belast en werkt hij efficiënter. Dit verlaagt niet alleen het energieverbruik, maar leidt ook tot lagere energierekeningen.

De levensduur van het systeem verbeteren

Een airco is een investering en net als elke andere investering wil je dat hij lang meegaat. Een goed geïnstalleerde airco garandeert een lange levensduur. Regelmatig onderhoud en inspecties verbeteren dit nog meer, zodat je airco je jarenlang betrouwbaar van dienst kan zijn.

De luchtkwaliteit binnenshuis verbeteren

De kwaliteit van de lucht voor binnen speelt een belangrijke rol in onze algemene gezondheid. Een goed geïnstalleerde airco verbetert de luchtkwaliteit voor binnen door verontreinigende stoffen te filteren en de vochtigheidsgraad optimaal te houden. Dit leidt tot een gezondere en comfortabelere leefomgeving.

Voorkom toekomstige problemen

De juiste installatie van een airco helpt problemen in de toekomst te voorkomen. Dit betekent dat er tijdens het installatieproces componenten van hoge kwaliteit worden gebruikt die niet snel slijten. Dit minimaliseert de kans op storingen en de noodzaak voor frequente reparaties.

Geld besparen

Tot slot kan het kiezen van de juiste installateur voor je airco je geld besparen. Een professionele installatie zorgt ervoor dat het systeem meteen goed wordt ingesteld, waardoor de kans op kostbare fouten kleiner wordt. Bovendien verbruikt een efficiënt werkend systeem minder energie, wat leidt tot besparingen op je energierekening.

Kortom, het belang van een goede installatie van airco kan niet genoeg worden benadrukt. Het zorgt voor comfort, efficiëntie, een lange levensduur, een betere luchtkwaliteit voor binnen en kostenbesparingen. Zorg er daarom altijd voor dat je airco door een professional wordt geïnstalleerd om van deze voordelen te profiteren.


Zijn airco’s gemakkelijk te installeren?

De complexiteit van het installeren van een airco kan variëren afhankelijk van het type apparaat en de specifieke omstandigheden, maar over het algemeen kunnen veel airconditioners relatief eenvoudig worden geïnstalleerd.

 • Airconditioning-units voor ramen: Dit is misschien wel het meest voorkomende type airco voor individuele kamers. Volgens huidexperts duurt de installatie van een raamunit meestal niet langer dan een uur. Het proces bestaat uit het plaatsen van de unit in het raam, het laten zakken van het bovenste raam om het op zijn plaats te houden en vervolgens het uitklappen van de vleugels van de airco om eventuele kieren aan beide zijden te dichten. Dit wordt over het algemeen als eenvoudig beschouwd, maar het is de moeite waard om jezelf vertrouwd te maken met het proces voordat je begint.
 • Draagbare airco’s: Net als raamunits zijn ook mobiele airco’s relatief eenvoudig te installeren. Ze staan op de vloer en worden niet rechtstreeks in de ramen geïnstalleerd. Deze modellen worden meestal geleverd met een ‘slang’-ventilatieopening die onder het raam zit, waardoor er geen externe steunen nodig zijn en ze een goede optie zijn als ondersteuning een punt van zorg is.
 • Centrale airco: De installatie van centrale airco’s is een veel ingewikkelder proces dat meestal professionele installatie vereist. Dit komt omdat er een eenheid buiten het huis moet worden geplaatst en er leidingen door het huis moeten worden gelegd.
 • Kanaalloze minisplit airco’s: Deze systemen hebben een buitenunit en één of meer binnenunits. Ze vereisen het boren van een gat door de muur voor de leidingen, wat iets ingewikkelder kan zijn, maar nog steeds haalbaar als doe-het-zelf project voor wie handig is.
 • Noodzaak van AC in elke kamer: Het is niet nodig om in elke kamer een airco te installeren. De beslissing om dat wel te doen hangt af van je specifieke koelbehoeften. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen slaapkamers of bepaalde delen van het huis te koelen.
 • Voorbereiding en voorzorgsmaatregelen: Ongeacht het type airco dat je installeert, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je over het juiste gereedschap en de juiste informatie beschikt voordat je begint. Lees zorgvuldig de instructies van de fabrikant, zorg ervoor dat je het proces begrijpt en neem veiligheidsmaatregelen.

Hoewel sommige typen airco’s gemakkelijker te installeren zijn dan andere, kunnen veel typen met de juiste voorbereiding en kennis relatief gemakkelijk worden geïnstalleerd.


Waar kan ik het beste een airco voor buiten installeren?

Bij het installeren van een airco voor buiten moet je rekening houden met verschillende factoren om een maximale efficiëntie en levensduur van de unit te garanderen. De plaatsing van het apparaat kan de prestaties en jouw comfort aanzienlijk beïnvloeden. Hier zijn enkele cruciale tips om in gedachten te houden bij het bepalen van de beste plaats om je airco buiten te installeren.

Vermijd blootstelling aan de zon

In het ideale geval wordt de buitenunit op een muur op het noorden of zuiden geïnstalleerd om te voorkomen dat oost- en westmuren te veel in de zon staan. De extra warmte van de zon kan ervoor zorgen dat de unit harder werkt dan nodig is, wat kan leiden tot vroegtijdige slijtage en een hoger energieverbruik.

Verborgen maar toegankelijk

Hoewel esthetiek belangrijk is, mag de functionaliteit niet in het gedrang komen. Het is aan te raden om de unit aan een verborgen kant van het huis te plaatsen of de tuinarchitectuur of hekken te gebruiken om de unit te verbergen. Het is echter essentieel om te zorgen voor voldoende vrije ruimte rond de unit voor een goede ventilatie en gemakkelijke toegang voor onderhoud en reparaties.

Zorg voor maximaal comfort voor binnen

Installeer de binnenunit in de buurt van het gebied met het grootste warmteverlies en de grootste warmtewinst – bijvoorbeeld boven een raam – voor optimale koeling. Maar vergeet niet dat je voldoende ruimte moet hebben voor de unit en de juiste installatie.

Open ruimte en goede luchtstroom

De buitenunit moet in een open ruimte geplaatst worden, bij voorkeur verhoogd zoals op een terras, zodat de lucht vrij over de compressor kan stromen. Deze plaatsing verhoogt de efficiëntie en voorkomt oververhitting. Vermijd plaatsen omringd door bomen, struiken of veel vuil om het risico op verstoppingen en schade te minimaliseren.

Optimale hoogte

De ideale hoogte voor een AC is ongeveer 1,5 tot 2,5 meter boven de grond. Deze hoogte biedt voldoende ruimte voor de unit om koele lucht effectief te laten circuleren en te voldoen aan de eisen van de thermostaat.

Op afstand van warmtebronnen

Probeer de unit aan een koelere kant van je huis te plaatsen om de unit minder te belasten met het afkoelen van de lucht. Als de lucht rondom de unit te warm is, zal hij harder moeten werken om de gewenste binnentemperatuur te bereiken, wat kan leiden tot een hoger energieverbruik en een kortere levensduur van de unit.

Kortom, er zijn veel overwegingen waar je rekening mee moet houden bij het installeren van een buitenunit, maar deze richtlijnen kunnen je helpen om de optimale locatie voor je unit te vinden. De juiste plaatsing zorgt niet alleen voor efficiënte koeling, maar verlengt ook de levensduur van je airco, zodat je jarenlang kunt genieten van comfort.


Airco’s vergelijken | Prijzen en advies aanvragen:

Stap 1 van 2

Hoe kies ik een airco-installateur