Hoe kies je de juiste grootte van de airco ?

De juiste grootte van de airco kiezen

Het kiezen van de juiste grootte airco is cruciaal voor optimale koeling en energie-efficiëntie in je huis. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen bij het bepalen van de juiste maat:

 • Bereken de vierkante voet: Meet de lengte en breedte van elke kamer in je huis die je wilt koelen met de airco. Vermenigvuldig deze afmetingen om de vierkante voet van elke kamer te krijgen.
 • Totale vierkante meter: Tel de vierkante voet op van alle kamers die je van plan bent te koelen. Dit geeft je de totale vierkante meter van het gebied dat de airco moet bestrijken.
 • Benodigde BTU’s: Om de benodigde British Thermal Units (BTU’s) te schatten, vermenigvuldig je de totale vierkante meter met 20. Deze berekening geeft een ruwe schatting van de koelcapaciteit die nodig is voor jouw ruimte.
 • Houd rekening met andere factoren: Naast vierkante meters zijn er nog andere factoren om rekening mee te houden, zoals plafondhoogte, isolatiekwaliteit, blootstelling aan de zon en het aantal bewoners en elektronische apparaten in de ruimte. Deze factoren kunnen van invloed zijn op de koelbelasting en het kan nodig zijn om de benodigde BTU’s aan te passen.
 • Overleg met een HVAC-professional: Als je een nauwkeuriger beoordeling wilt, is het raadzaam om een HVAC-professional te raadplegen. Zij kunnen een gedetailleerde belastingsberekening uitvoeren, rekening houdend met verschillende factoren die specifiek zijn voor jouw huis, om de juiste grootte van de airco aan te bevelen.
 • Over- en ondermaat: Het is belangrijk om zowel over- als ondermaatse airco’s te vermijden. Te grote apparaten kunnen de ruimte snel koelen, maar zullen vaak in- en uitschakelen, wat leidt tot inefficiënt energiegebruik en vochtproblemen. Te kleine apparaten zullen moeite hebben om de ruimte voldoende te koelen, wat leidt tot ongemak en een hoger energieverbruik.
 • Overwegingen met betrekking tot energie-efficiëntie: Kies voor airco’s met een hoge energie-efficiëntie (SEER – Seasonal Energy Efficiency Ratio). Hogere SEER-ratings duiden op een betere energie-efficiëntie, waardoor je energieverbruik en je energierekening dalen.

Onthoud dat dit antwoord een algemene richtlijn is en kan variëren afhankelijk van individuele omstandigheden. Het is altijd aan te raden om een HVAC-professional te raadplegen voor een precieze beoordeling die is afgestemd op jouw specifieke behoeften.

Hoe kies je de juiste grootte van de airco

Welke factoren moet ik overwegen bij het kiezen van de juiste maat airco ?

Bij het kiezen van de juiste maat airco voor je huis zijn er verschillende belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden.

 • Vierkante meter: De eerste en belangrijkste factor is de oppervlakte van de ruimte die je wilt koelen. Dit is niet zo eenvoudig als het lijkt. Het gaat niet alleen om de totale oppervlakte van de ruimte, maar ook om de hoogte van de plafonds, de indeling en hoe open of gesloten de ruimte is.
 • Lokale weersomstandigheden: De plaatselijke weersomstandigheden spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de grootte van de airco die je nodig hebt. Als je in een gebied met hoge temperaturen en een hoge vochtigheidsgraad woont, heb je een krachtigere airconditioner nodig dan wanneer je in een koeler, droger klimaat woont.
 • Isolatie: De kwaliteit van de isolatie van je huis is een andere kritieke factor. Goede isolatie houdt de koele lucht binnen en de warme lucht buiten, waardoor je airco minder hard hoeft te werken. Aan de andere kant zal een slechte isolatie een groter apparaat nodig hebben om een comfortabele temperatuur binnen te houden.
 • Ramen: Het aantal, de grootte en de oriëntatie van de ramen in je huis kunnen een aanzienlijke invloed hebben op je koelbehoeften. Ramen op het zuiden kunnen veel warmte doorlaten, vooral in de zomer, waardoor een krachtigere airco nodig is. Ook grote ramen of veel ramen kunnen je behoefte aan koeling vergroten.
 • Interne warmtebronnen: Denk aan de interne warmtebronnen in je huis. Dit kunnen keukenapparaten, elektronica en zelfs mensen zijn. Meer warmtebronnen betekent dat je een krachtigere airco nodig hebt om de ruimte koel te houden.
 • Kwaliteit van het leidingwerk: Als je een centraal airconditioningsysteem overweegt, is de kwaliteit van het leidingwerk in je huis cruciaal. Slecht ontworpen of onderhouden kanalen kunnen leiden tot energieverlies, waardoor je een grotere eenheid nodig hebt om je huis effectief te koelen.
 • Type airco: Tot slot moet je beslissen welk type airco het beste bij je past. Raamunits, draagbare airco’s en centrale airco’s hebben allemaal verschillende capaciteiten en efficiëntie niveaus. Je keuze hangt af van je specifieke behoeften, waaronder de grootte van de ruimte, je budget en je persoonlijke voorkeuren.

Het bepalen van de juiste grootte van een airco vereist een zorgvuldige afweging van verschillende factoren. Door hiermee rekening te houden, kun je ervoor zorgen dat je airco efficiënt, effectief en geschikt is voor jouw specifieke behoeften.


Wat zijn de mogelijke problemen als je de verkeerde grootte airco kiest ?

Het kiezen van de verkeerde maat airco kan leiden tot een heleboel problemen, zowel op het gebied van comfort als op het gebied van kosten. Hier zijn enkele mogelijke problemen:

 • Hogere kosten: Een te grote airco kan leiden tot hogere koelrekeningen. Dit komt omdat een airco die te groot is voor je ruimte de ruimte snel koelt en dan weer uitschakelt. Dit veelvuldig in- en uitschakelen kan meer energie verbruiken en je energierekening opdrijven.
 • Vochtigheidsproblemen: Onjuist bemeten apparaten kunnen ook een grote invloed hebben op de vochtigheidsgraad in je huis. Een te grote airco koelt de lucht snel, maar werkt niet lang genoeg om vocht uit de lucht te verwijderen, waardoor de luchtvochtigheid toeneemt.
 • Frequente storingen: Een te kleine airco moet harder werken om je huis te koelen, wat leidt tot frequente storingen. Door constant op maximale capaciteit te draaien slijten de onderdelen sneller, waardoor ze vaker gerepareerd moeten worden.
 • Comfort problemen: Een te kleine unit kan moeite hebben om je comfortabel te houden, vooral tijdens zomerse piektemperaturen. Ook kan een te grote unit leiden tot ongelijkmatige koeling, waarbij sommige ruimtes te koud worden terwijl andere warm blijven.
 • Problemen met ontvochtiging: Als je systeem te groot is, kan het je huis niet goed ontvochtigen. Airco’s koelen niet alleen de lucht, maar verwijderen ook vocht. Een te groot apparaat werkt misschien niet lang genoeg om de lucht effectief te ontvochtigen.
 • Schade en schimmel: Een te grote airco kan mogelijk leiden tot schade en schimmel. Dit komt omdat het apparaat misschien niet lang genoeg draait om het overtollige vocht te verwijderen, wat kan leiden tot vochtigheid en vervolgens schimmelgroei.
 • Veelvuldige reparaties: Een te klein systeem zal vaak gerepareerd moeten worden. Onderdelen zoals ventilatormotoren en compressoren kunnen het begeven door de constante belasting, waardoor frequente en mogelijk dure reparaties nodig zijn.

Het kiezen van het juiste formaat airco is cruciaal voor het handhaven van een comfortabele temperatuur, het regelen van de vochtigheid, het voorkomen van frequente storingen en het besparen op energiekosten. Het is altijd aan te raden om een vakman te raadplegen om de juiste maat te bepalen voor jouw specifieke behoeften.


Is professionele hulp nodig bij het bepalen van de AC-maat ?

 • De basis begrijpen: Om te beginnen is het cruciaal om te begrijpen dat de dimensionering van een airco niets te maken heeft met de fysieke afmetingen van het apparaat. Het gaat om de koelcapaciteit, die meestal wordt gemeten in British Thermal Units (BTU’s) of ton. De grootte van de benodigde airco hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte en indeling van je huis, het type en niveau van isolatie, het aantal en type ramen en zelfs het klimaat in je omgeving.
 • Het belang van de juiste dimensionering: Het belang van de juiste dimensionering van een airco kan niet genoeg worden benadrukt. Een te kleine unit zal moeite hebben om je huis te koelen, wat leidt tot onvoldoende comfort, hoog energieverbruik en een kortere levensduur door voortdurende belasting. Aan de andere kant zal een te grote unit vaak in- en uitschakelen, wat leidt tot overmatige slijtage, ongelijkmatige koeling en hogere energiekosten. De juiste dimensionering zorgt voor optimale prestaties, energie-efficiëntie en een lange levensduur van je AC-systeem.
 • Koellast berekenen: Om de juiste grootte te bepalen moet je de koellast berekenen. Hierbij wordt rekening gehouden met de hierboven genoemde factoren en meer, zoals het aantal bewoners, warmteproducerende apparaten en zelfs de hoeveelheid schaduw die je huis krijgt. Deze complexe berekening vereist professionele kennis en hulpmiddelen, waardoor het voor een huiseigenaar een uitdaging is om het nauwkeurig uit te voeren.
 • Professionele expertise: HVAC-professionals hebben de opleiding, ervaring en hulpmiddelen om nauwkeurige koellastberekeningen uit te voeren. Ze kunnen ook rekening houden met factoren die voor huiseigenaren misschien niet voor de hand liggen, zoals mogelijke toekomstige veranderingen in het huis (bijv. toevoegingen of renovaties), unieke architecturale kenmerken die van invloed kunnen zijn op de koelbehoeften en plaatselijke bouwverordeningen en voorschriften.
 • Kwaliteit van de installatie: De grootte van je airco-eenheid is slechts één onderdeel van het installatieproces. Zelfs de unit met de beste afmetingen zal niet optimaal presteren als hij niet correct is geïnstalleerd. Professionele technici zorgen voor een correcte installatie, inclusief correcte plaatsing, veilige montage, geschikt leidingwerk en grondig testen om er zeker van te zijn dat alles naar behoren werkt.
 • Ondersteuning na installatie: Naast de installatie bieden professionals ook waardevolle ondersteuning na de installatie. Dit omvat regelmatig onderhoud om de unit in topvorm te houden, het oplossen van problemen en reparaties als er problemen optreden, en advies over efficiënt gebruik en instellingen. Deze voortdurende ondersteuning helpt je om het meeste uit je airco te halen.

Hoewel het mogelijk is om een ruwe schatting te krijgen van de benodigde grootte van je airco met behulp van online calculators of gidsen, zijn deze meestal gebaseerd op gemiddelden en weerspiegelen ze mogelijk niet nauwkeurig de unieke koelbehoeften van je huis. Voor een nauwkeurige dimensionering, optimale prestaties en gemoedsrust is professionele hulp inderdaad noodzakelijk.


Airco met de juiste grootte | Prijzen en advies aanvragen:

Stap 1 van 2

Hoe kies je de juiste grootte van de airco