Hoe werkt een airco zonder buitenunit ?

Hoe een airco zonder buitenunit werkt

Een airco zonder buitenunit volgt dezelfde basisprincipes als een airco met buitenunit. Hij werkt nog steeds volgens het principe van warmte-uitwisseling, waarbij warmte aan de binnenkant van een gebouw wordt onttrokken en naar buiten wordt afgevoerd.

 • Warmte onttrekken: De belangrijkste functie van een airco is het onttrekken van warmte aan de kamer. Dit proces wordt bereikt door gebruik te maken van een koelmiddel, een stof die warmte absorbeert uit de omgeving wanneer het verdampt. Het koelmiddel circuleert door de binnenunit, absorbeert warmte en koelt de lucht tijdens dit proces.
 • Warmteverspreiding: Zodra de warmte door het koelmiddel is opgenomen, moet het naar buiten worden afgevoerd. In traditionele airco’s wordt dit gedaan door een buitenunit. Bij airco’s zonder buitenunit wordt de warmte echter vaak verspreid via kanalen of ventilatieopeningen die naar de buitenkant van het gebouw leiden.
 • Watergekoelde eenheden: Sommige airco’s zonder buitenunit gebruiken water als medium om warmte te verspreiden. Dit soort units worden watergekoelde units genoemd. De warmte die door het koelmiddel wordt geabsorbeerd, wordt overgedragen aan water, dat vervolgens naar een warmtewisselaar wordt geleid waar het wordt gekoeld voordat het terugkeert naar de unit.
 • Monoblock systemen: Een ander type airco zonder buitenunit is een monoblock systeem. Deze systemen bevatten alle onderdelen van een airco in één unit. Ze hebben ook een ventilatiesysteem dat helpt om de warmte naar buiten af te voeren.
 • Ruimtebesparend: Airco’s zonder buitenunit bieden aanzienlijke ruimtebesparende voordelen. Ze hebben geen grote buitenunit nodig die kostbare ruimte inneemt in een tuin of op een balkon. Hierdoor zijn ze ideaal voor appartementen, flatgebouwen en andere ruimtes waar de buitenruimte beperkt is.
 • Architecturale bescherming: Dit type airco biedt ook een aanzienlijke architecturale bescherming. Omdat ze geen buitenunit nodig hebben, is het niet nodig om grote gaten in muren te boren of andere aanpassingen te doen die de structurele integriteit van een gebouw kunnen aantasten. Dit maakt ze een aantrekkelijke optie voor historische gebouwen of andere constructies waar het behoud van de architectuur een prioriteit is.

Airco’s zonder buitenunit werken volgens dezelfde basisprincipes van warmte-uitwisseling als traditionele airconditioning systemen. Ze gebruiken echter andere methoden om de warmte naar buiten af te voeren en bieden verschillende voordelen, waaronder ruimtebesparing en architecturale bescherming.

Hoe werkt een airco zonder buitenunit

Is een monoblock airco efficiënt?

Monoblock airco’s zijn een populaire keuze voor veel huizen en bedrijven. Door hun compacte ontwerp en eenvoudige installatie zijn ze een aantrekkelijke optie. Maar hoe efficiënt zijn ze echt? Het antwoord ligt in het begrijpen van het mechanisme van deze units en hoe ze functioneren binnen jouw specifieke behoeften en omgeving.

Uitleg over monoblock airco’s

Monoblock airco’s zijn, zoals de naam al zegt, units uit één stuk die geen buitenunit nodig hebben zoals hun tegenhangers in splitsystemen. Ze werken door lucht aan te zuigen uit de kamer, deze te koelen en vervolgens de warme lucht naar buiten te blazen via een ventilator of een raam. Dit proces wordt vergemakkelijkt door een koelmiddel in de unit dat warmte absorbeert en afgeeft.

Energie-efficiëntie classificaties

De meeste monoblock airco’s hebben een A-classificatie voor energie-efficiëntie. Deze score geeft aan dat een unit in staat is om een ruimte te koelen met een minimaal energieverbruik, waardoor ze een kosteneffectieve oplossing zijn voor het handhaven van een comfortabele binnentemperatuur. Hun efficiëntie kan echter beïnvloed worden door factoren zoals de grootte van de ruimte, het isolatieniveau en de buitentemperatuur.

Ontvochtigen en luchtzuivering

Naast koeling bieden monoblock airco’s ook ontvochtiging en luchtzuivering. Als de lucht door de interne filter van de unit gaat, wordt hij gezuiverd en worden stofdeeltjes en allergenen verwijderd. Deze dubbele functionaliteit kan de algehele luchtkwaliteit voor binnen verbeteren en een comfortabelere leefomgeving creëren.

Installatie en onderhoud

Een ander voordeel van monoblock airco’s is het installatiegemak. In tegenstelling tot splitsystemen die een professionele installatie vereisen, zijn monoblock units relatief eenvoudig te installeren en kunnen ze indien nodig van kamer naar kamer worden verplaatst. Regelmatig onderhoud is echter cruciaal om ze efficiënt te laten werken, zoals het reinigen van de filters en zorgen dat de unit voldoende geventileerd wordt.

Vergeleken met andere systemen

In vergelijking met andere systemen zijn monoblock airco’s misschien niet zo energiezuinig als split systemen of centrale airco. Dit is voornamelijk te wijten aan het feit dat alle onderdelen van een monoblock unit in één unit zijn ondergebracht, waardoor een deel van de warmte terug de kamer in wordt geleid. Hun draagbaarheid en installatiegemak maken ze echter een meer geschikte keuze voor bepaalde ruimtes.

Samenvattend kan de efficiëntie van een monoblock airco beïnvloed worden door verschillende factoren. Hoewel ze misschien niet zo efficiënt zijn als sommige andere soorten airconditioners, maken hun veelzijdigheid, installatiegemak en extra voordelen zoals luchtzuivering en ontvochtiging ze tot een haalbare optie voor veel scenario’s. Het is essentieel om rekening te houden met je specifieke behoeften en omstandigheden bij het kiezen van de beste oplossing voor airco.


Wat zijn de voor- en nadelen van AC zonder buitenunit?

Voor van AC zonder buitenunit

 • Ruimtebesparing: Een belangrijk voordeel van een airco zonder buitenunit is dat hij veel ruimte bespaart. In tegenstelling tot traditionele airconditioningsystemen is er geen externe installatie nodig, waardoor kostbare ruimte vrijkomt, vooral in compacte stedelijke omgevingen.
 • Architectonische bescherming: Dit soort airconditioningsystemen garandeert een aanzienlijke architecturale bescherming. Traditionele airco’s verstoren vaak de esthetiek van een gebouw met hun omvangrijke buitenunits. AC’s zonder buitenunits passen daarentegen naadloos in het interieur, waardoor de architectonische integriteit behouden blijft.
 • Stille werking: De compressor, die het meeste lawaai maakt in een aircosysteem, zit meestal in de buitenunit. Zonder buitenunit werkt de AC veel stiller, wat bijdraagt aan een stillere en comfortabelere omgeving.
 • Flexibele installatie: Airco’s zonder buitenunit bieden meer flexibiliteit bij de installatie. Ze zijn perfect voor mensen die geen buitenunits aan de gevel van het gebouw kunnen installeren vanwege beperkingen of ruimtegebrek.

Nadelen van AC zonder buitenunit

 • Gebrek aan vermogen: Airco’s zonder buitenunit missen het vermogen van de condensor, wat kan leiden tot minder effectieve koeling. Dit kan een belangrijk nadeel zijn, vooral in gebieden met een extreem warm klimaat.
 • Energie-efficiëntie: Hoewel draagbare airco’s bekend staan om hun gemak, zijn ze over het algemeen minder energiezuinig in vergelijking met andere koelopties. Dit kan na verloop van tijd leiden tot hogere elektriciteitsrekeningen.
 • Beperkte koeling: Sommige bronnen suggereren dat dit soort AC-systemen een ruimte niet zo effectief koelen als traditionele systemen. De werking van een draagbare AC met één slang heeft als effect dat de luchtdruk in de kamer iets afneemt, wat de koelcapaciteit kan beperken.

Wat is een kanaalloze airco?

Een kanaalloze airco is, zoals de naam al zegt, een koelsysteem dat werkt zonder uitgebreid leidingwerk in een gebouw. Dit type airco heeft vaak de voorkeur vanwege de efficiëntie en flexibiliteit en biedt een ideale oplossing voor ruimtes waar het installeren of uitbreiden van leidingen onpraktisch is.

Het basisontwerp van kanaalloze airco’s

In principe bestaat een kanaalloze airco uit twee hoofdunits: een buitenunit en een binnenunit. Deze units zijn met elkaar verbonden door koudemiddelleidingen en elektrische bedrading, zodat ze met elkaar kunnen communiceren en samenwerken. De buitenunit bevat de compressor en condensorcomponenten, terwijl de binnenunit de verdamper en luchtbehandelingselementen bevat.

De werking van kanaalloze airco’s

De kanaalloze airco genereert koele lucht in de buitenunit, die vervolgens via de koelmiddelleidingen naar de binnenunit wordt geleid. De binnenunit verspreidt de koele lucht dan rechtstreeks in de kamer. Door dit proces is er geen netwerk van kanalen nodig om de gekoelde lucht te verspreiden, waardoor het energiezuiniger is omdat er minder verlies van gekoelde lucht is.

Voordelen van draadloze airco’s

Een van de belangrijkste voordelen van kanaalloze airco’s is hun energie-efficiëntie. Doordat er geen leidingen nodig zijn, gaan er bij deze systemen minder gekoelde lucht verloren, wat leidt tot een lager energieverbruik. Bovendien bieden ze een nauwkeurigere temperatuurregeling omdat elke binnenunit onafhankelijk kan worden geregeld, waardoor verschillende temperatuurinstellingen in verschillende kamers mogelijk zijn.

Ductloze mini-split systemen

Ductless airco’s worden vaak mini-split systemen genoemd vanwege hun ontwerp. Ze zijn ‘gesplitst’ in een buiten- en binnenunit en ‘mini’ omdat ze meestal kleiner zijn dan traditionele centrale airconditioningsystemen. Dit compacte formaat en het gesplitste ontwerp zorgen voor meer flexibiliteit bij de installatie, omdat ze op verschillende plaatsen kunnen worden geïnstalleerd, waaronder hoog aan de muur, aan het plafond of zelfs op de vloer.

Kiezen voor een draadloze airco

Als je een draadloze airco overweegt, is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de grootte van de ruimte die je wilt koelen, het aantal binnenunits dat je nodig hebt en het type regeling dat je wilt voor het systeem. Sommige systemen bieden geavanceerde functies zoals slimme bediening, waarmee je de temperatuur op afstand kunt aanpassen.

Is een draadloze airco geschikt voor jou?

Airco’s zonder kanalen kunnen een uitstekende keuze zijn voor wie op zoek is naar een efficiënte, flexibele en eenvoudig te installeren koeloplossing. Ze zijn echter het meest geschikt voor kleinere ruimtes of huizen waar het uitbreiden van bestaande leidingen niet haalbaar is. Als je een kanaalloze airco overweegt, is het aan te raden om met een professional te overleggen om te bepalen of dit type systeem geschikt is voor jouw specifieke behoeften.


Airco zonder buitenunit kopen | Prijzen en advies aanvragen:

Stap 1 van 2

Hoe werkt een airco zonder buitenunit