Hoe werkt verwarming in airco ?

Hoe werkt verwarming in airco ?

Verwarmen in een airco is een fascinerend proces waarbij de koelcyclus wordt omgekeerd. Dit is hoe het werkt:

 • Omkering van de cyclus: Het airco systeem heeft de mogelijkheid om de cyclus om te keren van koelen naar verwarmen. Door dit proces kan het systeem warmte onttrekken aan de buitenlucht en deze gebruiken om de binnenkant van een gebouw te verwarmen.
 • Rol van koelmiddel: Het koelmiddel in het systeem speelt een cruciale rol bij zowel de koel- als de verwarmingsfunctie. Als het systeem in de verwarmingsmodus staat, absorbeert het koudemiddel warmte uit de buitenlucht terwijl het verdampt, waarbij het overgaat van een vloeibare toestand naar een gas.
 • Warmteabsorptie: Het koelmiddel, nu in gasvormige toestand, neemt de geabsorbeerde warmte mee. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om de lucht in het gebouw op te warmen.
 • Compressieproces: Het gasvormige koelmiddel gaat vervolgens naar de compressor, een onderdeel van het airco systeem. De compressor zet het koudemiddel onder druk, waardoor de temperatuur nog verder stijgt.
 • Warmteoverdracht: Het hete, onder druk staande koudemiddel gaat naar de condenserspoel in het gebouw. Als de lucht voor binnen over deze spoelen stroomt, wordt de warmte overgedragen van het koelmiddel naar de lucht.
 • Terugkeer naar vloeibare toestand: Na de warmteoverdracht koelt het koudemiddel af en keert het terug naar zijn vloeibare toestand. Daarna stroomt het terug naar buiten om het proces opnieuw te beginnen en meer warmte van de buitenlucht te absorberen.
 • Distributie van verwarmde lucht: De verwarmde lucht wordt vervolgens via leidingen door het gebouw verspreid. Dit zorgt voor een consistente en comfortabele temperatuur in alle kamers.
 • Thermostaatregeling: Het hele proces wordt geregeld door een thermostaat. De gebruiker stelt de gewenste temperatuur in en het systeem past zijn werking aan om die temperatuur te handhaven, waarbij zo nodig wordt geschakeld tussen de verwarmings- en de koelmodus.

In wezen draait de verwarmingsfunctie in een airco om het omkeren van het koelproces. Door de fysische eigenschappen van het koelmiddel te manipuleren, wordt warmte onttrokken aan de buitenlucht en gebruikt om het interieur van het gebouw op te warmen. Dit gedetailleerde maar efficiënte proces zorgt voor een comfortabel klimaat voor binnen, ongeacht de buitentemperatuur.

Hoe werkt verwarming in airco

Kunnen we airco gebruiken als verwarming in de winter?

Airco’s staan vooral bekend om hun koelvermogen, vooral tijdens de hete zomermaanden. Vaak rijst echter de vraag of deze apparaten ook als verwarming kunnen dienen in de winter. Het antwoord hangt grotendeels af van het type airco en de specifieke kenmerken ervan.

Uitleg over airco’s met twee functies:

Bepaalde airco’s zijn uitgerust met een warmtepomp, waardoor ze in de winter ook als verwarming kunnen dienen. Deze airco’s hebben een uniek vermogen om hun koelcyclus om te keren. In deze modus absorberen ze warmte van de buitenlucht en geven die weer af voor binnen, waardoor ze de binnenruimte opwarmen. Door deze dubbele functie zijn het veelzijdige apparaten die het hele jaar door het comfort voor binnen kunnen handhaven.

Beperkingen van standaard airco’s:

Het is belangrijk om te weten dat niet elke airco deze verwarmingsfunctie heeft. Standaard airco’s zonder ingebouwde warmtepomp zijn in de eerste plaats ontworpen om te koelen. Hun werking houdt in dat warmte van binnen wordt verwijderd en naar buiten wordt afgevoerd. Als je probeert dergelijke units te gebruiken om te verwarmen door de temperatuur hoog in te stellen, zal dat niet het gewenste verwarmingseffect opleveren en kan het apparaat mogelijk beschadigd raken.

Het belang van warmtepompen:

Warmtepompen spelen een essentiële rol om een airco als verwarming te laten werken. Ze werken volgens het principe dat ze warmte onttrekken aan de ene omgeving en deze overbrengen naar een andere. Als de airco in de verwarmingsmodus staat, onttrekt de warmtepomp warmte aan de buitenlucht, zelfs in koude omstandigheden, en brengt die over naar binnen. Dit proces verwarmt de omgeving voor binnen effectief.

Omkeerbare airco’s:

Omkeerbare airco’s, ook bekend als omgekeerde airconditioners, zijn speciaal ontworpen om zowel te verwarmen als te koelen. Ze kunnen een effectieve oplossing zijn voor verwarming in de winter, vooral in regio’s met milde winters. Hun verwarmingsefficiëntie kan echter afnemen als de buitentemperatuur aanzienlijk daalt.

Window AC als verwarming:

AC-raamunits, die meestal worden gebruikt om enkele kamers te koelen, zijn meestal niet ontworpen om als verwarming te fungeren. Sommige modellen hebben een ingebouwde warmtefunctie, maar hun verwarmingscapaciteit is meestal beperkt. Een raamairco gebruiken als verwarming is niet altijd een optimale oplossing, vooral niet voor grotere ruimtes of in regio’s met strenge winters.

Ideale temperatuurinstellingen voor airco’s in de winter:

Voor mensen die omkeerbare airco’s of AC units met warmtepompen gebruiken, is het instellen van de juiste temperatuur cruciaal om het comfort voor binnen en de energie-efficiëntie tijdens de winter te behouden. De meeste experts raden aan om de thermostaat in te stellen tussen 18-20°C. Dit temperatuurbereik zorgt voor een comfortabel klimaat voor binnen en voorkomt overmatig energieverbruik.


Waar koop ik een airco met verwarming?

Als het gaat om het kopen van een airco met verwarmingsfunctie, zijn er verschillende verkooppunten beschikbaar voor consumenten. Deze veelzijdige apparaten, die vaak omgekeerde airconditioners of airconditioners met twee functies worden genoemd, bieden zowel verwarming als koeling.

 • Winkels voor woningverbetering: Winkels in woningverbetering bieden meestal een ruime keuze aan airco’s, ook met verwarmingsfunctie. Klanten vinden deze apparaten meestal in verschillende modellen en maten, passend bij verschillende behoeften en budgetten.
 • Elektronicawinkels: Winkels die gespecialiseerd zijn in elektronica hebben ook vaak airco’s met verwarming. Deze verkooppunten bieden meestal een verscheidenheid aan merken en modellen, zodat klanten de functies en prijzen van verschillende apparaten kunnen vergelijken.
 • Warenhuizen: Grote warenhuizen hebben vaak afdelingen voor huishoudelijke apparaten, waaronder airco’s met verwarmingsfunctie. Deze winkels kunnen seizoensuitverkopen of -kortingen aanbieden, waardoor klanten kunnen besparen.
 • Online marktplaatsen: Online platforms zoals e-commerce websites zijn populaire plaatsen om airco’s met verwarming te kopen. Deze sites bieden meestal een breed scala aan producten van verschillende verkopers, zodat klanten prijzen kunnen vergelijken en reviews kunnen lezen voordat ze een aankoop doen.
 • Gespecialiseerde online verkopers: Sommige online winkels zijn gespecialiseerd in de verkoop van verwarmings- en koeltoestellen. Deze sites kunnen een brede selectie airco’s met verwarmingselementen aanbieden, vaak inclusief gedetailleerde productbeschrijvingen en reviews van klanten.
 • Groothandelsleveranciers: Voor grote bestellingen, zoals voor een bedrijf of een groot huis, kunnen groothandelsleveranciers een goede optie zijn. Deze bedrijven verkopen doorgaans verwarmings- en koeleenheden tegen lagere prijzen dan de detailhandel, vooral als ze in bulk worden gekocht.
 • Websites van fabrikanten: Sommige fabrikanten van airco’s verkopen hun producten rechtstreeks op hun eigen website. Als je van de website van een fabrikant koopt, weet je zeker dat je een echt product krijgt en kun je extra diensten krijgen, zoals installatie of uitgebreide garanties.

Tot slot kunnen airco’s met verwarmingsfunctie worden gekocht bij verschillende verkooppunten, zowel fysieke winkels als online platforms. Het is belangrijk voor consumenten om prijzen te vergelijken, reviews te lezen en na te denken over hun specifieke behoeften voordat ze een aankoop doen.


Zijn er draagbare airco’s met verwarming?

Draagbare airco’s met verwarming zijn innovatieve apparaten die het hele jaar door voldoen aan de verschillende behoeften van gebruikers op het gebied van klimaatregeling. Deze apparaten zijn niet alleen mobiel, zodat ze gemakkelijk kunnen worden verplaatst als dat nodig is, maar ze bieden ook dubbele functionaliteit – koelen en verwarmen. Dit maakt ze tot een zeer efficiënte oplossing voor het behoud van comfort voor binnen in verschillende klimaten.

De dubbele functionaliteit begrijpen:

Het belangrijkste voordeel van draagbare airco’s met verwarming is hun dubbele functionaliteit. Deze apparaten kunnen je ruimte koelen tijdens de hete zomermaanden en wanneer de temperaturen dalen, kunnen ze overschakelen naar de verwarmingsmodus, zodat je het hele jaar door comfortabel blijft. Door deze dubbele functionaliteit zijn er geen aparte koel- en verwarmingsunits nodig, waardoor je ruimte bespaart en mogelijk minder energie verbruikt.

Functies waar je op moet letten:

Als je een draagbare airco met verwarming kiest, zijn er verschillende functies die het nut en gemak vergroten. Veel modellen hebben een ontvochtigingsstand, wat erg handig is in vochtige klimaten of tijdens bepaalde seizoenen wanneer de luchtvochtigheid stijgt. Sommige apparaten bieden ook Wi-Fi-connectiviteit voor eenvoudige bediening via je smartphone of andere slimme apparaten.

Verwarmings- en koelcapaciteit:

De verwarmings- en koelcapaciteit van deze apparaten varieert afhankelijk van hun BTU-waarde (British Thermal Unit). Hogere BTU-ratings duiden op een groter vermogen en een groter dekkingsgebied. Een 10.000 BTU apparaat kan bijvoorbeeld effectief een gebied van ongeveer 450 vierkante meter koelen of verwarmen. Het is belangrijk om een model te kiezen met een BTU-waarde die geschikt is voor jouw ruimte om een efficiënte werking te garanderen.

Energie-efficiëntie:

Draagbare airco’s met verwarming zijn ontworpen met het oog op energie-efficiëntie. Veel modellen hebben een zelfverdampend systeem, dat het condenswater dat ontstaat tijdens het koelen of verwarmen recyclet om de efficiëntie te verhogen. Bovendien zijn deze apparaten vaak voorzien van energiebesparende standen en programmeerbare timers, zodat je de werking kunt optimaliseren voor maximale energiebesparing.

Draagbaarheid en installatiegemak:

Een van de belangrijkste voordelen van deze apparaten is hun draagbaarheid. Ze zijn meestal compact en hebben wieltjes zodat je ze gemakkelijk van de ene naar de andere kamer kunt verplaatsen. Dit betekent dat je één apparaat kunt gebruiken om het klimaat in verschillende delen van je huis te regelen. Bovendien vereisen ze een minimale installatie – vaak hoef je alleen maar de stekker in het stopcontact te steken en de uitlaatslang aan een raam te bevestigen.

Kortom, draagbare airco’s met verwarming bieden een veelzijdige en energiezuinige oplossing om het hele jaar door het klimaat voor binnen te regelen. Met hun dubbele functionaliteit, draagbaarheid en gebruiksvriendelijke functies zijn ze een slimme keuze voor wie op zoek is naar flexibele oplossingen voor klimaatregeling.


Airco’s vergelijken | Prijzen en advies aanvragen:

Stap 1 van 2

Hoe werkt verwarming in airco