Is installatie gemakkelijk voor airco’s zonder buitenunit ?

Is installatie gemakkelijk voor airco’s zonder buitenunit ?

 • Installatiegemak: Het installatieproces voor airco’s zonder buitenunit kan eenvoudiger zijn dan die met een buitenunit, voornamelijk omdat er geen grote, aparte buitencomponent nodig is. Deze systemen worden vaak verkocht als ‘doe-het-zelf’ units, wat een eenvoudiger installatieproces impliceert.
 • Minder opdringerig: Deze airco’s zijn minder ingrijpend qua installatie. Je hoeft geen grote gaten in de muur te boren of een geschikte buitenunit te vinden. Dit kan ze een goede keuze maken voor huizen waar de buitenruimte beperkt is of voor plaatsen waar buitenunits niet zijn toegestaan, zoals in sommige appartementen of monumentale gebouwen.
 • Geen leidingwerk nodig: Airco’s zonder buitenunit hebben geen ingewikkeld leidingwerk nodig. Hierdoor zijn er geen uitgebreide boor- en montagewerkzaamheden nodig, die soms de structuur van het pand en de esthetiek kunnen verstoren.
 • Vereisten voor sanitair: Sommige van deze airco’s, vooral watergekoelde systemen, moeten aangesloten worden op de waterleiding. Dit kan betekenen dat ze weliswaar gemakkelijker te installeren zijn omdat er geen buitenunit nodig is, maar dat er toch een professionele installatie nodig is om ervoor te zorgen dat het loodgieterswerk correct wordt geïnstalleerd.
 • Rendementsoverwegingen: Hoewel het ontbreken van een buitenunit de installatie kan vereenvoudigen, is het goed om te weten dat dit soort airco’s een lagere energie-efficiëntie kunnen hebben. Dit komt omdat het warmtewisselingsproces, dat bij traditionele systemen meestal in de buitenunit plaatsvindt, bij dit type airco binnen dezelfde unit moet plaatsvinden.
 • Onderhoudsaspecten: Onderhoud is misschien eenvoudiger bij deze systemen omdat alle onderdelen zich binnen bevinden. Dit kan echter ook betekenen dat als er een probleem is met het systeem, dit gevolgen kan hebben voor je leefruimte voor binnen totdat het probleem is opgelost.

Concluderend kan de installatie van airco’s zonder buitenunit in verschillende opzichten eenvoudiger zijn, zoals een minder storende installatie en het ontbreken van leidingwerk. Er moet echter ook rekening worden gehouden met overwegingen zoals loodgietersvereisten en mogelijke nadelen op het gebied van efficiëntie. Zoals bij de installatie van elk groot apparaat, is het aan te raden om professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat het systeem correct en veilig wordt geïnstalleerd.

Is installatie gemakkelijk voor airco's zonder buitenunit

Waarom kiezen voor een airco zonder buitenunit?

Airco’s zijn in veel delen van de wereld eerder een noodzaak dan een luxe geworden. Hoewel de meeste mensen bekend zijn met traditionele airco’s met een buitenunit, zijn er ook airco’s verkrijgbaar waarvoor geen buitenunit nodig is. Maar waarom zou je voor zo’n airco kiezen? In dit artikel bekijken we de voordelen van het kiezen van een airco zonder buitenunit.

Efficiëntie

Airco’s zonder buitenunit zijn ruimtezuiniger dan hun traditionele tegenhangers. Omdat ze geen buitenunit nodig hebben, besparen ze veel ruimte, wat vooral voordelig kan zijn in stedelijke gebieden waar ruimte schaars is. Dit maakt ze een ideale keuze voor appartementen, flatgebouwen en andere compacte woonruimtes.

Architectonische integriteit

Een ander voordeel van airco’s zonder buitenunit is dat ze de architecturale integriteit van je huis of kantoor behouden. Traditionele airco’s vereisen vaak het boren van grote gaten in de muren voor de condensor, wat de esthetiek van je woning kan verstoren. Voor airco’s zonder buitenunit zijn daarentegen slechts kleine gaten nodig, waardoor het uiterlijk en de sfeer van je woning behouden blijven.

Minder lawaai

Airco’s zonder buitenunit werken doorgaans stiller dan traditionele airconditioners. Het ontbreken van een buitenunit betekent dat er geen motorgeluid van buitenaf is, wat leidt tot een stillere, vredigere omgeving. Dit kan vooral gunstig zijn in omgevingen waar het geluidsniveau tot een minimum moet worden beperkt, zoals slaapkamers of kantoren.

Veelzijdigheid in functie

Airco’s zonder buitenunit kunnen veelzijdiger zijn qua functionaliteit. Sommige modellen werken bijvoorbeeld met een warmtepomp, waardoor ze je huis zowel kunnen koelen als verwarmen. Deze dubbele functionaliteit kan vooral handig zijn in regio’s waar de weersomstandigheden het hele jaar door variëren.

Eenvoudige bediening

Airco’s zonder buitenunit hebben vaak functies zoals een afstandsbediening voor eenvoudige bediening. Je kunt de temperatuur aanpassen, van modus veranderen en andere instellingen regelen met één druk op de knop, waardoor deze apparaten handig en gebruiksvriendelijk zijn.

Kortom, hoewel traditionele airco’s hun eigen voordelen hebben, bieden airco’s zonder buitenunit een reeks voordelen zoals eenvoudigere installatie, efficiënt gebruik van de ruimte, behoud van architecturale integriteit, minder lawaai, veelzijdige functionaliteit en eenvoudige bediening. Daarom kan het, afhankelijk van je specifieke behoeften en omstandigheden, de moeite waard zijn om te kiezen voor een airco zonder buitenunit.


Hoe werkt een inverter airco zonder buitenunit?

Inverter airco’s zijn uniek omdat ze de snelheid van hun compressoren continu kunnen regelen. Dit in tegenstelling tot traditionele airco’s, die maar twee standen hebben: aan en uit. De compressor van een inverter airco past zijn snelheid aan op basis van de temperatuur van de binnenkomende lucht en het door de thermostaat ingestelde niveau. Dit zorgt voor een nauwkeurigere klimaatregeling, energie-efficiëntie en een stillere werking.

 • Watergekoelde systemen: Een vorm van airco zonder buitenunit is watergekoelde airco. In plaats van een buitenunit te gebruiken om warmte te verspreiden, gebruiken deze systemen water om het interne koelmiddel af te koelen. Deze methode is zeer effectief om de lucht te koelen en kan ideaal zijn voor situaties waarin een buitenunit niet haalbaar of wenselijk is.
 • Werkingsprincipe: Het principe achter deze systemen is dat koud water uit de watervoorziening van je huis door een reeks pijpen in de unit circuleert. Als warme lucht uit je huis over deze pijpen stroomt, absorbeert het water de warmte, waardoor de lucht effectief wordt gekoeld. Het verwarmde water wordt vervolgens teruggevoerd naar je waterleiding waar het kan worden gekoeld en hergebruikt.
 • Geen buitenunit nodig: Omdat deze systemen water gebruiken om het interne koelmiddel te koelen, is er geen buitenunit nodig om de warmte te verspreiden. Hierdoor zijn er geen ingewikkelde installatieprocedures nodig voor het plaatsen en aansluiten van een buitenunit. Hierdoor kunnen deze systemen ook werken zonder lawaai of visuele verstoring buitenshuis.
 • Zij-uitblaas units: Een ander type airco zonder buitenunit is de zij-ontladingsunit. Deze units gebruiken een omvormer om stroom van de bron om te zetten in een efficiëntere vorm. Ze werken anders dan traditionele airco’s en zorgen voor efficiënte koeling zonder dat er een buitenunit nodig is.
 • Omvormerprintplaat: Het stroomomzettingsproces in deze units wordt geregeld door een inverterprintplaat. Deze printplaat verdeelt de stroom op een efficiënte manier over alle onderdelen van de unit, zodat de airco optimaal kan werken. Het helpt ook om de unit stil te houden tijdens gebruik.
 • Efficiëntie en stille werking: Inverter airconditioners zonder buitenunit zijn niet alleen efficiënt, maar werken ook stil. De afwezigheid van een buitenunit betekent dat er geen lawaai is van een compressor die start en stopt, en de invertertechnologie zorgt ook voor een stillere werking van de binnenunit. Dit maakt deze systemen ideaal voor omgevingen waar geluid een probleem is.

Waar kan ik airco’s zonder buitenunit kopen?

Airco is in veel delen van de wereld een noodzaak geworden, vooral tijdens de hete zomermaanden. Maar niet alle airco’s zijn gelijk. Voor wie het gedoe en de onooglijkheid van een buitenunit wil vermijden, zijn er verschillende opties op de markt. Deze gids helpt je begrijpen waar je airco’s kunt kopen waarvoor je geen externe eenheid nodig hebt.

Het concept begrijpen

Voordat je je gaat verdiepen in wat je kunt kopen, is het belangrijk om te begrijpen wat een airco zonder buitenunit is. Dit zijn meestal split- of kanaalloze systemen die je huis koelen zonder dat er een buitencondensor nodig is. In plaats daarvan gebruiken deze units een combinatie van een ventilator voor binnen en een koelspiraal om koele lucht door je ruimte te verspreiden.

Online marktplaatsen

Een van de handigste plaatsen om airco’s zonder buitenunit te kopen is via online marktplaatsen. Deze platforms bieden een grote verscheidenheid aan modellen van verschillende fabrikanten, zodat je prijzen, specificaties en reviews van klanten kunt vergelijken. Je kunt ook profiteren van thuisbezorgdiensten, waardoor het aankoopproces nog handiger wordt.

Home Improvement Stores

Winkels voor woningverbetering zijn een andere uitstekende plek om op zoek te gaan naar airco’s zonder buitenunit. In deze winkels staan vaak verschillende modellen opgesteld, zodat je de units persoonlijk kunt bekijken voordat je een beslissing neemt. Het personeel in deze winkels is meestal goed op de hoogte van de producten en kan nuttig advies geven.

HVAC Specialisten

Een andere optie is om te kopen bij HVAC-specialisten. Dit zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen. Ze verkopen niet alleen airco’s, maar bieden ook installatie- en onderhoudsdiensten. Kopen bij een HVAC-specialist kan vooral voordelig zijn als je een professionele installatie of doorlopend onderhoud nodig hebt.

Direct van fabrikanten

In sommige gevallen kun je een airco zonder buitenunit rechtstreeks bij de fabrikant kopen. Dit kan een goede optie zijn als je een specifiek model in gedachten hebt, omdat fabrikanten vaak het volledige assortiment van hun producten op hun websites aanbieden.

Of je er nu voor kiest om te kopen via een online marktplaats, een bouwmarkt, een HVAC-specialist of rechtstreeks bij een fabrikant, er zijn genoeg opties beschikbaar als het gaat om het kopen van airco’s zonder buitenunit. Het is belangrijk om je onderzoek te doen en rekening te houden met factoren zoals prijs, functies, energie-efficiëntie en installatievereisten voordat je een beslissing neemt.


Airco’s vergelijken | Prijzen en advies aanvragen:

Stap 1 van 2

Is installatie gemakkelijk voor airco's zonder buitenunit