Kan een airco aan de muur zonder buitenunit werken?

Een airco aan de muur zonder buitenunit

Een airconditioner zonder buitenunit kan werken. Dit type airco wordt watergekoelde airco genoemd, omdat het water gebruikt in plaats van een buitenunit om het koelmiddel intern af te koelen.

 • Koelmechanisme: Watergekoelde airco’s werken door warmte te onttrekken aan het koelmiddel met behulp van water, waardoor er geen buitenunit nodig is zoals bij traditionele airco’s.
 • Doe-het-zelf eenheden: Veel airco’s zonder buitenunit worden verkocht als ‘doe-het-zelf’ units. Deze units zijn speciaal ontworpen voor eenvoudige installatie en hebben geen buitenunit nodig.
 • Installatiegemak: Door het ontbreken van een buitenunit zijn deze airco’s eenvoudiger en sneller te installeren dan traditionele airco’s die een complexe externe installatie vereisen.
 • Centrale airco: Het is belangrijk om te weten dat centrale airco’s niet kunnen werken zonder buitenunit. Deze systemen onttrekken warmte uit een ruimte en geven die af aan de buitenlucht, waardoor een buitencomponent nodig is.
 • Warmteonttrekking: Centrale lucht- en kanaalloze systemen werken door warmte aan een ruimte of gebouw te onttrekken en naar buiten af te voeren. Dit proces is afhankelijk van de aanwezigheid van een buitenunit.
 • Functionaliteit: Airco’s zonder buitenunit onttrekken warmte aan een woonunit en dragen deze over aan een niet-leefruimte, waardoor de ruimte kan afkoelen zonder dat er een buitenunit nodig is om de warmte naar buiten af te voeren.
 • Warmteafvoer: Deze airco’s werken door warmte te onttrekken aan het koelmiddel in de unit en deze af te voeren naar een niet-levende ruimte. Dit maakt gebruik van het principe dat warmte stijgt en koude lucht zinkt.

Tot slot zijn er ook units die zowel koelen als verwarmen zonder buitenunit. In plaats van een grote condensorunit buiten, hoef je bij deze systemen alleen maar twee kleine gaatjes in de buitenmuur te boren.

 • Verwarmen en koelen: Deze veelzijdige units bieden zowel warmte in koudere maanden als koelte in warmere seizoenen, met behoud van een compact en esthetisch ontwerp zonder dat er een buitenunit nodig is.
Kan een airco aan de muur zonder buitenunit

Zijn muur airco’s zonder buitenunit de moeite waard?

Airconditioners zonder buitenunit, ook wel bekend als kanaalloze of split airconditioning systemen, bieden een unieke koeloplossing voor huizen en kantoren. In tegenstelling tot traditionele centrale airconditioning systemen die een buitenunit en uitgebreid leidingwerk vereisen, maken deze systemen gebruik van individuele binnenunits in elke ruimte of zone die gekoeld moet worden. Maar zijn deze airco’s zonder buitenunit de moeite waard? Laten we eens kijken wat ze waard zijn door hun voordelen en mogelijke nadelen te onderzoeken.

Energie-efficiëntie en kostenbesparingen

Kanaalloze airco’s worden vaak geprezen om hun energie-efficiëntie. Traditionele centrale airconditioning systemen kunnen energie verliezen via het leidingwerk, terwijl dit bij kanaalloze systemen niet het geval is. Elke binnenunit werkt onafhankelijk, waardoor de temperatuur in elke kamer of zone nauwkeurig kan worden geregeld. Door alleen de kamers te koelen die in gebruik zijn, kunnen deze systemen het energieverbruik verlagen en mogelijk leiden tot besparingen op de energierekening.

Installatie flexibiliteit

Airco’s zonder buitenunit bieden meer flexibiliteit bij de installatie. In tegenstelling tot centrale airconditioning systemen die een uitgebreid leidingwerk vereisen, zijn deze systemen over het algemeen gemakkelijker te installeren. Ze kunnen achteraf in bestaande gebouwen worden ingebouwd met minimale verstoring, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor oudere huizen of gebouwen met ontwerpbeperkingen. Bovendien zorgt het compacte formaat van de binnenunits voor veelzijdige plaatsingsmogelijkheden, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende kamerindelingen en esthetica.

zonekoeling

Een van de belangrijkste voordelen van airco’s zonder buitenunit is dat ze in zones kunnen koelen. Dit betekent dat je de temperatuur in verschillende delen van je huis kunt aanpassen op basis van individuele voorkeuren of bezetting, wat leidt tot meer comfort en minder energieverspilling. Deze mate van controle is meestal niet mogelijk met traditionele centrale airconditioningsystemen, die het hele huis op dezelfde temperatuur koelen.

Verbeterde luchtkwaliteit voor binnen

Ductloze airco systemen zijn meestal uitgerust met geavanceerde filtratiemogelijkheden, die de luchtkwaliteit voor binnen kunnen verbeteren. Deze filters kunnen effectief stof, pollen en andere in de lucht zwevende deeltjes opvangen, wat resulteert in schonere en gezondere lucht. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen met allergieën of aandoeningen aan de luchtwegen.

Geluidsreductie

Airco’s zonder buitenunit zijn over het algemeen stiller dan hun tegenhangers met buitenunit. De binnenunits van deze systemen werken met minimaal geluid, wat bijdraagt aan een rustiger en comfortabeler binnenklimaat.

Overwegingen

Hoewel airco’s zonder buitenunit veel voordelen hebben, zijn er ook een aantal overwegingen waar je rekening mee moet houden. Deze systemen hebben bijvoorbeeld vaak hogere aanloopkosten dan traditionele centrale airconditioning systemen. Bovendien kan de installatie van meerdere binnenunits professionele hulp vereisen, wat de totale kosten kan verhogen. Het is ook belangrijk om op te merken dat deze systemen ontworpen zijn voor gezoneerde koeling, wat misschien niet ideaal is voor mensen die de voorkeur geven aan een uniforme temperatuur in hun hele huis.

Samengevat bieden airco’s zonder buitenunit verschillende voordelen, zoals energie-efficiëntie, installatie flexibiliteit, zonekoeling, verbeterde luchtkwaliteit binnenshuis en geluidsreductie. Ze kunnen echter een hogere initiële investering met zich meebrengen en passen mogelijk niet bij ieders voorkeuren voor koeling. Door deze factoren af te wegen, kun je bepalen of deze systemen een lonende investering zijn voor jouw specifieke behoeften en omstandigheden. Zoals altijd is het aan te raden om advies te vragen aan een professionele HVAC technicus of aannemer voor persoonlijke begeleiding.


Hoe installeer je airco’s aan de muur zonder buitenunit?

Geothermische systemen

Een zeer efficiënte oplossing voor airco zonder buitenunit is een geothermisch systeem. Deze systemen werken door warmte uit te wisselen met de grond, waardoor er geen externe unit nodig is. Ze zijn effectief voor zowel verwarmen als koelen, waardoor ze een veelzijdige keuze zijn.

Watergekoelde airco

Een ander alternatief is watergekoelde airco. Dit systeem gebruikt water om het interne koelmiddel af te koelen, waardoor er geen buitenunit nodig is. Het wordt vaak “centrale lucht zonder buitenunit” genoemd en kan een goede optie zijn voor wie liever geen externe component heeft.

Ductloze mini-split systemen

Ductless mini-split systemen bieden een andere haalbare keuze voor het installeren van airco’s zonder buitenunit. Hoewel ze wel een buitenunit hebben, is deze aanzienlijk kleiner en minder opvallend dan traditionele centrale airco units. De binnenunit wordt aan de muur bevestigd, waardoor het een handige en ruimtebesparende optie is.

Laten we nu eens kijken naar enkele algemene stappen om airco’s aan de muur te installeren zonder buitenunit:

 • Locatie kiezen: Bepaal de optimale locatie voor de binnenunit. Houd rekening met factoren zoals luchtstroming, toegankelijkheid en esthetiek. De unit moet worden geïnstalleerd op een plek waar hij de hele kamer effectief kan koelen.
 • De unit monteren: Bevestig de binnenunit aan de muur met de meegeleverde beugels en hardware. Zorg ervoor dat hij goed vastzit om schade of ongelukken te voorkomen.
 • De unit aansluiten: Sluit het apparaat aan op de stroombron volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat alle aansluitingen goed vastzitten om elektrische problemen te voorkomen.
 • Het apparaat testen: Zodra het apparaat geïnstalleerd en aangesloten is, moet het getest worden om er zeker van te zijn dat het correct werkt. Als het apparaat niet werkt zoals verwacht, is het aan te raden om contact op te nemen met een vakman voor hulp.

Vergeet niet dat het installeren van een airco een complexe taak is waarbij je te maken krijgt met elektriciteit en andere potentiële gevaren. Hoewel sommige apparaten op de markt worden gebracht als doe-het-zelf-klus, is het altijd aan te raden om een professional in te huren als je niet zeker bent over een deel van het proces.


Kan ik airco’s zonder buitenunit kopen?

Airco’s zonder buitenunit worden steeds populairder vanwege hun compacte ontwerp en eenvoudige installatie. Deze units zijn ideaal voor mensen die in appartementen, oude huizen of andere ruimtes wonen waar het niet praktisch of toegestaan is om een buitenunit te installeren. Maar waar kun je dit soort airco’s kopen? Laten we eens rondkijken.

Online marktplaatsen

Online marktplaatsen zijn een veelgebruikt platform geworden voor het kopen van een breed scala aan producten, waaronder airco’s zonder buitenunit. Deze platforms bieden een brede selectie producten van verschillende fabrikanten, zodat je verschillende modellen kunt vergelijken op basis van hun kenmerken, reviews van klanten en prijzen.

Specialistische HVAC-verkooppunten

HVAC speciaalzaken (verwarming, ventilatie en airconditioning) zijn een andere uitstekende bron voor airco’s zonder buitenunit. Deze verkopers hebben vaak een grondige kennis van de producten die ze verkopen en kunnen waardevol advies geven over de beste unit voor jouw specifieke behoeften. Ze hebben meestal een breed assortiment airco’s, ook zonder buitenunit.

Winkels voor woningverbetering

Winkels voor woningverbetering hebben vaak een assortiment airco’s, waaronder modellen zonder buitenunit. Deze winkels hebben fysieke locaties waar je het product kunt zien en soms ervaren voordat je het koopt. Bovendien kan hun personeel nuttige informatie geven over installatie en onderhoud.

De websites van fabrikanten

Een andere optie is rechtstreeks kopen op de website van de fabrikant. Deze aanpak heeft het voordeel dat gedetailleerde informatie over het product direct van de bron komt. Sommige fabrikanten bieden ook online chat ondersteuning, wat handig kan zijn als je specifieke vragen of zorgen hebt over een product.

HVAC Aannemers

Tot slot kunnen HVAC-aannemers een goede bron zijn voor airco’s zonder buitenunit. Hoewel hun belangrijkste taak de installatie en het onderhoud van HVAC-systemen is, verkopen ze ook units. Ze kunnen deskundig advies geven over de meest geschikte unit voor je huis of kantoor, rekening houdend met factoren zoals grootte, energie-efficiëntie en geluidsniveau.

Er zijn dus verschillende plaatsen waar je airco’s zonder buitenunit kunt kopen, zoals online verkooppunten, HVAC speciaalzaken, bouwmarkten, websites van fabrikanten en HVAC aannemers. De beste plek voor jou hangt af van je specifieke behoeften en voorkeuren.


Wandairco zonder buitenunit bekijken | Prijzen en advies aanvragen:

Stap 1 van 2

Kan een airco aan de muur zonder buitenunit