Kan je ook verwarmen met een airco ?

Verwarmen met een airco

Het is inderdaad mogelijk om een airco te gebruiken om een kamer te verwarmen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, gaat de functie van een airco verder dan alleen koelen.

  • Warmtepomp technologie: Sommige airco’s zijn uitgerust met een functie die warmtepomp wordt genoemd. Met deze technologie kan de airco het proces omkeren, wat betekent dat hij koude lucht kan innemen en warme lucht kan uitblazen. In wezen werkt het door warmte aan de buitenlucht te onttrekken, zelfs in koude omstandigheden, en deze in de kamer af te geven.
  • Functie voor omgekeerde cyclus: Bepaalde airco’s hebben ook een ‘omgekeerde cyclus’ functie. Hiermee kunnen ze schakelen tussen koelen en verwarmen, afhankelijk van de wensen van de gebruiker. Als de verwarmingsmodus wordt geactiveerd, werkt de airco in de tegenovergestelde richting van de koelmodus, waardoor hij effectief in een verwarming verandert.
  • Efficiëntie: Airco’s die ook kamers kunnen verwarmen zijn vaak erg efficiënt. Dit komt omdat ze warmte overdragen in plaats van genereren. Vergeleken met traditionele verwarmers die warmte moeten opwekken uit een brandstof- of elektriciteitsbron, kunnen warmtepompen airco’s vaak meer warmte-energie leveren dan de elektrische energie die ze verbruiken.
  • Beperkingen: Niet alle airco’s kunnen als verwarming worden gebruikt. Alleen airconditioners die zijn uitgerust met een warmtepomp of een omgekeerde cyclus kunnen worden gebruikt voor verwarmingsdoeleinden. Het is ook vermeldenswaard dat de efficiëntie van het gebruik van een airco als verwarming kan afnemen naarmate de buitentemperatuur daalt. Dit komt omdat er minder warmte in de buitenlucht zit die het apparaat kan aanzuigen.
  • Gedeelde apparatuur: Sommige traditionele airconditioners en ovens kunnen apparatuur delen, maar een conventionele airco alleen kan niet voor verwarming zorgen. Hij is ontworpen om je huis te koelen door warmte te verwijderen en naar buiten af te geven, een proces dat niet kan worden omgekeerd zonder warmtepomp of soortgelijke technologie.

Hoewel een airco inderdaad als verwarming kan werken, is dit geen universele functie en hangt het af van de specifieke technologie en kenmerken van het apparaat. Als je overweegt om je airco als verwarmingsbron te gebruiken, is het dus belangrijk om na te gaan of hij daarvoor over de nodige functionaliteit beschikt.

Kan je ook verwarmen met een airco

Hoe efficiënt is airco voor verwarming?

Airconditioningsystemen staan bekend om hun koelvermogen, maar ze kunnen ook worden gebruikt om te verwarmen. De efficiëntie van dergelijke systemen bij gebruik voor verwarmingsdoeleinden is afhankelijk van verschillende factoren. Dit zijn onder andere het type technologie dat het systeem gebruikt, de energie-efficiëntieverhouding (EER) en de omstandigheden waarin het werkt.

Inzicht in de energie-efficiëntieverhouding

EER is een maat die bepaalt hoe efficiënt een koelsysteem in de loop van de tijd werkt onder stabiele omstandigheden. De EER wordt berekend door het koelvermogen van de airco te delen door het opgenomen vermogen. Hoe hoger de EER van een airco, hoe efficiënter hij is. Hetzelfde principe geldt wanneer deze systemen worden gebruikt voor verwarming.

Warmtepomptechnologie

De meeste moderne airco’s maken gebruik van warmtepomptechnologie. Hierdoor kunnen ze hun werking omkeren, door warmte van de buitenlucht te absorberen en in de kamer af te geven om op te warmen. Voor elke kilowatt verbruikte elektriciteit kunnen deze systemen tot drie kilowatt warmte produceren, waardoor ze zeer efficiënt zijn.

Vergelijking van airco’s en verwarmers

Vergeleken met traditionele verwarmers zijn airco’s soms efficiënter. Dit komt omdat airco’s alleen elektriciteit gebruiken, terwijl verwarmers verschillende brandstofbronnen kunnen gebruiken. Afhankelijk van de brandstofbron kan verwarming soms minder efficiënt zijn dan het gebruik van een airco.

Hogefficiënte airco’s

Airco’s met een hoog rendement worden door de industrie aangeduid als airco’s met een Seasonal Energy Efficiency Ratio (SEER) van meer dan 13. Dit hangt echter af van de grootte van de airconditioner. Hoewel dit afhangt van de grootte van de ruimte die wordt gekoeld of verwarmd, bieden dergelijke systemen meestal een superieure efficiëntie.

Kortom, airco’s kunnen heel efficiënt zijn voor verwarming. Hun efficiëntie hangt grotendeels af van hun EER, de technologie die ze gebruiken en de omstandigheden waaronder ze werken. Verhoudingsgewijs kunnen ze zelfs efficiënter zijn dan sommige soorten verwarmingstoestellen. Zoals altijd is het belangrijk om bij het kiezen van een verwarmingsoplossing rekening te houden met de specifieke behoeften van je ruimte.


Is het mogelijk om van een airco een warmtepomp te maken?

Airco’s en warmtepompen werken volgens vergelijkbare principes, maar hun toepassingen verschillen. Airco’s worden voornamelijk gebruikt om ruimtes voor binnen te koelen door warmte te onttrekken aan binnen en deze naar buiten af te geven. Warmtepompen daarentegen kunnen een ruimte zowel verwarmen als koelen. Ze onttrekken warmte aan de buitenlucht in de winter om je huis te verwarmen en keren het proces om in de zomer om het te koelen.

Het conversieproces

Bij het ombouwen van een airco naar een warmtepomp worden de onderdelen en de functionaliteit van het systeem ingrijpend gewijzigd. Dit omvat het aanpassen of vervangen van onderdelen van het systeem zoals de compressor en de warmtewisselaar. De compressor in een typische warmtepomp bevindt zich in een buitenunit en is verantwoordelijk voor de warmteoverdracht. De warmtewisselaar kan fungeren als condensor of verdamper, afhankelijk van of het systeem verwarmt of koelt.

  • Aanpassingen aan de compressor: Voor de omschakeling kan het nodig zijn om de compressor met enkele snelheid van de airco-eenheid te vervangen door een compressor met variabele snelheid. Met compressoren met variabele snelheid kan het systeem zijn vermogen aanpassen op basis van de vraag naar verwarming of koeling, waardoor het efficiënter wordt.
  • Aanpassingen aan de warmtewisselaar: De warmtewisselaar in een warmtepomp kan functioneren als condensor bij koeling en als verdamper bij verwarming. In een AC-eenheid functioneert de warmtewisselaar meestal alleen als condensor. Het kan dus nodig zijn om de warmtewisselaar aan te passen of te vervangen om deze dubbele functie mogelijk te maken.

Kosten

De kosten voor het ombouwen van een airco naar een warmtepomp kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de specifieke unit en de omvang van de benodigde aanpassingen. Het is belangrijk om niet alleen rekening te houden met de initiële kosten van de ombouw, maar ook met de lopende operationele kosten.

Efficiëntie-overwegingen

Hoewel warmtepompen over het algemeen energiezuiniger zijn dan traditionele AC-units, kan het rendement van een omgebouwde unit minder hoog zijn. Dit komt omdat warmtepompen vanaf de basis zijn ontworpen voor dubbele functionaliteit, terwijl omgebouwde units inherent beperkt zijn door hun oorspronkelijke ontwerp als AC-eenheden.

Hoewel het technisch mogelijk is om een AC-eenheid om te bouwen tot een warmtepomp, kan het proces complex en duur zijn. Het vereist aanzienlijke wijzigingen aan de onderdelen van het systeem en resulteert mogelijk niet in dezelfde efficiëntie als een speciaal gebouwde warmtepomp. Daarom moet zo’n ombouw alleen worden overwogen na een grondige kosten-batenanalyse en overleg met een gekwalificeerde professional.


Kunnen traditionele AC-eenheden huizen verwarmen?

Airco’s worden meestal geassocieerd met het koelen van ruimtes tijdens warm weer. De vraag of een traditionele airco (AC) ook een huis kan verwarmen is echter interessant en moet nader worden onderzocht.

Traditionele airco-eenheden begrijpen

Traditionele airco’s werken met een koelcyclus, waarbij verdamping, condensatie, compressie en expansie plaatsvinden. Deze cyclus koelt voornamelijk de lucht voor binnen door er warmte aan te onttrekken en deze warmte naar buiten af te voeren. Daarom is de belangrijkste functie van traditionele airco’s het koelen van ruimtes in plaats van ze te verwarmen.

De rol van warmtepompen

Hoewel traditionele airco’s niet ontworpen zijn om warmte op te wekken, zijn er verwarmings- en koelsystemen, warmtepompen genaamd, die beide kunnen. Warmtepompen werken hetzelfde als airco’s, maar hebben een omkeerklep waarmee ze de koelcyclus kunnen omkeren. Dit betekent dat ze warmte aan de buitenlucht kunnen onttrekken en deze voor binnen kunnen afgeven, waardoor ze het huis effectief verwarmen.

AC-units ombouwen tot warmtepompen

Interessant is dat bepaalde typen airco’s kunnen worden omgebouwd tot warmtepompen. Hiervoor moet je enkele onderdelen vervangen en een omkeerklep toevoegen. Deze ombouw is echter niet van toepassing op alle typen airco’s en mag alleen worden uitgevoerd door een professional. Het is de moeite waard om te weten dat zelfs na ombouw deze apparaten mogelijk niet zo efficiënt zijn als een warmtepomp.

Efficiëntie van warmtepompen versus traditionele AC/warmtesystemen

Warmtepompen zijn over het algemeen energiezuiniger dan traditionele AC-units in combinatie met een apart verwarmingssysteem. Dit komt omdat ze alleen warmte overdragen in plaats van brandstof te verbranden om warmte te creëren. Een hogere efficiëntie betekent lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk.

AC opties voor huizen zonder leidingwerk

Voor oudere huizen zonder leidingwerk zijn er specifieke AC-opties die zowel kunnen verwarmen als koelen. Deze systemen, vaak mini-splitsystemen genoemd, bestaan uit een buitencompressor en een of meer luchtbehandelingsunits voor binnen. Ze zijn modulair en kunnen in afzonderlijke kamers worden geïnstalleerd, waardoor ze de flexibiliteit bieden om specifieke ruimtes naar behoefte te verwarmen of te koelen.

Hoewel een traditionele AC-eenheid zelf een huis niet kan verwarmen, zijn er andere systemen zoals warmtepompen en mini-splitsystemen die zowel kunnen verwarmen als koelen. Inzicht in de verschillen tussen deze systemen kan huiseigenaren helpen weloverwogen beslissingen te nemen over de HVAC-behoeften van hun huis.


Verwarmende airco aanschaffen | Prijzen en advies aanvragen:

Stap 1 van 2

Kan je ook verwarmen met een airco