Waarom airco met buitenunit kopen ?

Een airco met buitenunit kopen 

Een van de belangrijkste voordelen van het kopen van airco’s met een buitenunit is hun efficiëntie. Deze units zijn ontworpen om minder elektriciteit te gebruiken, wat op de lange termijn tot kostenbesparingen leidt. Dit maakt ze een milieuvriendelijke optie voor het koelen van je huis of kantoor.

 • Minder belasting van de airco: Door de buitenunit (ODU) op een schaduwrijke plek te plaatsen, zoals een balkon, wordt hij minder direct blootgesteld aan zonlicht. Hierdoor wordt de AC minder belast, wat de prestaties en levensduur ten goede komt.
 • Veelzijdigheid: Airco’s met buitenunits kunnen vaak zowel verwarmen als koelen. Dit betekent dat je dezelfde unit het hele jaar door kunt gebruiken, zodat je niet hoeft te investeren in aparte units voor verschillende seizoenen.
 • Zonekoeling: Een ander voordeel van dergelijke units is dat ze in zones kunnen koelen. Veel modellen kunnen individuele kamers naar behoefte koelen, waardoor je meer controle hebt over de temperatuurinstellingen en het energieverbruik.
 • Stille werking: Als de onderdelen van je HVAC-systeem zich buiten bevinden, kan dat leiden tot een stillere en rustigere omgeving voor binnen. Je hebt geen last van het lawaai dat sommige binnenunits kunnen produceren, wat zorgt voor een comfortabelere woon- of werkruimte.
 • Ruimtebesparing: Buitenunits kunnen binnenruimte besparen, omdat ze buiten het gebouw worden geïnstalleerd. Dit kan vooral gunstig zijn voor kleine appartementen of kantoren waar de binnenruimte beperkt is.
 • Besparingen op lange termijn: Zelfs als je huidige airco maar tien jaar oud is, kan vervanging door een nieuwer model met buitenunit je 20% tot 40% besparen op de energiekosten voor koeling. Na verloop van tijd kunnen deze besparingen de initiële investeringskosten compenseren, waardoor het een financieel verantwoorde keuze is.
Waarom airco met buitenunit kopen

Wat is het doel van een airco met buitenunit compressor ?

Airconditioning (AC) is essentieel voor een comfortabele leefomgeving, vooral bij warm weer. Een van de belangrijkste onderdelen van een airco systeem is de compressor. Dit complexe apparaat speelt een cruciale rol in de algehele werking van airco’s en zorgt ervoor dat je huis koel en aangenaam blijft.

De centrale rol van de compressor

De compressor wordt vaak beschouwd als het hart van het aircosysteem. Zijn belangrijkste functie is het samenpersen van het koelgas, waardoor de druk en temperatuur worden verhoogd. Dit proces is van vitaal belang omdat het koelmiddel zo de warmte uit de lucht voor binnen kan opvangen en naar buiten kan afvoeren, waardoor je huis effectief wordt gekoeld.

Hoe de compressor werkt van een airco met buitenunit

De compressor vormt de brug tussen de verdamper, die zich in je airco bevindt, en de condensor, die zich meestal buiten je huis bevindt. Hij pompt samengeperst koelgas naar de condensor, waar het gas zijn warmte afgeeft en een koelere vloeistof wordt. Deze vloeistof gaat dan terug naar de verdamper, neemt warmte op van de lucht voor binnen en gaat als warm gas terug naar de compressor. Deze continue cyclus zorgt voor een koele en comfortabele temperatuur in je huis.

De rol van de compressor in continue koeling

De compressor speelt niet alleen een belangrijke rol in het koelproces, maar is ook cruciaal voor de continue werking van het AC-systeem. Zonder de compressor zou het koelmiddel niet door het systeem circuleren en zou het koelproces stilvallen. Daarom zorgt de compressor ervoor dat het airco-systeem effectief en consistent werkt.

De functie van de compressor in verschillende AC-systemen

Hoewel de hoofdfunctie van de compressor hetzelfde blijft in verschillende AC-systemen, kan zijn rol licht verschillen. In een centraal airco systeem bijvoorbeeld, duwt de compressor het koelmiddel door het hele systeem. De AC-compressor van een auto is daarentegen alleen verantwoordelijk voor het comprimeren en circuleren van het koelgas in het airco systeem van de auto.

De compressor en verwarming

Interessant genoeg draagt de AC compressor niet op dezelfde manier bij aan verwarming als aan koeling. In auto’s wordt warmte bijvoorbeeld geleverd door de koelvloeistof van de motor, niet door de AC compressor. Deze functie kan variëren in verwarmingssystemen thuis, afhankelijk van of ze warmtepompen of aparte verwarmingseenheden gebruiken.

Een AC compressor speelt een belangrijke rol bij het handhaven van een comfortabele temperatuur in je huis. Hij is verantwoordelijk voor het comprimeren en circuleren van het koelmiddel, waardoor het airco-systeem je huis effectief kan koelen. Als je dit onderdeel begrijpt, kun je als huiseigenaar je airco beter onderhouden en zorgen voor optimale prestaties.


Kan een buitenunit van een airco barre weersomstandigheden overleven ?

Airco’s zijn een essentieel onderdeel van onze huizen en zorgen voor comfort tijdens warm weer. Een veel voorkomende vraag is of een buitenunit van een airco barre weersomstandigheden kan overleven. Deze uitgebreide gids gaat dieper in op deze vraag en geeft inzicht in hoe deze units het doen onder verschillende weersomstandigheden.

Gebouwd om regen te weerstaan

Ten eerste is het buitengedeelte van een airco gebouwd om regen te weerstaan. Hevige regenval kan geen kwaad, omdat deze units ontworpen zijn om zulke scenario’s aan te kunnen. Overstroming is echter een heel andere zaak. Als het apparaat onder water komt te staan door een overstroming, kan het systeem mogelijk beschadigd raken.

Invloed van hitte op airco-eenheden

De meeste airco’s zijn gebouwd om efficiënt te werken bij buitentemperaturen tot 100 graden Fahrenheit. Als de temperatuur echter boven deze grens komt, kan de airco beschadigd raken. Het is cruciaal om de temperatuurniveaus in de gaten te houden en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen bij extreem warm weer.

Stormen en je airco-eenheid

Airconditioningunits voor buiten kunnen heel wat verdragen als het op stormen aankomt. De units zijn ontworpen om stormweer te weerstaan, maar het is toch goed om voorbereid te zijn en preventieve maatregelen te nemen om mogelijke schade te voorkomen.

Winter en je airco-eenheid

Tijdens de winter is er vaak bezorgdheid of koud weer en winterse neerslag schade kunnen toebrengen aan buitenunits van airco. Moderne centrale airconditioningsystemen met buitenunits zijn gebouwd om koud weer zonder problemen aan te kunnen.

Beveiligen van je airco met buitenunit

Er zijn verschillende dingen die huiseigenaren kunnen doen om hun buitenunits veilig te houden. Dit zijn onder andere beschermende maatregelen zoals het gebruik van condensor pads voor extra stabiliteit en bescherming tegen gevaren op grondniveau.

Het apparaat afdekken: Noodzakelijk of niet?

Sommigen vragen zich af of het nodig is om een buitenunit af te dekken tijdens regen of sneeuw. Het afdekken van een buitenunit is meestal niet nodig omdat deze units gemaakt zijn van duurzame materialen die bestand zijn tegen zware weersomstandigheden.

Buitenunits zijn dus ontworpen om de meeste barre weersomstandigheden te overleven, zoals regen, hitte en kou. Het is echter belangrijk dat huiseigenaren indien nodig extra maatregelen nemen om de levensduur van hun units te garanderen.


Zijn buitenunits stiller dan binnenunits ?

 • Decibel niveau: Het geluidsniveau van airco’s wordt over het algemeen gemeten in decibel (dB). Meestal ligt het aanbevolen geluidsniveau voor binnenunits rond de 50-60 decibel, terwijl het voor buitenunits meestal tussen de 60-70 decibel ligt. Dit suggereert dat binnenunits meestal stiller zijn dan hun buitenunits.
 • Soorten airco’s: Het type airco kan het geluidsniveau aanzienlijk beïnvloeden. Kanaalloze airco’s bijvoorbeeld, ook bekend als ‘mini-split’ systemen, worden beschouwd als de stilste airconditioners. Dit komt deels omdat hun compressoren, die een aanzienlijke hoeveelheid geluid produceren, zich buiten het gebouw bevinden.
 • Kwaliteit en prijs: Er is een verband tussen de kwaliteit (en vaak de prijs) van een airco en het geluidsniveau. Toestellen van hogere kwaliteit zijn meestal stiller. Dit komt omdat ze vaak beter geïsoleerd en geavanceerder ontworpen zijn, waardoor ze minder geluid produceren.
 • Leeftijd van de unit: De leeftijd van een airco kan ook invloed hebben op de hoeveelheid geluid die hij produceert. Oudere units maken vaak meer lawaai dan nieuwere, omdat de technologische vooruitgang heeft geleid tot stillere werking. Bovendien kan slijtage van oudere units leiden tot hogere geluidsniveaus.
 • Plaatsing van de unit: De plaatsing van de airco kan het geluidsniveau beïnvloeden. Een buitenunit kan luider lijken als hij in de buurt van een raam of een veelgebruikte buitenruimte staat, terwijl een binnenunit stiller kan lijken als hij in een minder gebruikt deel van het gebouw staat.
 • Geluidsisolatie: Geluidsisolatie kan het geluidsniveau van een airco aanzienlijk beïnvloeden. Voor buitenunits kunnen landschapsarchitectuur zoals hekken of struiken dienen als natuurlijke geluidsbarrières. Voor binnenunits kan plaatsing in een goed geïsoleerde ruimte helpen om het geluid te verminderen.
 • Werkingsmodus: Sommige airco’s hebben verschillende werkingsmodi die hun geluidsniveau kunnen beïnvloeden. Een airconditioner kan bijvoorbeeld stiller zijn als hij in de spaarstand of ‘stille’ stand staat. Het is echter belangrijk om te weten dat deze standen ook kunnen leiden tot een verminderde koelcapaciteit.

Koop airco met buitenunit | Prijzen en advies aanvragen:

Stap 1 van 2

Waarom airco met buitenunit kopen