Waarom airco zonder buitenunit kopen ?

Een airco zonder buitenunit kopen

Airco zonder buitenunit, ook wel bekend als kanaalloze of split airconditioning systemen, heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Deze systemen bieden een aantal voordelen en zijn het overwegen waard voor bepaalde situaties. Hier zijn enkele redenen waarom je zou kunnen kiezen voor airco zonder buitenunit:

 • Flexibiliteit bij de installatie: Een van de belangrijkste voordelen van airco zonder buitenunit is de flexibiliteit bij de installatie. Deze systemen bestaan uit een binnenunit die via koelmiddel leidingen verbonden is met een condensorunit buiten. Omdat er geen uitgebreid leidingwerk nodig is, kunnen deze systemen geïnstalleerd worden in ruimtes waar traditionele centrale airconditioningsystemen niet haalbaar zijn.
 • Energie-efficiëntie: Kanaalloze airco systemen staan bekend om hun energie-efficiëntie. Omdat er geen kanalen nodig zijn, die tot energieverlies kunnen leiden, kunnen deze systemen efficiënter werken. Bovendien zijn de meeste moderne kanaalloze systemen uitgerust met invertertechnologie, waardoor de compressor zijn snelheid aanpast aan de koelbehoefte, wat nog meer energie bespaart.
 • Zoneringsmogelijkheden: Een ander voordeel van kanaalloze airco’s zijn de zoneringsmogelijkheden. Bij traditionele centrale airconditioning systemen heb je meestal één thermostaat die de temperatuur voor het hele huis regelt. Met kanaalloze systemen kan elke binnenunit echter onafhankelijk worden geregeld, zodat je in verschillende delen van het huis een persoonlijk comfort kunt creëren. Dit kan leiden tot energiebesparing door alleen de kamers te koelen die bezet zijn.
 • Verbeterde luchtkwaliteit voor binnen: Kanaalloze airco’s zijn vaak uitgerust met geavanceerde luchtfiltersystemen. Deze filters kunnen stof, allergenen en andere vervuilende stoffen opvangen en zo de luchtkwaliteit voor binnen verbeteren. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen met allergieën of aandoeningen aan de luchtwegen.
 • Stille werking: Kanaalloze airco systemen staan bekend om hun stille werking. De binnenunits zijn ontworpen om geruisloos te werken, voor een comfortabele en rustige omgeving.
 • Ruimtebesparend ontwerp: Airco zonder buitenunit kan een geweldige optie zijn voor ruimtes met weinig of geen buitenruimte. Het ontbreken van een buitenunit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het vinden van een geschikte locatie.
 • Eenvoudige installatie en onderhoud: Kanaalloze airconditioning systemen zijn relatief eenvoudig te installeren in vergelijking met traditionele centrale airconditioning systemen. Omdat elke binnenunit onafhankelijk werkt, zijn onderhoud en reparaties bovendien eenvoudiger en kosten effectiever.

Het is belangrijk om op te merken dat airconditioning zonder buitenunit weliswaar verschillende voordelen biedt, maar niet voor elke situatie geschikt is. Factoren zoals de grootte van de ruimte, de gewenste koelcapaciteit en specifieke vereisten moeten in overweging worden genomen bij het nemen van een beslissing. Raadpleeg een professionele HVAC-technicus om te bepalen of dit type systeem de juiste keuze is voor jouw behoeften.

Waarom airco zonder buitenunit kopen

Wat kost unitless airco ?

Airco zonder aansluitingen, ook wel kanaalloze airco of mini-split systemen genoemd, wordt steeds populairder vanwege de efficiëntie en het installatiegemak. De kosten van deze systemen kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte en efficiëntie van de unit, de grootte van het huis en het arbeidsloon voor de installatie.

Initiële aanschaf- en installatiekosten

De initiële aankoopkosten van een enkele unit met een kanaalloze airco liggen meestal rond de € 1.500 tot € 2.000. Als er echter meerdere units nodig zijn, zijn de installatiekosten hoger. Als er echter meerdere units nodig zijn, zoals voor een groter huis of meerdere kamers, kunnen de kosten variëren van € 2.000 tot € 3.500. Het is belangrijk om te weten dat deze prijzen voor de apparaten zelf zijn en exclusief installatiekosten.

Installatiekosten van een airco zonder buitenunit

De installatiekosten voor kanaalloze airco’s kunnen sterk variëren, afhankelijk van de complexiteit van de klus. Gemiddeld variëren de arbeidskosten voor het installeren van een kanaalloze airco. Als je een systeem met één zone vervangt, kunnen de kosten variëren, Bij een systeem met meerdere zones de kosten aanzienlijk kan verhogen.

Gemiddelde totale kosten

Als je zowel de kosten van het apparaat als de installatie meerekent, worden de gemiddelde totale kosten voor een kanaalloos AC systeem hoog geschat. Deze prijsklasse houdt rekening met verschillende factoren zoals de grootte van het huis, het aantal zones en de efficiëntie van het apparaat.

Kostenfactoren

Verschillende factoren kunnen de uiteindelijke kosten van een kanaalloos airco systeem beïnvloeden. Deze omvatten de grootte en het type van de unit, de grootte van het huis, het aantal zones, de complexiteit van de installatie en de arbeidskosten.

Samenvattend kunnen de kosten van airconditioning zonder luchtkanalen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Hoewel de initiële kosten hoog kunnen lijken, is het belangrijk om rekening te houden met de besparingen op lange termijn die deze efficiënte systemen kunnen opleveren. Zoals altijd is het aan te raden om meerdere offertes aan te vragen voordat je een beslissing neemt om er zeker van te zijn dat je de beste waarde voor je investering krijgt.


Kunnen airco’s zonder buitenunit meerdere kamers koelen ?

Efficiëntie van airconditioners voor binnen: Airconditioning units voor binnen kunnen inderdaad meerdere kamers koelen, maar de efficiëntie hangt sterk af van verschillende factoren, waaronder de grootte en het type van de airco-eenheid, de indeling van de kamers en de isolatie van je huis.

 • Grootte is belangrijk: De grootte en het vermogen van je airco hebben een grote invloed op het vermogen om meerdere kamers te koelen. Een airco met de juiste grootte kan een grote kamer of een paar kleinere aangrenzende kamers effectief koelen. Het kan echter wel even duren voordat de grotere kamer is afgekoeld en er kunnen extra maatregelen nodig zijn zoals het gebruik van een ventilator om de koele lucht te helpen circuleren.
 • Type airco: Het type airco speelt ook een rol. Draagbare airco’s zijn bijvoorbeeld meestal ontworpen om een kleine kamer of een specifiek deel van een grotere kamer te koelen, en hun koelcapaciteit is beperkt. Aan de andere kant zijn mini-split systemen of multi-split airco’s ontworpen om meerdere kamers tegelijk te koelen.
 • Ruimte-indeling: De indeling van de kamers is ook belangrijk. Koude lucht reist niet graag om hoeken of door smalle doorgangen, dus hoe opener je plattegrond is, hoe beter je airco meerdere kamers kan koelen.
 • Woningisolatie: De isolatie van je huis heeft ook invloed op de efficiëntie van je airco. Als je huis goed geïsoleerd is, zal de koele lucht die je airco produceert langer binnen blijven, waardoor het makkelijker is om meerdere kamers te koelen. Als je huis echter slecht geïsoleerd is, zal de koele lucht snel ontsnappen, waardoor het moeilijker wordt om met één AC meerdere kamers te koelen.
 • Gebruik van ventilatoren: Het gebruik van ventilatoren kan helpen om de koele lucht van je airco door meerdere kamers te laten circuleren. Dit kan vooral handig zijn in huizen met meer gesloten plattegronden, waar de koele lucht het moeilijker heeft om alle delen van het huis te bereiken.
 • Aanpassing: Bij sommige airco’s kun je de lucht aanpassen om één kamer, een paar ruimtes of het hele huis te koelen. Deze systemen hebben vaak meerdere luchtbehandelingskasten en warmtepompen om aan verschillende koelbehoeften te voldoen.

Hoewel het mogelijk is voor airconditioners voor binnen om meerdere kamers te koelen, zijn er veel factoren die hun efficiëntie kunnen beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het kiezen van de beste airco voor thuis.


Wat is het installatieproces van airco zonder buitenunit ?

Airco’s zonder buitenunit zijn een levensvatbare oplossing voor wie in een appartement of huis woont waar er weinig of geen buitenruimte is. Deze systemen, ook wel bekend als kanaalloze of split systemen, bieden dezelfde koelingsmogelijkheden als traditionele units. Er bestaan verschillende soorten van deze systemen, waaronder raamunits, draagbare units en aan de muur gemonteerde units. Het installatieproces varieert enigszins afhankelijk van het type unit, maar volgt over het algemeen een vergelijkbaar patroon.

De juiste locatie kiezen

De eerste stap bij het installeren van een airco zonder buitenunit is het kiezen van de ideale locatie. Deze plek is idealiter in de buurt van een raam of een buitenmuur. Voor aan de muur gemonteerde units moet de locatie hoog op de muur zitten voor efficiënte koeling. Het is essentieel dat er genoeg ruimte is rond de unit voor een goede luchtstroom en gemakkelijke toegang voor onderhoud.

De airco zonder buitenunit monteren

Zodra je de locatie hebt gekozen, is de volgende stap het monteren van de unit. Dit houdt meestal in dat je in de muur of het raamkozijn moet boren om de montagebeugel te bevestigen. Het apparaat wordt dan aan de beugel bevestigd. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het apparaat waterpas staat voor optimale prestaties.

De afvoerbuis verleggen

Een cruciaal onderdeel van elke airco is het afvoersysteem, dat het condenswater verwijdert dat tijdens het koelproces ontstaat. Bij units zonder buitenunit wordt meestal een PVC-pijp aan de unit bevestigd die langs de buitenkant van de muur of uit het raam loopt. De pijp moet van het gebouw weg worden geleid om waterschade te voorkomen.

De elektrische componenten aansluiten

Nadat de unit is gemonteerd en het afvoersysteem is geïnstalleerd, worden de elektrische componenten aangesloten. Dit omvat het aansluiten van de voedingskabel en de besturingskabels. De meeste apparaten hebben een speciaal elektrisch circuit nodig om overbelasting van het systeem te voorkomen.

Het systeem testen

Als alles is aangesloten, is het tijd om het systeem te testen. Dit houdt in dat je het apparaat aanzet en controleert of het goed koelt. Het is ook belangrijk om te controleren of het afvoersysteem goed werkt.

Onderhoud en verzorging

Na een succesvolle installatie is regelmatig onderhoud essentieel om de unit efficiënt te laten werken. Dit houdt onder andere in dat je de filters regelmatig schoonmaakt, de afvoerpijp controleert op verstoppingen en ervoor zorgt dat het apparaat waterpas blijft staan.

Kortom, het installeren van een airco zonder buitenunit bestaat uit verschillende stappen, waaronder het kiezen van de juiste locatie, het monteren van de unit, het leggen van de afvoerpijp, het aansluiten van de elektrische componenten, het testen van het systeem en regelmatig onderhoud. Als je deze stappen volgt, kun je genieten van een koel en comfortabel binnenklimaat, zelfs zonder ruimte voor een buitenunit.


Airco zonder buitenunit aanschaffen | Prijzen en advies aanvragen:

Stap 1 van 2

Waarom airco zonder buitenunit kopen