Waarom een monoblock airco kopen ?

Een monoblock airco kopen

Een monoblock airco biedt verschillende voordelen waardoor het een waardevolle optie is voor het koelen en verwarmen van ruimtes. Hier zijn de voordelen van het kopen van een monoblock airco:

 • Eenvoudige installatie: Monoblock airco’s zijn ontworpen voor een snelle en probleemloze installatie. Ze kunnen eenvoudig worden ingebouwd in ramen of muren, waardoor ze geschikt zijn voor zowel residentiële als commerciële toepassingen.
 • Kosteneffectief: Monoblock airco’s zijn over het algemeen betaalbaarder in vergelijking met andere soorten airconditioningsystemen zoals split units. Dit maakt ze een populaire keuze voor mensen met een budget of die op zoek zijn naar een kosteneffectieve koeloplossing.
 • Ruimtebesparend: Monoblock units zijn compact en zelfstandig, waardoor er geen extra ruimte nodig is voor een buitenunit of uitgebreid leidingwerk. Hierdoor zijn ze ideaal voor kleinere ruimtes waar het installeren van een traditioneel split systeem niet haalbaar is.
 • Energiezuinig: Veel monoblock airco’s hebben geavanceerde functies zoals invertertechnologie, waarmee de temperatuur nauwkeurig kan worden geregeld en energie kan worden bespaard. Invertertechnologie past de snelheid van de compressor aan op basis van de koelbelasting, wat resulteert in een lager energieverbruik.
 • Veelzijdig: Monoblock airco’s kunnen zowel koelen als verwarmen, zodat je het hele jaar door verzekerd bent van comfort. Ze kunnen een kamer efficiënt koelen tijdens hete zomers en warmte leveren tijdens koudere maanden.
 • Weinig onderhoud: Monoblock airco’s vereisen minimaal onderhoud. Regelmatig schoonmaken van de filters is meestal voldoende om ze efficiënt te laten werken. Dit bespaart tijd en moeite in vergelijking met andere soorten airco’s.
 • Draagbaarheid: Sommige monoblock airco’s zijn draagbaar en kunnen gemakkelijk van de ene naar de andere kamer worden verplaatst. Deze flexibiliteit maakt gerichte koeling of verwarming mogelijk op basis van de specifieke behoeften van verschillende ruimtes in een huis of kantoor.

Het is belangrijk om te weten dat de specifieke kenmerken en prestaties van monoblock airco’s kunnen variëren afhankelijk van het merk en model. Het is aan te raden om de individuele productspecificaties en gebruikersreviews in overweging te nemen bij het maken van een aankoopbeslissing.

Waarom een monoblock airco kopen

Hoe werkt een monoblock airco ?

Een monoblock airco, ook wel monobloc of monosplit airco genoemd, is een autonoom koelsysteem dat bestaat uit één enkele eenheid die in de kamer wordt geplaatst die hij bedient. In tegenstelling tot traditionele split airconditioners, die aparte binnen- en buitenunits hebben die met elkaar verbonden zijn door koelmiddelleidingen, combineren monoblock airco’s alle benodigde componenten in één behuizing.

Koelcyclus van een monoblock airco

Monoblock airco’s werken volgens hetzelfde principe als andere koelsystemen, met een cyclus van verdamping, compressie, condensatie en expansie om de lucht te koelen. Hier volgt een uitsplitsing van de koelcyclus in een monoblock airco:

 • Verdamping: Het koelmiddel, meestal een gas zoals R410A of R32, absorbeert warmte uit de binnenlucht terwijl het verdampt in de spiraal voor binnen.
 • Compressie: De compressor, die zich in de monoblock unit bevindt, verhoogt de druk en de temperatuur van het koelgas.
 • Condensatie: Het hete koelgas geeft warmte af aan de buitenomgeving wanneer het condenseert tot een vloeistof in de buitenbatterij.
 • Expansie: Het vloeibare koelmiddel passeert een expansieventiel, waardoor de druk en temperatuur dalen voordat het weer in de spoel voor binnen komt.

Warmte-uitwisseling van een monoblock airco

In een monoblock airco vindt zowel binnen als buiten de unit warmte-uitwisseling plaats. Dit is hoe het werkt:

 • Warmte-uitwisseling voor binnen: De binnenbatterij, ook wel verdamperspoel genoemd, absorbeert warmte van de binnenlucht wanneer het koelmiddel verdampt. De gekoelde lucht wordt dan terug de kamer in geblazen, waardoor de temperatuur daalt en er een comfortabel klimaat voor binnen ontstaat.
 • Warmte-uitwisseling buiten: Terwijl het koelmiddel condenseert in de buitenbatterij, geeft het warmte af aan de buitenomgeving. Dit warmte wisselingsproces zorgt ervoor dat de monoblock airco de warmte uit de lucht voor binnen kan afvoeren.

Luchtfiltratie en Ontvochtiging

Naast koeling hebben monoblock airco’s vaak extra functies zoals luchtfiltratie en ontvochtiging. Deze functies verbeteren de luchtkwaliteit en het comfort voor binnen. Hier lees je hoe ze werken:

 • Luchtfiltratie: Monoblock airco’s zijn uitgerust met filters die stof, pollen en andere in de lucht zwevende deeltjes opvangen en zo de luchtkwaliteit verbeteren door verontreinigingen te verwijderen. De gefilterde lucht wordt vervolgens terug de kamer in gecirculeerd.
 • Ontvochtiging: Tijdens het koelproces, wanneer de warme lucht over de verdamper spoel stroomt, condenseert het vocht in de lucht op het oppervlak van de spoel. Deze condensatie helpt overtollig vocht uit de lucht voor binnen te verwijderen, waardoor een comfortabelere omgeving ontstaat.

Monoblock airco’s bieden een handige koeloplossing voor kleine ruimtes. Door alle benodigde onderdelen in één unit te combineren, zijn ze eenvoudig te installeren en draagbaar. Als je begrijpt hoe monoblock airco’s werken, inclusief de koelcyclus, het warmtewisselingsproces en extra functies zoals luchtfiltratie en ontvochtiging, kunnen gebruikers weloverwogen beslissingen nemen bij het kiezen en gebruiken van deze apparaten.


Wat is de prijsklasse voor monoblock airco’s ?

Prijzen van monoblock airco’s: Monoblock airco’s, ook wel bekend als draagbare airconditioners, zijn er in verschillende prijsklassen, afhankelijk van hun specificaties en functies.

 • Basis prijsklasse: De meest eenvoudige monoblock airco’s zijn de goedkoopste. Dit zijn meestal kleinere apparaten met minder functies en minder koelcapaciteit. Ze zijn ideaal voor kleine ruimtes of voor tijdelijk gebruik.
 • Middenklasse prijzen: In het hogere segment kunnen monoblock airco’s duurder zijn. Deze units hebben vaak extra functies zoals programmeerbare thermostaten, afstandsbedieningen en een hogere koelcapaciteit. Ze kunnen ook energiezuiniger zijn.
 • Hoogwaardige prijzen: High-end monoblock airco’s, die superieure koelprestaties en een breed scala aan functies bieden, kunnen variëren. Deze modellen kunnen geavanceerde functies hebben zoals smart home compatibiliteit, systemen met twee slangen voor een betere efficiëntie en hoogwaardige luchtfilters voor een betere luchtkwaliteit voor binnen.
 • Bijkomende kosten: Naast de initiële kosten van het apparaat zelf, kunnen andere factoren de totale kosten van een monoblock airco beïnvloeden. Dit zijn onder andere de elektriciteitskosten om het apparaat te laten werken, mogelijke onderhouds- of reparatiekosten en eventuele accessoires die je moet kopen, zoals installatie kits voor ramen of vervangingsfilters.
 • Kosten vs. Capaciteit: Het is belangrijk om te weten dat de kosten van een monoblock airco vaak correleren met de koelcapaciteit. Apparaten met een hogere koelcapaciteit (gemeten in BTU’s of British Thermal Units) zullen over het algemeen duurder zijn dan apparaten met een lagere capaciteit. Het kiezen van een unit met de juiste capaciteit voor jouw ruimte is echter cruciaal voor een effectieve koeling en een efficiënte werking.
 • Prijs versus kwaliteit: Zoals bij veel producten krijg je bij monoblock airco’s waar je voor betaalt. Hoewel goedkope units verleidelijk kunnen zijn, bieden ze mogelijk niet dezelfde levensduur of prestaties als duurdere modellen. Het is altijd een goed idee om de garantie van het apparaat en de reputatie voor kwaliteit en betrouwbaarheid in overweging te nemen bij het maken van je beslissing.

De prijs van monoblock airco’s kan sterk variëren op basis van veel factoren. Daarom is het essentieel om niet alleen de initiële kosten in overweging te nemen, maar ook de mogelijke lopende kosten en de verwachte prestaties en levensduur van het apparaat. Door al deze factoren zorgvuldig af te wegen, kun je een monoblock airco kiezen die de beste waarde biedt voor jouw behoeften en budget.


Wat zijn de installatietips voor monoblock airco ?

Het installatieproces begrijpen: Het installatieproces voor een monoblock airco is relatief eenvoudig en kan in ongeveer een uur worden voltooid. Het is echter cruciaal om het hele proces te begrijpen voordat je begint om een succesvolle installatie te garanderen.

 • Voorbereiding: Voordat je begint met het installatieproces, moet je het apparaat uitschakelen en het voorpaneel verwijderen om toegang te krijgen. Deze stap is belangrijk omdat je zo de airco kunt voorbereiden op de installatie en eventuele onderdelen kunt schoonmaken.
 • Montage: De monoblock airco moet zo worden gemonteerd dat er luchtpijpen zijn die de verwarmde lucht rechtstreeks naar buiten leiden. Deze plaatsing is cruciaal om ervoor te zorgen dat het apparaat correct en efficiënt werkt.
 • Openingen maken: Om een monoblock airco te installeren, moet je twee gaten naar buiten boren. Deze gaten worden gebruikt om warme lucht en vocht direct uit de unit te verwijderen, wat de prestaties ten goede komt.
 • De airco installeren: Als je een draagbaar model installeert, moet je een stuk plexiglas snijden zodat het in het frame past en vervolgens een uitsparing maken voor de airco. Deze stap is essentieel om het apparaat vast te zetten en ervoor te zorgen dat het op zijn plaats blijft.
 • De leidingen installeren: Als het apparaat eenmaal op zijn plaats staat, moet je de lucht en het vocht uit het koelcircuit laten ontsnappen. Bevestig daarna de leidingen met klemmen aan de muur. Dit is een cruciale stap in het installatieproces, omdat het ervoor zorgt dat de unit de nodige ventilatie krijgt.
 • Afdichten van de kieren: Om te voorkomen dat er lucht of vocht in je huis komt, moet je de kieren rond de airco afdichten. Dit kun je doen door de openingen af te dichten met kit of schuimisolatie.
 • Handleidingen gebruiken als leidraad: Vergeet tot slot niet de handleiding te gebruiken die bij je monoblock airco is geleverd. Deze handleidingen bevatten stapsgewijze instructies voor de installatie, het gebruik en het onderhoud van het apparaat. Ze kunnen van onschatbare waarde zijn, vooral als je voor het eerst dit soort airco’s installeert.

Als je deze stappen volgt, zou je een monoblock airco met succes moeten kunnen installeren. Vergeet niet dat je altijd het beste een vakman kunt raadplegen als je twijfelt over een aspect van het installatieproces.


Monoblock airco’s vergelijken | Prijzen en advies aanvragen:

Stap 1 van 2

Waarom een monoblock airco kopen