Wat bepaalt de prijs van een airco zonder buitenunit ?

Wat de prijs van een airco zonder buitenunit bepaalt

Een van de belangrijkste factoren die de prijs van een airco zonder buitenunit bepalen is de efficiëntie. De efficiëntie van airconditioners wordt meestal gemeten in termen van SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio). Een hogere SEER-waarde betekent een efficiëntere unit, die een ruimte kan koelen met minder energie. Deze hogere efficiëntie kan resulteren in lagere energierekeningen, maar gaat meestal gepaard met hogere aanloopkosten voor het apparaat zelf.

 • Type systeem: Het type airco speelt ook een belangrijke rol bij het bepalen van de prijs. Zo kosten centrale airco’s over het algemeen meer dan apparaten die ontworpen zijn om één kamer of een specifieke ruimte te koelen. Het type airco dat je kiest hangt grotendeels af van je koelbehoeften en budget.
 • Grootte van de unit: De grootte van de airco-eenheid is een andere belangrijke factor. Airco’s worden ingedeeld op basis van hun koelcapaciteit, die wordt gemeten in British Thermal Units (BTU’s) per uur. Grotere units met een hogere BTU-waarde kunnen grotere ruimtes koelen, maar zijn meestal duurder. Het is cruciaal om een apparaat te kiezen met de juiste grootte voor jouw ruimte om een efficiënte werking te garanderen.
 • Installatiekosten: De installatiekosten kunnen ook van invloed zijn op de totale prijs van een airco zonder buitenunit. Deze kosten kunnen variëren op basis van de complexiteit van het installatieproces, de staat van je bestaande HVAC-systeem en of er aanpassingen nodig zijn voor de nieuwe unit.
 • Aantal units: Als je van plan bent om meerdere units te installeren, verhoogt dit uiteraard de totale kosten. Het installeren van meerdere units kan echter nodig zijn voor grotere huizen of gebouwen om te zorgen voor voldoende koeling in alle ruimtes.
 • Bedrijfskosten: De kosten om de airco te laten werken is een andere factor om rekening mee te houden. Hoewel dit geen invloed heeft op de initiële aankoopprijs, heeft het wel invloed op de totale gebruikskosten gedurende de levensduur van het apparaat. Apparaten met een hogere efficiëntie leiden vaak tot lagere bedrijfskosten.
 • Functies: Tot slot kunnen de functies van de airco ook invloed hebben op de prijs. Apparaten met geavanceerde functies zoals programmeerbare thermostaten, ventilatoren met variabele snelheid of smart home compatibiliteit kunnen duurder zijn dan basismodellen. Deze functies kunnen echter extra gemak en potentiële energiebesparingen opleveren, waardoor ze voor sommige kopers een lonende investering zijn.
Wat bepaalt de prijs van een airco zonder buitenunit

Zijn airco’s zonder buitenunit duurder ?

Bij de aanschaf van airco’s zijn er veel factoren om rekening mee te houden. Eén zo’n aspect is de keuze tussen inverter en niet-inverter modellen. De vraag rijst vaak: zijn inverter airco’s duurder? Het eenvoudige antwoord is ja, maar de redenen voor dit prijsverschil zijn gelaagd en de moeite waard om te begrijpen.

Initiële aanschafkosten

Inverter airco’s zijn over het algemeen duurder dan hun niet-inverter tegenhangers. Dit komt grotendeels door de complexere technologie van de inverter modellen. Ze zijn ontworpen met een compressor met variabele snelheid, waardoor ze op verschillende snelheden kunnen werken afhankelijk van de koelbehoefte. Deze technologie verbetert weliswaar de efficiëntie en prestaties, maar zorgt ook voor hogere initiële aanschafkosten.

Energie-efficiëntie

Inverter airco’s zijn veel energiezuiniger. Dit betekent dat ze minder elektriciteit verbruiken voor dezelfde hoeveelheid koeling in vergelijking met niet-inverter airconditioners. Sommige bronnen suggereren dat inverter airconditioners tot 30% kunnen besparen op elektriciteit in vergelijking met niet-inverter modellen. Hoewel dit de initiële kosten niet verlaagt, kan het op de lange termijn wel een aanzienlijke besparing opleveren.

Lange-termijn bedrijfskosten

Hoewel de initiële aankoopprijs hoger is, kunnen de totale gebruikskosten van inverter airco’s na verloop van tijd lager zijn. Dankzij hun energie-efficiëntie kunnen deze modellen hun hogere prijskaartje terugverdienen door te besparen op de elektriciteitsrekening. Na verloop van tijd kunnen deze besparingen de hogere initiële investering in een inverter airco compenseren.

Duurzaamheid en betrouwbaarheid

Inverter airconditioners worden vaak als duurzamer en betrouwbaarder beschouwd dan niet-inverter modellen. Dit is te danken aan hun vermogen om een constante temperatuur te handhaven zonder de noodzaak van constante aan-uit cycli, die slijtage aan het systeem kunnen veroorzaken. Deze grotere duurzaamheid kan leiden tot een langere levensduur en minder reparatiekosten, wat bijdraagt aan hun totale waarde.

Concluderend: hoewel inverter airconditioners op het eerste gezicht duurder zijn, maken hun superieure energie-efficiëntie, lagere bedrijfskosten op de lange termijn en grotere duurzaamheid ze tot een investering die de moeite waard is. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen en niet alleen de initiële aankoopprijs wanneer je beslist over een airconditioningsysteem. Inzicht in de voordelen en afwegingen kan consumenten helpen om weloverwogen beslissingen te nemen die het beste passen bij hun behoeften en budget.


Hoe krijg je de beste deals bij het kopen van een airco zonder buitenunit

 • Je behoeften begrijpen: Voordat je begint met zoeken, is het cruciaal om te begrijpen wat je nodig hebt in een airco. Denk aan factoren zoals de grootte van de ruimte die je wilt koelen, het type airco (raam, draagbaar, centraal) en de energie-efficiëntieklasse.
 • Prijzen vergelijken: Als je eenmaal een duidelijk beeld hebt van je behoeften, begin dan met het vergelijken van prijzen voor vergelijkbare modellen bij verschillende retailers. Dit kan zowel online als in fysieke winkels. Het is een eenvoudige maar effectieve stap die je een aanzienlijk bedrag kan besparen.
 • Reviews van klanten controleren: Neem naast het vergelijken van prijzen ook de tijd om klantbeoordelingen te bekijken van de modellen airco’s die je overweegt. Deze kunnen inzicht geven in de prestaties, betrouwbaarheid en energie-efficiëntie van elk model.
 • Timing van je aankoop: De beste deals voor airco’s vind je vaak buiten de piekseizoenen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de beste tijd om een nieuwe airco te kopen meestal in de late winter of het vroege voorjaar, wanneer de vraag lager is.
 • Lokale stimulansen en kortingen onderzoeken: Sommige gebieden bieden stimulansen of kortingen voor de aanschaf van energiezuinige apparaten, waaronder airco’s. Deze kunnen de totale kosten van de aanschaf aanzienlijk verlagen. Deze kunnen de totale kosten van je aankoop aanzienlijk verlagen. Neem contact op met plaatselijke nutsbedrijven of overheidsinstanties om te zien wat er beschikbaar is in jouw regio.
 • Meerdere offertes aanvragen: Als je een centraal airconditioningsysteem overweegt dat professioneel geïnstalleerd moet worden, vraag dan offertes aan bij meerdere aannemers. Zo weet je zeker dat je een eerlijke prijs krijgt voor zowel het apparaat als de installatie.
 • Maximale efficiëntie om te besparen op bedrijfskosten: Vergeet niet dat de aankoopprijs van de airco slechts een deel van de totale kosten is. Door een zeer efficiënt model te kiezen en strategieën toe te passen om de koelingskosten te beperken (zoals het verduisteren van ramen en het gebruik van een programmeerbare thermostaat), kun je aanzienlijk besparen op de lopende kosten voor het gebruik van de airco.

Hoe beïnvloedt het merk airco de kosten ?

 • Kwaliteit en duurzaamheid: Het merk van een airco kan inderdaad een grote invloed hebben op de kosten. Hoogwaardige merken investeren meestal meer in onderzoek en ontwikkeling, wat resulteert in producten van superieure kwaliteit, duurzamer en met geavanceerde functies. Deze factoren dragen bij aan een hoger prijskaartje. Aan de andere kant kunnen minder bekende merken producten aanbieden tegen lagere prijzen, maar ze kunnen niet tippen aan de kwaliteit, duurzaamheid of functies van gevestigde merken.
 • Energie-efficiëntie: Een andere factor die de kosten van een airco kan beïnvloeden is de energie-efficiëntie. Merken die energiezuinige apparaten aanbieden, prijzen hun producten vaak hoger vanwege de geavanceerde technologie die ze gebruiken. Energiezuinige apparaten hebben weliswaar hogere aanloopkosten, maar kunnen tijdens de levensduur van het apparaat tot aanzienlijke besparingen leiden in de vorm van lagere elektriciteitsrekeningen.
 • Service en garantie: Gevestigde merken bieden vaak een betere after-sales service en langere garantieperiodes. Dit is een belangrijke overweging omdat airco’s regelmatig onderhoud en af en toe reparaties nodig hebben. Een stevige garantie kan bescherming bieden tegen onverwachte reparatiekosten, wat waarde toevoegt aan het product en een hogere prijs rechtvaardigt.
 • Assortiment: Gevestigde merken bieden meestal een breder productassortiment om tegemoet te komen aan verschillende behoeften en voorkeuren van klanten. Dit omvat verschillende soorten airco’s, zoals raamunits, split-systemen en centrale airco’s, elk met een verschillende prijs. De beschikbaarheid van keuze kan de kosten beïnvloeden, omdat geavanceerdere systemen meestal duurder zijn.
 • Installatiekosten: De installatiekosten kunnen ook variëren afhankelijk van het merk. Sommige merken vereisen gespecialiseerde installatieprocedures, wat de totale kosten kan verhogen. Bovendien kunnen bepaalde merken installatiediensten aanbieden als onderdeel van het pakket, terwijl andere dat niet doen, wat leidt tot extra kosten voor het inhuren van professionele installateurs.
 • Vervangende onderdelen: De kosten van vervangende onderdelen kunnen ook worden beïnvloed door het merk. Airco’s van bekende merken kunnen duurdere onderdelen hebben, maar zijn meestal gemakkelijker te vinden omdat het merk wijdverspreid is. Daarentegen kunnen onderdelen van minder bekende merken goedkoper zijn, maar moeilijker te vinden.

Hoewel het merk van een airco de kosten ervan aanzienlijk kan beïnvloeden, is het essentieel om andere factoren in overweging te nemen, zoals energie-efficiëntie, duurzaamheid, garantie en service na verkoop. Het kan de moeite waard zijn om te investeren in een duurdere airconditioner van een gerenommeerd merk, omdat dit op de lange termijn een betere prijs-kwaliteitverhouding biedt.


Airco’s zonder buitenunit | Prijzen en advies aanvragen:

Stap 1 van 2

Wat bepaalt de prijs van een airco zonder buitenunit