Wat is beter: splitsen of monoblock airco ?

Wat beter is: splitsen vs monoblock airco

Als je moet kiezen tussen een split of monoblock airco, moet je rekening houden met verschillende factoren. Laten we de verschillen tussen de twee opties bekijken om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen:

Split airco’s

Een split airco bestaat uit twee verschillende onderdelen: een binnenunit en een buitenunit. De binnenunit, die meestal in de kamer wordt geïnstalleerd, bevat de koelbatterij, ventilator en bediening. Aan de andere kant bevat de buitenunit de compressor en de condenser spoel. Deze configuratie zorgt voor efficiënte koeling met behoud van een visueel aantrekkelijk interieur.

Split airco’s bieden verschillende voordelen, waaronder:

 • Betere koelefficiëntie: Split airco’s hebben over het algemeen een hogere prestatiecoëfficiënt (COP) in vergelijking met monoblock airco’s, wat betekent dat ze beter koelen met minder energieverbruik.
 • Flexibiliteit in installatie: De afzonderlijke binnen- en buitenunits zorgen voor meer flexibiliteit wat betreft plaatsing en configuratie.
 • Stillere werking: De binnenunit van een split airco produceert meestal minder lawaai omdat de compressor en condensor zich buiten bevinden.
 • Verbeterde esthetiek: De binnenunit van een split airconditioner is slanker en esthetischer dan een monoblock airco.

Monoblock airconditioners

Monoblock airco’s zijn zelfstandige units die bestaan uit één buitenunit. Deze enkele unit bevat alle benodigde componenten, zoals de compressor, condensor en ventilator. Een van de voordelen van monoblock airco’s is dat ze relatief eenvoudig te installeren zijn, omdat er geen uitgebreide leidingen en aansluitingen nodig zijn.

Er zijn echter een aantal overwegingen waar je rekening mee moet houden:

 • Lagere koelefficiëntie: Monoblock airco’s kunnen een lagere COP hebben in vergelijking met split units, wat leidt tot een hoger energieverbruik.
 • Beperkte flexibiliteit: Omdat de binnen- en buitenunits gecombineerd zijn, zijn de installatie mogelijkheden voor monoblock units beperkter.
 • Mogelijke geluidsproblemen: Monoblock units produceren vaak meer geluid omdat alle componenten in één unit zitten.

Wat is beter? Splitsen of monoblock airco 

De keuze tussen een split en monoblock airco hangt af van je specifieke behoeften en voorkeuren. Neem de volgende factoren in overweging bij het maken van je keuze:

 • Koelingsefficiëntie: Als energie-efficiëntie een topprioriteit is, kan een split airco een betere keuze zijn vanwege zijn hogere COP.
 • Flexibiliteit bij installatie: Als je specifieke eisen hebt voor de plaatsing van binnenunits of als je meerdere binnenunits nodig hebt voor verschillende kamers, dan biedt een split airconditioner meer flexibiliteit.
 • Geluidsoverwegingen: Als het geluidsniveau een probleem is, kan een split airco met zijn stillere werking de voorkeur verdienen.
 • Kosten: Monoblock airco’s zijn over het algemeen goedkoper in aanschaf en installatie, maar ze kunnen op de lange termijn hogere gebruikskosten hebben.

Het is essentieel om je koelbehoeften te beoordelen en een gekwalificeerde professional te raadplegen om de meest geschikte optie voor jouw specifieke situatie te bepalen.

Wat is beter: splitsen of monoblock airco

Koelt een split-type airco grotere kamers beter ?

Een split-type airco is een populaire keuze voor het koelen van grotere kamers. Maar of hij grotere kamers beter koelt of niet, hangt af van verschillende factoren. Hier volgt een objectieve en gedetailleerde uitleg op basis van mijn onderzoek:

 • Koelvermogen: De koelcapaciteit van een airco wordt gemeten in British Thermal Units (BTU’s). Een hogere BTU-waarde duidt op een grotere koelcapaciteit. Daarom kan een split-type airco met een hogere BTU-waarde grotere kamers effectiever koelen.
 • Grootte van de kamer: De grootte van de kamer speelt een cruciale rol bij het bepalen van de effectiviteit van een split-type airco. Grotere kamers hebben meer koelvermogen nodig om een comfortabele temperatuur te behouden. Als de koelcapaciteit van de airco overeenkomt met de grootte van de kamer, zal deze de kamer efficiënt koelen.
 • Isolatie en warmtelast: De isolatie van de kamer en de warmtelast hebben ook invloed op de koelefficiëntie. Goed geïsoleerde kamers met een minimale warmtetoevoer van externe bronnen zullen gemakkelijker te koelen zijn. Aan de andere kant kunnen slecht geïsoleerde kamers of kamers met apparaten die veel warmte produceren een krachtigere airco nodig hebben.
 • Luchtverdeling: Een goede luchtverdeling is essentieel voor het effectief koelen van grotere kamers. Sommige airco’s van het split-type zijn uitgerust met functies zoals ventilatieopeningen in meerdere richtingen of oscillerende louvres, die helpen om de koele lucht gelijkmatig door de kamer te verspreiden. Deze functies kunnen de koelprestaties in grotere kamers verbeteren.
 • Kanaalloos ontwerp: Airconditioners van het split-type zijn kanaalloze systemen, wat betekent dat ze niet afhankelijk zijn van leidingen om koele lucht te verspreiden. Dit kan voordelig zijn voor het koelen van grotere kamers omdat er geen verlies is van koelefficiëntie door lekken of onvoldoende luchtstroom in de kanalen.
 • Meerdere units: In sommige gevallen kan het installeren van meerdere split-type airco’s op verschillende plaatsen in een grotere ruimte zorgen voor een betere koeling. Dit maakt zone-indeling mogelijk, waarbij elke unit onafhankelijk kan worden geregeld en zo aangepaste koeling biedt voor specifieke gebieden in de kamer.
 • Vochtverwijdering: Airconditioners van het split-type kunnen ook vocht uit de lucht verwijderen, wat kan bijdragen aan een comfortabeler klimaat voor binnen. Grotere units koelen de kamer weliswaar snel, maar kunnen vocht niet effectief verwijderen. Het is belangrijk om een airco te kiezen met voldoende ontvochtigingsmogelijkheden.

Hoewel split-type airconditioners grotere kamers effectief kunnen koelen, is het essentieel om factoren zoals koelcapaciteit, kamergrootte, isolatie, warmtelast, luchtverdeling, kanaalloos ontwerp en vochtverwijdering in overweging te nemen. Door deze factoren zorgvuldig te beoordelen en de juiste airco te kiezen, kun je zorgen voor efficiënte koeling in grotere kamers zonder afbreuk te doen aan het comfort.


Wat zijn de installatiekosten voor split vs. monoblock airco’s ?

Split airco installatiekosten

De installatiekosten van een split airco, ook wel een ductless mini-split airco genoemd, kunnen aanzienlijk variëren op basis van verschillende factoren. Dit zijn onder andere de grootte van je huis, de grootte en efficiëntie van de unit en of je huis al een bestaand leidingwerk heeft. Hier zijn enkele belangrijke punten om rekening mee te houden:

 • Gemiddelde kosten: De gemiddelde kosten voor het installeren van een split airco variëren. In de prijsklasse zijn zowel de airco als het systeem zelf inbegrepen. Deze prijsklasse omvat zowel het systeem zelf.
 • Factoren die de kosten beïnvloeden: De uiteindelijke prijs kan door meerdere factoren beïnvloed worden. Grotere huizen of huizen die in meerdere zones gekoeld moeten worden, hebben bijvoorbeeld duurdere systemen nodig. Bovendien kunnen systemen met een hogere efficiëntie ook een hoger prijskaartje hebben.
 • Bijkomende kosten: Als je huis geen bestaand leidingwerk heeft, kunnen er extra kosten ontstaan voor de installatie van het benodigde leidingwerk.

Monoblock airconditioner installatiekosten

Een monoblock airco is daarentegen meestal goedkoper dan een split airco. Hij bestaat uit één stuk en heeft geen leidingwerk nodig, waardoor hij eenvoudiger en goedkoper te installeren is. Hier zijn enkele belangrijke punten:

 • Gemiddelde kosten: De kosten zijn afhankelijk van het vermogen in kilowatt en de gebruikte technologie (mobiel of vast).
 • Kostenbesparingen: Een van de voordelen van monoblock airco’s is dat ze kunnen besparen op installatiekosten in vergelijking met split systemen. Dit komt omdat ze eenvoudiger te installeren zijn door hun ontwerp met één unit.
 • Toegankelijkheid: Monoblock airco’s zijn aanzienlijk goedkoper dan mono- of multisplit airco’s, waardoor ze een toegankelijkere optie zijn voor mensen met een kleiner budget.

Zowel split- als monoblock airco’s hebben hun eigen voor- en nadelen als het gaat om installatiekosten. Hoewel split airco’s betere prestaties en efficiëntie bieden, zijn ze meestal duurder. Aan de andere kant zijn monoblock airco’s betaalbaarder en gemakkelijker te installeren, waardoor ze een goede optie zijn voor wie op zoek is naar een kosteneffectieve oplossing.


Hoe is het onderhoudsgemak van split airconditioners in vergelijking met monoblock airco’s ?

Als het gaat om airconditioningsystemen is onderhoudsgemak van vitaal belang om optimale prestaties en een lange levensduur te bereiken. Bij het vergelijken van split airco’s met monoblock airco’s op het gebied van onderhoud spelen verschillende factoren een rol. Inzicht in deze factoren kan consumenten helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over welk type airco het beste past bij hun voorkeuren en levensstijl.

Filter reinigen van splitsen of monoblock airco 

Wat onderhoud betreft is er een opmerkelijk verschil tussen split AC’s en monoblock AC’s in de toegankelijkheid en het gebruik van filters. Split AC’s hebben meestal meerdere filters verspreid over binnen- en buitenunits, waardoor ze regelmatig schoongemaakt moeten worden. AC’s met één blok hebben daarentegen vaak één filter dat over het algemeen gemakkelijker bereikbaar is, wat het reinigingsproces vereenvoudigt. Bovendien hebben sommige monoblock units wasbare filters, waardoor ze minder vaak vervangen hoeven te worden dan de wegwerpfilters die vaak gebruikt worden in split AC’s.

Condenser spoel onderhoud

Regelmatig onderhoud van condenserspoelen is cruciaal voor een efficiënte warmte-uitwisseling. In split AC-systemen bevindt de condenserspoel, die verantwoordelijk is voor het afgeven van warmte uit het koelmiddel, zich buiten, waardoor hij kwetsbaar is voor stof en vuil. AC’s met monoblock hebben daarentegen een compact ontwerp met geïntegreerde condenserspoelen, waardoor ze gemakkelijker toegankelijk en schoon te maken zijn. Deze toegankelijkheid vereenvoudigt de onderhoudsroutines voor gebruikers, waardoor het systeem soepeler werkt en langer meegaat.

Toegankelijkheid verdamper spoel

De verdamper spoel, die verantwoordelijk is voor het absorberen van warmte uit de binnenlucht, bevindt zich meestal in de binnenunit van split airconditioners. Het schoonmaken en onderhouden van deze spoel kan echter een uitdaging zijn vanwege de plaatsing, waarvoor vaak professionele hulp nodig is. Aan de andere kant hebben monoblock airco’s met een zelfstandig ontwerp vaak beter bereikbare verdamper spoelen. Dit ontwerp maakt het makkelijker voor gebruikers om routinematige reiniging uit te voeren zonder dat daar specialistische kennis voor nodig is.

Drainagesysteem overwegingen

Zowel split airco’s als monoblock airco’s produceren condensaat tijdens het koelen, waarvoor een efficiënt afvoersysteem nodig is om problemen zoals waterlekkage te voorkomen. Split-airco’s hebben meestal aparte afvoersystemen voor binnen- en buitenunits, wat het onderhoud complexer maakt. AC’s met een monoblock zijn daarentegen autonoom en hebben meestal één afvoersysteem, wat het onderhoud vereenvoudigt en de kans op problemen met de afvoer verkleint.

Algehele complexiteit van het systeem

Het onderhoud van een AC-systeem wordt beïnvloed door de algehele complexiteit ervan. Split AC’s, die bestaan uit aparte binnen- en buitenunits verbonden door koudemiddel leidingen, kunnen ingewikkelder onderhoudsprocedures vereisen. Monoblock AC’s, daarentegen, hebben een eenvoudiger ontwerp dat gebruikers een eenvoudigere en probleemloze aanpak van onderhoud biedt.

DIY onderhoudsmogelijkheden

Voor gebruikers die de voorkeur geven aan doe-het-zelf onderhoud, bieden monoblock AC’s duidelijke voordelen. Dankzij het geïntegreerde ontwerp en de eenvoudig toegankelijke onderdelen kunnen gebruikers vaak zelf basis onderhoudswerkzaamheden uitvoeren zonder professionele hulp. Aan de andere kant kunnen split AC’s met hun verdeelde componenten en ingewikkelde verbindingen meer technische expertise vereisen, waardoor sommige gebruikers kiezen voor professionele onderhoudsdiensten.

Als het aankomt op onderhoudsgemak, hebben zowel split- als monoblock airco’s hun eigen overwegingen om in gedachten te houden. De keuze tussen de twee hangt af van persoonlijke voorkeuren, comfort niveaus met technische aspecten en de gewenste mate van betrokkenheid bij het onderhoud van het koelsysteem. Door deze factoren zorgvuldig te overwegen, kunnen consumenten weloverwogen beslissingen nemen om de levensduur en efficiënte prestaties van hun gekozen airco te garanderen.


Splitsen en monoblock airco kopen > | Prijzen en advies aanvragen:

Stap 1 van 2

Wat is beter: splitsen of monoblock airco ?