Wat is een airco zonder buitenunit ?

Een airco zonder buitenunit

Een airco zonder buitenunit, ook wel bekend als een kanaalloze of split airco, is een type koelsysteem dat geen externe motor of condensor unit nodig heeft. In plaats daarvan bestaat het uit een binnenunit die verantwoordelijk is voor het koelen van de lucht en een buitenunit die wordt gebruikt om warmte af te voeren.

Hier zijn enkele belangrijke punten over airco’s zonder buitenunit:

 • Efficiënte koeling: Deze units gebruiken geavanceerde technologie om de lucht efficiënt te koelen zonder dat er een buitenunit nodig is. Ze kunnen effectief koelen in individuele kamers of specifieke delen van een gebouw.
 • Flexibele installatie: Airco’s zonder buitenunit bieden meer flexibiliteit tijdens de installatie in vergelijking met traditionele airco systemen. Ze zijn gemakkelijker te installeren en vereisen minder ingewikkeld leidingwerk.
 • Stille werking: Omdat de compressor en condensor zich in de buitenunit bevinden, werken airco’s zonder buitenunit stiller dan traditionele systemen. Dit maakt ze ideaal voor woonruimtes waar geluid een probleem kan zijn.
 • Energiebesparing: Kanaalloze airco’s staan bekend om hun energie-efficiëntie. Ze hebben meestal een hoge Energy Efficiency Ratio (EER), wat betekent dat ze minder energie verbruiken om hetzelfde koelingseffect te geven als traditionele units. Dit kan resulteren in lagere elektriciteitsrekeningen.
 • Zoneringsmogelijkheden: Airco’s zonder buitenunit hebben vaak zoneringsmogelijkheden, zodat gebruikers de temperatuur in individuele kamers of zones kunnen regelen. Dit kan helpen om het energieverbruik te optimaliseren en persoonlijk comfort te bieden.
 • Verbeterde luchtkwaliteit: Deze units zijn vaak uitgerust met geavanceerde filtersystemen, zoals meertrapsfilters, die stof, allergenen en andere deeltjes uit de binnenlucht kunnen verwijderen. Dit kan bijdragen aan een betere luchtkwaliteit voor binnen en een gezondere leefomgeving.
 • Veelzijdige toepassingen: Airco’s zonder buitenunit kunnen worden gebruikt in verschillende omgevingen, waaronder woonhuizen, kantoren, hotels, ziekenhuizen en commerciële ruimtes. Ze zijn geschikt voor zowel koelen als verwarmen en bieden het hele jaar door comfort.

Het is belangrijk op te merken dat airco’s zonder buitenunit weliswaar veel voordelen bieden, maar dat ze niet voor elke situatie geschikt zijn. Factoren zoals de grootte van de ruimte, isolatie en specifieke koelbehoeften moeten in overweging worden genomen bij het kiezen van het juiste type airco.

In het algemeen bieden airco’s zonder buitenunit een handige en efficiënte koeloplossing voor ruimtes waar traditionele systemen met kanalen niet praktisch of haalbaar zijn.

Wat is een airco zonder buitenunit

Hoe verschilt de installatie van een airco zonder buitenunit ?

De installatie van een airco zonder buitenunit, ook wel bekend als een kanaalloos of split systeem, wijkt af van de traditionele airco. Door de afwezigheid van een buitencomponent worden bepaalde aspecten vereenvoudigd, terwijl er nieuwe overwegingen worden geïntroduceerd. In deze verkenning gaan we dieper in op de unieke kenmerken van het installatieproces voor deze innovatieve koelsystemen.

Plaatsing binnenunit

Een belangrijk verschil bij de installatie is de plaatsing van de binnenunit. Terwijl traditionele split systemen een zorgvuldige plaatsing van zowel de binnen- als de buitenunit vereisen, moet bij kanaalloze AC’s de binnenunit gewoon in de gewenste kamer worden geplaatst. Deze vereenvoudigde plaatsing maakt een ingewikkelde installatie van de buitenunit en complexe koelmiddelleidingen overbodig.

Koelmiddelleiding installeren

Split systemen vereisen de installatie van koelmiddelleidingen die binnen- en buitenunits met elkaar verbinden. Bij kanaalloze airco’s daarentegen is de installatie van koelmiddelleidingen eenvoudiger. Meestal lopen de koelmiddelleidingen in een kanaalloos systeem rechtstreeks van de binnenunit naar de condensorcomponent buiten, of ze zijn verbonden met de buitenunit in een monoblock systeem. De eenvoud van deze configuratie draagt bij tot een sneller en minder ingewikkeld installatieproces.

Elektrische bedrading

Zowel traditionele split systemen als kanaalloze AC’s vereisen zorgvuldige aandacht voor de elektrische bedrading tijdens de installatie. Ductloze systemen bieden echter een vereenvoudigd bedradingsproces omdat ze geen buitenunit hebben. Gewoonlijk hoeft de binnenunit alleen op een stroombron te worden aangesloten, wat de bedrading minder complex maakt en het installatieproces stroomlijnt.

Compact ontwerp en ruimtebesparing

Ductless AC’s hebben een compact ontwerp dat meer flexibiliteit biedt bij de installatie. In tegenstelling tot traditionele systemen hebben ze geen buitenunit nodig, waardoor ze ideaal zijn voor appartementen, kleinere huizen of ruimtes met een beperkte buitenruimte. Deze aanpasbaarheid in plaatsing, samen met het ontbreken van een buitencondensor, vereenvoudigt het installatieproces en vergroot het aantal haalbare locaties. Met kanaalloze systemen kun je genieten van efficiënte koeling zonder in te leveren op ruimte of esthetiek.

Kosten en efficiëntie

Ductless airco’s bieden kostenvoordelen bij de installatie. De afwezigheid van een buitenunit en het vereenvoudigde installatieproces kunnen mogelijk de arbeidskosten verlagen. De totale installatiekosten kunnen echter variëren afhankelijk van individuele omstandigheden, zoals de behoefte aan meerdere binnenunits of een complexere configuratie. Bovendien kan de energie-efficiëntie van kanaalloze AC’s, vaak toegeschreven aan het ontbreken van leidingwerk, bijdragen aan kostenbesparingen op lange termijn.

In wezen biedt de keuze voor een airco zonder buitenunit aanzienlijke voordelen in termen van eenvoud, flexibiliteit en potentiële kostenbesparingen. Door dit onderscheid te begrijpen, kunnen consumenten weloverwogen beslissingen nemen die zijn afgestemd op hun unieke eisen en voorkeuren, wat resulteert in een naadloze en efficiënte integratie van kanaalloze koelsystemen in hun woonruimte.


Wat is het geluidsniveau van een airco zonder buitenunit ?

Bij het kiezen van een airco zonder buitenunit is het belangrijk om rekening te houden met het geluidsniveau. Deze airco’s, ook wel bekend als kanaalloze of split-type airconditioners, bieden een compact ontwerp waarbij alle componenten in de binnenunit zijn ondergebracht. Dit zorgt voor een stillere en comfortabelere omgeving binnenshuis in vergelijking met traditionele airco’s met een split-systeem die aparte componenten voor binnen en buiten hebben.

Geluidsbronnen

 • Compressorgeluid: In een conventionele configuratie zit de compressor in de buitenunit, die een prominente geluidsproducent is. In een airco zonder buitenunit is deze geluidsbron echter verdwenen omdat er geen externe compressor is.
 • Geluid van de binnenunit: De primaire bron van lawaai in deze systemen is de binnenunit, met name de ventilator en de motor. Het is essentieel om het geluid van deze componenten te begrijpen om het algemene geluidsniveau nauwkeurig te kunnen evalueren.

Factoren die het geluidsniveau beïnvloeden

 • Technologische vooruitgang: De technologische vooruitgang heeft geresulteerd in stillere compressoren, ventilatoren en motoren. De keuze van de technologie die gebruikt wordt in de binnenunit speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de geluidsniveaus.
 • Capaciteitsoverwegingen: Units met een hogere koelcapaciteit kunnen meer geluid produceren door de grotere luchtstroom en het benodigde vermogen. Het is cruciaal om een evenwicht te vinden tussen de gewenste koelcapaciteit en aanvaardbare geluidsniveaus.

Meten van geluid

 • De Decibel (dB) schaal: Geluidsniveaus worden vaak uitgedrukt in decibel (dB). Een lagere dB-waarde betekent een stillere werking. Om het in perspectief te plaatsen: een normaal gesprek registreert ongeveer 60 dB, terwijl een serene bibliotheekomgeving rond de 40 dB kan schommelen.

Typisch geluidsbereik

 • Geluidsniveaus van binnenunits: Bij airco’s zonder buitenunit varieert het bedrijfsgeluid meestal tussen 20 dB en 50 dB. Apparaten met een lagere capaciteit en apparaten die zijn uitgerust met geavanceerde geluidsreductietechnologie zijn meestal stiller.

Tips om lawaai te minimaliseren

 • Regelmatig onderhoud: Als je de unit goed onderhoudt, inclusief het regelmatig schoonmaken van filters en onderdelen, kun je de geluidsniveaus aanzienlijk verlagen.
 • Juiste installatie: Voor optimale prestaties en minimale trillingen is een professionele installatie essentieel. Onjuiste installatie kan leiden tot hogere geluidsniveaus.

In wezen wordt het geluidsniveau van een airco zonder buitenunit voornamelijk bepaald door de technologie van de binnenunit, de capaciteit en het onderhoud en de installatie als geheel. Door deze factoren te begrijpen, krijgen consumenten de kennis die nodig is om weloverwogen beslissingen te nemen die aansluiten bij hun voorkeuren voor koelcapaciteit en gewenste geluidsniveaus in ruimtes voor binnen.


Waar vind ik airco’s zonder buitenunit ?

Airco’s zonder buitenunit, ook wel split of ductless airco’s genoemd, worden steeds populairder vanwege hun flexibiliteit en gemak. Deze units maken een externe motor of condensor overbodig, waardoor ze ideaal zijn voor appartementen, huizen met beperkte buitenruimte of monumentale gebouwen waar het installeren van een buitenunit niet haalbaar is. Als je op zoek bent naar een airco zonder buitenunit, dan kun je die op verschillende plaatsen vinden. In dit artikel bekijken we een aantal mogelijkheden om deze innovatieve koeloplossingen te kopen.

Speciaalzaken HVAC

HVAC speciaalzaken zijn een goede plek om je zoektocht naar airco’s zonder buitenunit te beginnen. Deze retailers zijn gespecialiseerd in verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsproducten en hebben vaak een breed assortiment split airconditioningsystemen. Ze kunnen je deskundig advies en begeleiding geven bij het kiezen van de juiste unit voor jouw specifieke behoeften.

Online marktplaatsen

Online marktplaatsen bieden een ruime keuze aan airco’s zonder buitenunit, zodat je prijzen en functies van verschillende verkopers kunt vergelijken. Websites bieden een breed scala aan opties, waaronder zowel nieuwe als gebruikte units. Lees bij het online winkelen reviews van klanten en controleer de beoordelingen van de verkoper om zeker te zijn van een betrouwbare aankoop.

De websites van fabrikanten

Veel fabrikanten van airco’s hebben websites waar ze hun productaanbod presenteren. Door websites van fabrikanten te bezoeken, kun je verschillende modellen, specificaties en prijsopties direct bij de bron bekijken.

Lokale apparatenwinkels

Buurtwinkels hebben vaak airco’s zonder buitenunit op voorraad. Deze winkels bieden persoonlijke klantenservice en de mogelijkheid om de apparaten persoonlijk te bekijken voordat je tot aankoop overgaat. Bovendien kunnen lokale apparatenwinkels installatiediensten aanbieden of gerenommeerde aannemers aanbevelen om een goede installatie van de unit te garanderen.

HVAC Aannemers

HVAC-aannemers zijn gespecialiseerd in verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen en kunnen een waardevolle bron zijn voor het vinden van airco’s zonder buitenunit. Ze hebben expertise in het selecteren en installeren van dit soort systemen en kunnen je door het proces begeleiden. Contact opnemen met plaatselijke HVAC-aannemers en informatie opvragen over airco’s zonder buitenunit kan je helpen om betrouwbare leveranciers bij jou in de buurt te vinden.

Specialistische online verkopers

Naast algemene online marktplaatsen zijn er ook gespecialiseerde online verkopers die zich specifiek richten op airco systemen. Deze retailers hebben vaak een ruime keuze aan split airco’s zonder buitenunit en bieden gedetailleerde productbeschrijvingen en specificaties.

Lokale advertenties en tweedehandswinkels

Als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke optie, kijk dan eens bij lokale advertenties of tweedehandswinkels voor gebruikte airco’s zonder buitenunit. Deze bronnen bieden soms gereduceerde prijzen voor tweedehands units die nog in goede staat verkeren. Zorg er wel voor dat je een gebruikt apparaat grondig inspecteert en de werking controleert voordat je tot aankoop overgaat.

Bij het zoeken naar airco’s zonder buitenunit kun je kiezen uit HVAC speciaalzaken, online marktplaatsen, websites van fabrikanten, plaatselijke apparatenwinkels, HVAC aannemers, gespecialiseerde online verkopers en plaatselijke advertenties. Houd rekening met je specifieke behoeften, budget en gewenste functies bij het kiezen van een airco zonder buitenunit.


Een airco zonder buitenunit – advies | Prijzen en advies aanvragen:

Stap 1 van 2

Wat is een airco zonder buitenunit