Wat is een aircoheater ?

Wat een aircoheater is

Een aircoheater is een apparaat dat de lucht in een ruimte zowel verwarmt als koelt. Het maakt deel uit van een groter systeem dat bekend staat als HVAC (verwarming, ventilatie en airco), dat de temperatuur, vochtigheid en luchtkwaliteit in gebouwen regelt. HVAC-systemen maken gebruik van verschillende technologieën om de condities van de lucht in een afgesloten ruimte te manipuleren, voor comfort te zorgen en een gezonde lucht te bevorderen.

 • Inzicht in HVAC: HVAC staat voor verwarming, ventilatie en airco. Het verwijst naar de systemen die verwarmde en gekoelde lucht in een gebouw regelen en verplaatsen. Deze systemen kunnen complex zijn en bestaan uit veel verschillende onderdelen die samenwerken om een comfortabel klimaat voor binnen te handhaven. Ze kunnen ovens, airco’s, warmtepompen en ventilatiesystemen omvatten.
 • Werkingsprincipe: Het basisprincipe van zowel verwarmen als koelen is de overdracht van warmte. Bij koeling onttrekt het systeem warmte aan de binnenkant van een gebouw en voert die af naar buiten. Bij verwarming is het precies andersom: het systeem onttrekt warmte aan de buitenlucht, zelfs bij koud weer, en brengt die naar binnen. Dit proces heet warmte-uitwisseling en wordt vergemakkelijkt door een stof die koelmiddel wordt genoemd.
 • Warmtepompen: Warmtepompen zijn een centraal onderdeel van een airco. Ze werken volgens het principe van warmte-uitwisseling en kunnen een ruimte zowel verwarmen als koelen. Ze doen dit door de stroom van hun koelmiddel om te keren, afhankelijk van of er verwarmd of gekoeld moet worden. Dit maakt ze ongelooflijk veelzijdig en energiezuinig, omdat ze alleen warmte verplaatsen in plaats van creëren.
 • Ovens en airco’s: In sommige HVAC-systemen zijn de oven en de airco afzonderlijke entiteiten. De oven levert warmte, vaak door een brandstof te verbranden zoals aardgas, olie of propaan, of door elektriciteit te gebruiken. De airco daarentegen koelt de lucht door warmte en vocht te verwijderen. Deze twee systemen werken vaak samen om het gewenste klimaat voor binnen te behouden.
 • Centrale verwarming en koeling: In een notendop verwarmt of koelt een centraal HVAC-systeem je huis door verwarmde of gekoelde lucht door een netwerk van kanalen te voeren. Dit zorgt voor een gelijkmatige temperatuurregeling in het hele gebouw. De verwarmde of gekoelde lucht wordt dan via verschillende uitlaten in verschillende kamers verspreid.
 • Energie-efficiëntie: Een van de grootste voordelen van warmtepompen ten opzichte van traditionele airco’s en ovens is hun energie-efficiëntie. Ze kunnen meer volume koele of warme lucht produceren per verbruikte energie-eenheid. Dit maakt ze een duurzamere keuze voor temperatuurregeling in gebouwen.

Een airco of warmtepomp is een veelzijdig apparaat dat een cruciaal onderdeel vormt van een HVAC-systeem. Het heeft de dubbele functie van het verwarmen en koelen van een ruimte, waardoor het een essentieel onderdeel is voor het handhaven van een comfortabel en gezond klimaat voor binnen.

Wat is een aircoheater

Wat zijn de soorten verwarmings- en koelsystemen?

Verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen (HVAC) zijn essentieel voor het handhaven van een comfortabel en gezond binnenklimaat in woongebouwen en commerciële gebouwen. Verschillende soorten HVAC-systemen zijn ontworpen om te voldoen aan verschillende behoeften op basis van factoren zoals het klimaat, de grootte van het gebouw en de vereisten voor energie-efficiëntie. In dit artikel worden zes belangrijke soorten verwarmings- en koelsystemen besproken.

Split systeem

Het split systeem is een van de meest voorkomende typen HVAC-systemen. Het bestaat uit een buitenunit met condensor en compressor en een binnenunit met verdamperspoel en luchtbehandelingskast. Het systeem wordt een ‘split’ systeem genoemd omdat de componenten verdeeld zijn over de binnen- en buitenkant van het gebouw. De efficiënte koelingsmogelijkheden maken het vooral populair in woonomgevingen.

Hybride Split Systeem

Het hybride split systeem werkt net als het standaard split systeem met een belangrijk verschil: het kan schakelen tussen gas voor snelle en volledige verwarming en elektriciteit voor een betere efficiëntie en milieuvriendelijkheid. Het systeem bevat een warmtepomp die de koelcyclus omkeert en warmte genereert uit de buitenlucht.

Verpakt verwarmings- en koelsysteem

Pakketverwarmings- en koelsystemen combineren alle componenten in één unit die meestal buiten wordt geïnstalleerd. Deze systemen kunnen airco’s bevatten in combinatie met een warmtepomp of een oven. Dit type systeem wordt vaak gebruikt in commerciële gebouwen of woningen met beperkte ruimte voor binnen vanwege de ruimtebesparende oplossing.

Zone systeem

Systemen met zones maken het mogelijk om verschillende gebieden of ‘zones’ binnen een gebouw onafhankelijk van elkaar te verwarmen of te koelen. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van meerdere thermostaten en een reeks kleppen in het leidingwerk die de luchtstroom naar elke zone regelen. Systemen met zones bieden meer comfort en potentiële energiebesparingen door te voorkomen dat onbezette ruimtes worden verwarmd of gekoeld.

Ductloos minisplit systeem

Zoals de naam al zegt, werken ductloze mini-split systemen zonder dat er leidingen nodig zijn. Ze bestaan uit een compressor/condensor voor buiten en één of meer luchtbehandelingsunits voor binnen. Deze systemen zijn ideaal voor het verwarmen of koelen van individuele kamers in huizen, nieuwe aanbouwen of gebieden waar het installeren van leidingen niet haalbaar is.

Warmtepompsystemen

Warmtepompsystemen kunnen zowel verwarmen als koelen. Ze verplaatsen warmte van de ene plaats naar de andere – ze onttrekken warmte aan de binnenkant van het gebouw en voeren die in de zomer naar buiten af, en keren het proces in de winter om. Warmtepompen staan bekend om hun energie-efficiëntie en zijn een geschikte optie voor gematigde klimaten.

Er zijn verschillende soorten verwarmings- en koelsystemen beschikbaar, elk met unieke kenmerken en voordelen. De keuze van een systeem hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte en indeling van het gebouw, het plaatselijke klimaat en de behoefte aan energie-efficiëntie.


Hoe werkt een aircoheater ?

Werkingsprincipe

 • Warmteabsorptie: Het fundamentele principe achter een airco verwarming is de absorptie en overdracht van warmte. In dit proces wordt warmte uit de lucht voor binnen geabsorbeerd door een koelmiddel dat in het systeem aanwezig is. Dit koelmiddel, dat door de warmte verandert van vloeibaar naar gas, transporteert de warmte van binnen naar buiten.
 • Warmteoverdracht: De door het koelmiddel geabsorbeerde warmte wordt vervolgens overgedragen naar de buitenunit van het aircosysteem. Hier comprimeert een compressor het koudemiddel, waardoor de temperatuur stijgt. Een warmtewisselaar geeft deze warmte vervolgens af aan de buitenlucht.

Warmtepompsystemen

 • Omkeerklep: Sommige airco’s hebben ook een functie die warmtepomp wordt genoemd. Hierdoor kan de airco bij koud weer als verwarming werken. Een onderdeel dat een omkeerklep wordt genoemd, wordt gebruikt om de stroming van het koelmiddel om te keren, waardoor het systeem warmte van de buitenlucht kan opnemen en voor binnen kan afgeven.
 • Weerstandsverwarmers: In sommige gevallen maken airco verwarmers ook gebruik van weerstandverwarmers. Deze werken door elektriciteit door een weerstand te sturen en energie om te zetten in warmte. Hoewel 100% van de gebruikte elektriciteit wordt omgezet in warmte, zijn deze meestal minder efficiënt dan warmtepompsystemen.

Distributie van geconditioneerde lucht

 • Luchtverdeling: Zodra de lucht is verwarmd of gekoeld, moet deze door het gebouw worden verspreid. Dit wordt meestal gedaan met behulp van een systeem van kanalen. De geconditioneerde lucht wordt door deze kanalen geblazen en bereikt zo verschillende delen van het gebouw.
 • Luchtafvoerkanalen: Naast de toevoerkanalen die de geconditioneerde lucht vervoeren, zijn er ook luchtafvoerkanalen. Deze zuigen ongeconditioneerde lucht uit het gebouw aan, die vervolgens naar behoefte wordt verwarmd of gekoeld.

Regelsystemen

 • Thermostaat: De werking van een airco wordt meestal geregeld met een thermostaat. Dit apparaat meet de temperatuur van de lucht voor binnen en zet het systeem aan of uit als dat nodig is om de gewenste temperatuur te handhaven. Dit zorgt voor een efficiënte werking van het systeem, bespaart energie en zorgt voor een comfortabel klimaat voor binnen.

Wat is het verschil tussen een aircoheater en een airco ?

Verwarmingsmogelijkheden

Warmtepompen zijn veelzijdig in die zin dat ze zowel kunnen werken als verwarming en als koeling. In de verwarmingsmodus absorbeert de warmtepomp warmte uit de buitenlucht, zelfs als het koud is, en pompt deze warmte in het gebouw. Dit proces is simpelweg een omgekeerde werking van de koelfunctie. Traditionele airco’s hebben deze mogelijkheid niet; die zijn alleen ontworpen om je huis te koelen.

Energie-efficiëntie

Op het gebied van energie-efficiëntie presteren warmtepompen over het algemeen beter. Dit komt omdat ze warmte overdragen in plaats van opwekken, waardoor er minder energie nodig is. Airco’s hebben misschien een hoge energie-efficiëntieverhouding (EER) als het gaat om koelen, maar ze kunnen niet verwarmen, waardoor ze over het algemeen minder efficiënt zijn als je in een regio met verschillende seizoenen woont.

Bedieningsmodi

Een ander belangrijk verschil is het vermogen van warmtepompen om te schakelen tussen koel- en verwarmingsmodi, afhankelijk van de behoeften van de ruimte en de temperatuur van de buitenlucht. Deze dubbele functionaliteit maakt warmtepompen tot een kosteneffectieve oplossing voor comfort het hele jaar door voor binnen. Airco’s bieden echter maar één koelmodus.

Installatie en componenten

Qua installatie bestaan beide systemen meestal uit een buitenunit met een compressor en een warmtewisselaar, die kan fungeren als condensor of verdamper. Airconditioning in woongebouwen wordt echter vaak geleverd door split system warmtepompen of unitaire airconditioners. De keuze tussen deze systemen hangt vaak af van de specifieke koel- en verwarmingsbehoeften van het gebouw.

Hoewel warmtepompen en airco’s vergelijkbare koelcapaciteiten hebben, verschillen ze aanzienlijk in hun verwarmingscapaciteiten, energie-efficiëntie, werkingsmodi en componenten. Inzicht in deze verschillen kan huiseigenaren en gebouwbeheerders helpen bij het kiezen van het meest geschikte systeem voor hun specifieke behoeften.


Aircoheaters vergelijken | Prijzen en advies aanvragen:

Stap 1 van 2

Wat is een aircoheater