Wat kost de installatie van een airco ?

De kost van de installatie van een airco

Inzicht in de kosten van het installeren van een airco kan ingewikkeld zijn vanwege verschillende factoren. Deze kunnen variëren van het type en de grootte van het airconditioning systeem, de complexiteit van het installatieproces en het al dan niet aanwezig zijn van bestaande leidingen.

 • Type airco: Verschillende soorten airco’s hebben verschillende prijskaartjes. Kanaalloze airco’s zijn vaak duurder dan centrale airco’s, afhankelijk van het aantal binnenunits.
 • Grootte en capaciteit van het systeem: De grootte en capaciteit van het airco systeem spelen ook een belangrijke rol in de totale kosten. Grotere huizen vereisen systemen met een hogere capaciteit, die meestal duurder zijn.
 • Complexiteit van de installatie: De complexiteit van het installatieproces is een andere belangrijke factor. Ingewikkelde installaties waarbij het leidingwerk ingrijpend moet worden aangepast of waarbij extra apparatuur nodig is, zullen de kosten altijd verhogen.
 • Bestaand leidingwerk: Als je huis al leidingwerk heeft dat in goede staat is, kan dit de installatiekosten aanzienlijk verlagen. Als je echter nieuw leidingwerk of uitgebreide reparaties aan het bestaande leidingwerk nodig hebt, kan dit de totale kosten verhogen.
 • Geografische locatie: De arbeidskosten variëren per regio, dus waar je woont kan van invloed zijn op de kosten van de installatie van je airco. De kosten variëren afhankelijk van de grootte en het type van de unit.
 • Bijkomende kosten: Vergeet niet om rekening te houden met extra kosten zoals vergunningen en inspecties, die per locatie kunnen verschillen. Zo kunnen de kosten voor het vervangen van een airco in een woonhuis, inclusief arbeid en vergunningskosten, oplopen.

Hoewel het een uitdaging is om een exact bedrag te geven zonder de specifieke details van jouw situatie te kennen, kun je over het algemeen verwachten dat je meer betaalt voor de installatie van een airco. Het is altijd een goed idee om meerdere offertes aan te vragen en ervoor te zorgen dat je volledig begrijpt wat er bij de prijs is inbegrepen voordat je tot installatie overgaat.

Wat kost de installatie van een airco

Wat zijn de meest voorkomende uitdagingen bij het installeren van airco ?

 • De verkeerde grootte van de airco-eenheid kiezen: Een van de meest voorkomende problemen bij het installeren van airco is het kiezen van de verkeerde maat airco. De grootte van de airco-eenheid moet passen bij de ruimte die gekoeld moet worden. Een te kleine unit zal de ruimte niet efficiënt koelen en een te grote unit zal te vaak aan en uit gaan, wat leidt tot meer energieverbruik en slijtage.
 • Onjuiste plaatsing van de thermostaat: De plaats van de thermostaat speelt een cruciale rol in de werking van een AC-eenheid. Als hij in de buurt van warmtebronnen of in direct zonlicht wordt geplaatst, kan de thermostaat de kamertemperatuur verkeerd aflezen, waardoor de airco langer draait dan nodig en de energiekosten stijgen.
 • Onjuiste plaatsing van de airco-eenheid: De plaatsing van de airco-eenheid zelf kan ook een probleem vormen. Als de condensor op een krappe plek staat of in de zon, werkt hij misschien niet efficiënt. Het is belangrijk om de unit op een schaduwrijke, goed geventileerde plek te plaatsen voor optimale prestaties.
 • Onvoldoende isolatie en afdichting: Goede isolatie en afdichting zijn essentieel om te voorkomen dat koele lucht ontsnapt en warme lucht de geconditioneerde ruimte binnenkomt. Het niet isoleren van de koelmiddelleidingen kan leiden tot energieverlies, terwijl slecht afgedichte leidingen kunnen leiden tot lekkage van koele lucht, waardoor het systeem minder efficiënt werkt.
 • Slecht afvoersysteem: Een andere veelvoorkomende uitdaging is het implementeren van een effectief afvoersysteem. Zonder goede afvoer kan condensatie van de airco zich ophopen en mogelijk waterschade veroorzaken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de condensafvoer correct is geïnstalleerd en niet verstopt raakt.
 • Onjuist koelmiddelniveau: De hoeveelheid koelmiddel in een aircosysteem moet nauwkeurig zijn. Te veel of te weinig kan leiden tot inefficiënte werking, verminderde koelcapaciteit en mogelijke schade aan de unit.
 • Elektrische problemen en problemen met sensoren: Tot slot kunnen problemen met elektrische besturingen en sensoren voor grote uitdagingen zorgen. Regelmatig onderhoud is nodig om storingen in de elektrische bediening te voorkomen, terwijl sensoren gecontroleerd moeten worden om er zeker van te zijn dat ze correct werken en goed geplaatst zijn. Problemen met deze onderdelen kunnen ertoe leiden dat de airco continu draait, niet inschakelt of de lucht niet effectief koelt.

Waarom heb je een professionele installateur van airco’s nodig ?

Aircosystemen zijn complexe apparaten en de installatie ervan vereist specifieke vaardigheden, deskundigheid en ervaring. Er zijn verschillende redenen waarom een professionele airco-installatie essentieel is voor de efficiëntie, levensduur en veiligheid van het systeem.

Zorgt voor efficiëntie en een lange levensduur

Een goed geïnstalleerde airco door een professional garandeert optimale efficiëntie en een lange levensduur. Professionals letten tijdens de installatie op talloze kleine details, zoals de plaatsing van de unit, het vastdraaien van bouten en het afdichten van verbindingen. Deze factoren dragen aanzienlijk bij aan de prestaties en levensduur van het systeem.

Kosteneffectief op de lange termijn

Hoewel het inhuren van een professional voor de installatie van airco’s op het eerste gezicht duur lijkt, is het op de lange termijn kosteneffectief. Onjuist geïnstalleerde units kunnen leiden tot frequente reparaties, hoge energierekeningen en zelfs vroegtijdige vervanging. Een professionele installatie kan je geld besparen door deze problemen te voorkomen.

Correcte dimensionering en plaatsing

Professionele installateurs van airco’s zorgen voor een juiste dimensionering en plaatsing van de eenheid. De grootte van het airco systeem moet overeenkomen met de koelbehoefte van je ruimte. Een onjuiste dimensionering kan leiden tot inefficiëntie en slijtage van het systeem. Professionals weten ook waar de unit het beste geplaatst kan worden om de efficiëntie te maximaliseren en het lawaai te minimaliseren.

Comfort en specificaties van de fabrikant

Professioneel geïnstalleerde airco’s voldoen aan de comfortniveaus en zorgen ervoor dat de apparatuur blijft werken volgens de specificaties van de fabrikant. Professionals kennen de technologie en de specifieke vereisten van verschillende modellen airco. Hierdoor kunnen ze het systeem installeren op een manier die het beste comfort levert en werkt volgens de richtlijnen van de fabrikant.

Bepaal en verhelp problemen bij het bepalen van de kost van de installatie van een airco

Professionele HVAC installateurs doen meer dan alleen nieuwe systemen installeren. Ze analyseren je huis en identificeren probleemgebieden zoals een hoge luchtvochtigheid of slechte isolatie die de prestaties van het airconditioningsysteem kunnen beïnvloeden. Vervolgens bieden ze oplossingen voor deze problemen om de efficiëntie en effectiviteit van het systeem te verbeteren.

Veiligheid 

Bij het installeren van airco’s moeten elektrische onderdelen worden gehanteerd, wat gevaarlijk kan zijn als er niet op de juiste manier mee wordt omgegaan. Een professionele installateur heeft de opleiding om veilig met deze fijne kneepjes om te gaan, waardoor de kans op letsel of schade aan het systeem kleiner wordt.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om zelf een airco te installeren of een niet-professional in te huren om kosten te besparen, wegen de voordelen van een professionele installatie ruimschoots op tegen de potentiële risico’s en kosten op lange termijn. Het is een investering die de moeite waard is voor de efficiëntie, levensduur, veiligheid en optimale prestaties van je airco.


Enige tips om de installatiekosten van airco te verlagen ?

 • Denk aan efficiëntie: Airconditioningunits met een hoog rendement zijn misschien duurder, maar ze kunnen je op de lange termijn geld besparen door lagere energierekeningen. Zoek naar eenheden met een hoge SEER-waarde (Seasonal Energy Efficiency Ratio). Daarnaast kan de keuze voor een unit met een tweetraps compressor zorgen voor een betere vochtregeling en een hogere efficiëntie.
 • Juiste dimensionering: Het is essentieel om een warmtelasttest te laten uitvoeren om de juiste grootte van de airco voor je huis te bepalen. Een te grote of te kleine unit is niet alleen minder efficiënt, maar leidt ook tot hogere installatie- en operationele kosten.
 • Installatie slimme thermostaat: Het installeren van een slimme thermostaat kan helpen om de temperatuur in je huis efficiënter te regelen. Met deze apparaten kun je temperatuurinstellingen programmeren voor verschillende tijden van de dag, waardoor je minder energie verbruikt als je niet thuis bent.
 • Je huis afdichten en isoleren: Voordat je een airco installeert, moet je ervoor zorgen dat je huis goed is afgedicht en geïsoleerd. Dit omvat het afdichten van ramen en deuren, het isoleren van muren en zolders en het dichten van lekken in leidingen. Een goed geïsoleerd huis heeft minder energie nodig om te koelen, waardoor je airco minder belast wordt en de installatiekosten lager uitvallen.
 • Regelmatig onderhoud: Regelmatig onderhoud van je airco kan de levensduur verlengen en de efficiëntie behouden. Dit omvat het schoonmaken of vervangen van filters, het controleren van het koelvloeistofpeil en het controleren op lekken. Hoewel deze service extra kan kosten, kan het dure reparaties of vervanging in de toekomst voorkomen.
 • Offertes van aannemers: Vraag bij het kiezen van een aannemer voor de installatie om offertes van meerdere bronnen. Bespreek vooraf je budget en zorg ervoor dat de garantie is inbegrepen in de offerteprijs. Vergeet niet dat de goedkoopste offerte niet altijd de beste waarde biedt, dus kijk ook naar de reputatie en ervaring van de aannemer.
 • Ventilatie en luchtstroom: Een goede ventilatie en luchtstroom zijn cruciaal voor de efficiënte werking van je airco. Zorg ervoor dat kanalen en ventilatieopeningen schoon en vrij zijn en overweeg technieken voor dwarsventilatie om je huis op een natuurlijke manier te koelen. Dit kan bijvoorbeeld door ramen strategisch te openen om een briesje te creëren, waardoor je minder airco nodig hebt.

Airco laten installeren | Prijzen en advies aanvragen:

Stap 1 van 2

Wat kost de installatie van een airco