Wat kost een airco met buitenunit plaatsen ?

De kost van een airco met buitenunit plaatsen is

Ontdek wat de kosten zijn van een airco met buitenunit plaatsen is. 

 • Draagbare units: Draagbare airco’s zijn een kosteneffectieve optie voor wie een specifieke ruimte in huis wil koelen. Ze werken door warme lucht te ventileren via een slang die buiten een raam of deur kan worden geleid.
 • Basis buitenunits: Voor een uitgebreidere koeloplossing kunnen huiseigenaren een basis buitenunit met airco overwegen.
 • Hoogrendement units: Sommige huiseigenaren kiezen voor hoogrendement units vanwege hun energiebesparende mogelijkheden. Deze units, die meestal een SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) van 16 of hoger hebben, zijn op voorhand duurder, maar kunnen na verloop van tijd geld besparen op de energierekening. 
 • Centrale airco’s: Centrale airco’s zijn een populaire keuze voor huiseigenaren die hun hele huis willen koelen.
 • Split AC-units: Een andere optie is de split AC unit, die aparte binnen- en buitenunits heeft. 
 • Vervangingskosten: Als een huiseigenaar een bestaande airco moet vervangen, kunnen de kosten variëren. Dit is inclusief arbeidsloon en vergunningskosten. Dit is inclusief arbeidsloon en vergunningskosten. Houd er rekening mee dat deze kosten aanzienlijk kunnen variëren op basis van het type en de grootte van het apparaat en de complexiteit van het installatieproces.

De kosten van een airco met geïnstalleerde buitenunit kunnen sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren. Het is belangrijk om niet alleen rekening te houden met de initiële kosten van het apparaat en de installatie, maar ook met de potentiële energiebesparingen na verloop van tijd.

Wat kost een airco met buitenunit geplaatst

Hoeveel kost het om een bestaande airco te vervangen?

Het vervangen van een bestaande airco kan een aanzienlijke investering zijn. De kosten variëren sterk afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type unit, de arbeidskosten en de geografische locatie. Deze gids wil een overzicht geven van deze kosten, zodat huiseigenaren beter begrijpen wat ze kunnen verwachten als ze de vervanging van een airco-eenheid overwegen.

Kosten van de vervangende unit

De kosten van een airco-eenheid zelf dragen aanzienlijk bij aan de totale kosten. Afhankelijk van het type en de grootte van het apparaat kunnen deze kosten variëren. Het is de moeite waard om te weten dat apparaten uit het hogere segment weliswaar hogere aanloopkosten hebben, maar dat ze vaak energiezuiniger zijn, wat op de lange termijn kan leiden tot besparingen op de elektriciteitsrekening.

Arbeid en installatiekosten

Arbeids- en installatiekosten vormen een ander aanzienlijk deel van de totale kosten. Deze kosten hangen af van de complexiteit van het installatieproces en de prijzen variëren sterk. Over het algemeen kunnen de arbeidskosten variëren van een paar honderd euro voor eenvoudige installaties tot enkele duizenden voor complexere klussen.

Geografische factoren

De geografische locatie kan ook van invloed zijn op de kosten van het vervangen van een airco. Bepaalde regio’s kunnen hogere arbeidskosten hebben door lokale economische factoren. Daarnaast kunnen plaatselijke klimaat- en weersomstandigheden specifieke typen units vereisen, wat van invloed kan zijn op de kosten.

Bijkomende kosten

Bijkomende kosten zijn bijvoorbeeld de kosten voor een vergunning die nodig is voor de inspectie en goedkeuring van de installatie. Als het bestaande leidingwerk van je huis verouderd is of in slechte staat verkeert, moet je misschien rekening houden met de kosten van reparatie of vervanging van het leidingwerk. Ook kan het upgraden naar een grotere of krachtigere airco extra elektriciteitswerk vereisen, waardoor de totale kosten hoger uitvallen.

Het vervangen van een bestaande airco-eenheid is een aanzienlijke investering die een zorgvuldige afweging van verschillende kostenfactoren vereist. Door deze kosten te begrijpen kunnen huiseigenaren beter geïnformeerde beslissingen nemen over het vervangen van een airco, waarbij ze hun koelbehoeften in evenwicht brengen met hun budgettaire beperkingen. Ondanks de hoge initiële kosten kan een nieuwe airco zorgen voor meer comfort en potentiële energiebesparingen op de lange termijn.


Wat kost een nieuwe airco?

De kosten van een nieuw AC-toestel kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type toestel, de installatie vereisten en de geografische locatie.

 • Draagbare units: Dit is de meest betaalbare optie, met prijzen die variëren. Ze zijn eenvoudig te installeren en kunnen van kamer naar kamer worden verplaatst, maar ze zijn misschien niet voldoende om grotere huizen te koelen.
 • Centrale airco-eenheden: De gemiddelde kosten voor het installeren van een nieuwe centrale airco-eenheid variëren. Deze kosten kunnen echter fluctueren. Deze kosten kunnen echter variëren afhankelijk van je locatie, de complexiteit van de installatie en de specifieke unit die je kiest.
 • Grootte is belangrijk: De grootte van de airco-eenheid speelt ook een belangrijke rol bij het bepalen van de kosten. Een unit van 1,5 ton bijvoorbeeld, die 70 tot 84 vierkante meter ruimte kan koelen, kost meer dan als de ruimte kleiner is.
 • Vervangingskosten: Als je een oude airco vervangt, kunnen de kosten variëren, inclusief arbeidsloon en vergunningskosten. Deze kosten kunnen hoger uitvallen als er extra werkzaamheden nodig zijn, zoals het vervangen van leidingen.
 • Bijkomende kosten: Houd er rekening mee dat de aankoopprijs van het apparaat niet de enige kosten zijn. Er kunnen extra kosten zijn zoals installatiekosten, elektriciteitswerk, fittingen en diverse materialen. Deze kunnen oplopen tot een paar duizend euro.
 • Internationale prijzen: In sommige landen kunnen de kosten van een airco zelfs nog hoger zijn.

Samenvattend is het belangrijk om bij het kopen van een nieuwe airco niet alleen rekening te houden met de initiële kosten van de unit, maar ook met de installatiekosten en de lopende onderhoudskosten. Het is cruciaal om een systeem te kiezen dat past bij je specifieke behoeften en budget.


Hoeveel kost AC installatie?

De kosten voor de installatie van een airco kunnen aanzienlijk variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type systeem, de complexiteit van de installatie, de grootte van de woning en de geografische locatie. De gemiddelde prijs voor de installatie van een airco varieert van een paar honderd tot een paar duizend euro. In dit artikel worden deze factoren uitgesplitst zodat je een beter inzicht krijgt in de totale kosten.

Grootte van het huis

De grootte van je huis heeft ook invloed op de kosten van een AC installatie. Grotere huizen vereisen krachtigere AC units of meerdere units om elke kamer effectief te koelen, waardoor de totale kosten stijgen. 

Complexiteit van installatie

De complexiteit van het installatieproces is een andere factor die de kosten beïnvloedt. Als je huis bestaand leidingwerk heeft dat in goede staat is, kan de installatie minder duur zijn dan wanneer er nieuw leidingwerk geïnstalleerd moet worden. Op dezelfde manier kan het installeren van een AC-eenheid in een huis met meerdere verdiepingen of unieke architecturale kenmerken uitdagender en dus duurder zijn.

Energie-efficiëntie

De energie-efficiëntie van de airco die je kiest kan ook van invloed zijn op de installatiekosten. Eenheden met een hogere SEER-waarde (Seasonal Energy Efficiency Ratio) zijn meestal duurder van tevoren, maar ze kunnen op de lange termijn geld besparen door lagere energierekeningen.

Professionele installatie

Tot slot maken de kosten van professionele installatie een aanzienlijk deel uit van de totale AC installatiekosten. Hoewel het verleidelijk kan zijn om te proberen zelf een airco te installeren om geld te besparen, wordt over het algemeen aangeraden om het door een professional te laten doen om er zeker van te zijn dat het correct en veilig gebeurt. De kosten voor een professionele installatie kunnen sterk variëren.

Kortom, er zijn veel variabelen waar je rekening mee moet houden, maar als je deze belangrijke factoren begrijpt, kun je anticiperen op wat de kosten voor het installeren van een airco-eenheid kunnen zijn en dienovereenkomstig plannen.


Airco laten plaatsen | Prijzen en advies aanvragen:

Stap 1 van 2

Wat kost een airco met buitenunit geplaatst