Wat kost een airco zonder buitenunit ?

De kosten van een airco zonder buitenunit

Airco’s zonder buitenunit, ook wel kanaalloze of mini-split airco’s genoemd, variëren sterk in prijs. De prijs kan variëren per unit. De werkelijke kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type unit, de montageplaats en of het een systeem met één of meerdere zones is.

 • Installatiekosten: Naast de kosten van de unit zelf, moet je ook rekening houden met installatiekosten. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van de installatie en de specifieke vereisten van je huis. Hoewel deze units vaak als ‘doe-het-zelf’ op de markt worden gebracht, wordt een professionele installatie aanbevolen om de efficiëntie en levensduur van het systeem te garanderen.
 • Rendementsfactoren: Het is belangrijk om te weten dat airco’s zonder buitenunit weliswaar handiger zijn qua installatie en benodigde ruimte, maar niet altijd de meest efficiënte keuze zijn. Traditionele centrale airconditioningsystemen met een buitenunit zijn over het algemeen efficiënter en kunnen je op de lange termijn meer geld besparen, ondanks de hogere initiële kosten.
 • Type units: Airco’s zonder buitenunit zijn er in verschillende soorten. Aan de muur gemonteerde units zijn het meest gebruikelijk, maar er zijn ook op de vloer gemonteerde en aan het plafond gemonteerde opties. De keuze hangt grotendeels af van je beperkte ruimte en esthetische voorkeuren.
 • Onderhoudskosten: De onderhoudskosten voor deze apparaten kunnen ook variëren. Regelmatig schoonmaken en onderhoud zijn cruciaal om de efficiëntie van het apparaat te behouden en de levensduur te verlengen. Sommige onderhoudstaken kunnen door de huiseigenaar worden uitgevoerd, maar voor andere zijn professionele diensten nodig.
 • Grootte en koelcapaciteit: De grootte en koelcapaciteit van de unit spelen ook een rol in de kosten. Grotere units met een hogere koelcapaciteit zijn over het algemeen duurder. Daarom is het belangrijk om de juiste afmetingen te kiezen voor je ruimte om te voorkomen dat je te veel uitgeeft aan een apparaat dat krachtiger is dan nodig.

Als je de kosten van een airco zonder buitenunit bekijkt, is het belangrijk om verder te kijken dan de initiële aankoopprijs. Installatie, onderhoud en gebruikskosten dragen allemaal bij aan de totale gebruikskosten. Bovendien kunnen overwegingen over efficiëntie, type unit en koelcapaciteit ook de uiteindelijke kosten beïnvloeden.

Wat kost een airco zonder buitenunit

Hoe krijg je de beste deals bij het kopen van een airco ?

De beste deals krijgen bij het kopen van een airco is een combinatie van strategische timing, grondig onderzoek en slim onderhandelen. Deze gids geeft je een aantal essentiële tips om ervoor te zorgen dat je het meeste waar voor je geld krijgt als je investeert in een nieuw airconditioning systeem.

Verricht uitgebreid onderzoek bij een airco zonder buitenunit

De eerste stap om een goede deal te sluiten voor een airco is uitgebreid onderzoek doen. Dit betekent dat je je moet verdiepen in de verschillende modellen, hun kenmerken moet begrijpen en de prijzen van de verschillende platforms moet vergelijken. Het is ook belangrijk om rekening te houden met factoren zoals energie-efficiëntie, grootte en installatiekosten. Het lezen van reviews van klanten kan ook waardevolle inzichten geven in de prestaties en betrouwbaarheid van verschillende apparaten.

Timing is belangrijk

Geloof het of niet, maar de tijd van het jaar waarin je besluit een airco te kopen kan een grote invloed hebben op de prijs. Airco’s zijn meestal goedkoper tijdens de koudere maanden, net voordat fabrikanten hun nieuwe modellen uitbrengen. In deze periode bieden winkeliers vaak aantrekkelijke kortingen om oude voorraden op te ruimen, waardoor het een ideaal moment is om een deal te sluiten.

Onderhandel effectief

Als je bij een fysieke winkel koopt, wees dan niet bang om te onderhandelen. Winkeliers zijn vaak flexibel met hun prijzen, vooral als ze graag willen verkopen. Wees bereid om weg te lopen als je niet tevreden bent met de aangeboden deal, want dit kan vaak leiden tot verdere concessies van de verkoper.

Overweeg online verkopers

Online verkopers kunnen vaak concurrerende prijzen bieden door lagere overheadkosten. Het vergelijken van prijzen op verschillende online platforms kan aanzienlijke besparingen opleveren. Houd bij het vergelijken van prijzen wel rekening met eventuele extra kosten zoals bezorging of installatie.

Gebruik energiebesparende maatregelen

Hoewel niet direct gerelateerd aan de aankoopprijs, kan het implementeren van energiebesparende maatregelen leiden tot aanzienlijke besparingen op de lange termijn. Dit kunnen strategieën zijn zoals het verduisteren van je huis, het afdekken van ramen en het gebruik van een slimme thermostaat om het verbruik effectiever te beheren.

Inzicht in HVAC-geheimen

Tot slot kan het begrijpen van een aantal HVAC geheimen je ook helpen om geld te besparen. Nieuwe HVAC-systemen zijn bijvoorbeeld meestal de grootste kostenpost in je huis, dus als je weet hoe je moet onderhandelen en waar je op moet letten, kun je flink besparen.

Kortom, de beste deal voor een airco is een combinatie van onderzoek, timing, onderhandelen en slim energieverbruik. Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je het meeste waar voor je geld krijgt als je investeert in een nieuw airco systeem.


Wat zijn de onderhoudskosten voor een airco zonder buitenunit ?

 • Standaard onderhoudskosten: Het onderhoud van een airco begint met standaard afstellingen. Deze zijn nodig om ervoor te zorgen dat het apparaat na verloop van tijd efficiënt blijft werken. De kosten voor deze service kunnen variëren. Dit basisonderhoud omvat meestal het controleren van de werking van het systeem, schoonmaken en kleine aanpassingen.
 • Eenmalig onderhoud: Er kunnen momenten zijn waarop je airco een eenmalige onderhoudscontrole nodig heeft vanwege specifieke problemen of zorgen. Deze eenmalige bezoeken kunnen gemiddeld € 99 en meer bedragen, afhankelijk van de complexiteit van het probleem. Technici zullen tijdens deze bezoeken een diagnose stellen en eventuele directe problemen oplossen.
 • Basis service voor airco-eenheid: Dit omvat een uitgebreidere review en onderhoud van de airco-eenheid. De kosten voor deze service kunnen variëren, afhankelijk van de grootte en het type van je unit. Deze service omvat meestal een grondige reiniging van de unit, het controleren op lekkages, het beoordelen en bijvullen van het koudemiddel niveau en het inspecteren en reinigen van de condensor- en verdamper spiralen.
 • Jaarlijks onderhoud: Airco’s hebben, net als de meeste andere apparaten, baat bij regelmatig, jaarlijks onderhoud. Dit zorgt ervoor dat ze efficiënt blijven werken en kan dure reparaties in de toekomst voorkomen. De kosten voor deze service beginnen laag en kunnen verschillende taken omvatten, waaronder schoonmaken, inspecteren en afstellen van verschillende onderdelen van het apparaat.
 • Uitgebreide servicecontracten: Voor wie het onderhoud liever uit handen geeft, zijn uitgebreide servicecontracten een optie. Deze contracten dekken meestal regelmatig onderhoud. Ze omvatten vaak meerdere onderhoudsafspraken en kunnen bepaalde reparatiekosten dekken.
 • Onderhoud van verwarmingselementen: Voor apparaten die ook als verwarming werken, zijn er extra onderhoudskosten. Deze kunnen variëren en bestaan uit het controleren en onderhouden van de verwarmingselementen van het systeem om er zeker van te zijn dat ze goed werken.
 • Uitgebreid onderhoud van het luchtsysteem: In sommige gevallen kan uitgebreider onderhoud nodig zijn. Dit omvat uitgebreide controles en onderhoud van alle aspecten van het luchtsysteem. Denk hierbij aan het controleren van het leidingwerk, het vervangen van filters en het zorgen voor optimale prestaties van het hele systeem. Regelmatig onderhoud kan de levensduur van je airco verlengen en bijdragen aan een betere energie-efficiëntie, waardoor je uiteindelijk op de lange termijn geld bespaart.

Welke kenmerken heeft een airco zonder buitenunit ?

Airconditioners zonder buitenunit, ook wel condensorloze airco’s of monoblock airco’s genoemd, bieden een reeks functies en voordelen in vergelijking met traditionele airconditioners. Hier zijn de belangrijkste kenmerken van airco’s zonder buitenunit:

 • Ruimtebesparend: Een van de belangrijkste voordelen van airco’s zonder condensor is hun compacte ontwerp. Deze units hebben geen externe condensor nodig, waardoor ze ideaal zijn voor ruimtes waar installatie buitenshuis niet haalbaar is, zoals appartementen of gebouwen met een beperkte buitenruimte.
 • Eenvoudige installatie: Airco’s zonder buitenunit zijn relatief eenvoudiger te installeren dan traditionele split-systemen. Omdat alle componenten in één unit zitten, bestaat de installatie meestal uit het monteren van de binnenunit op een muur of raam en het aansluiten op een stroombron.
 • Geen lawaai van buitenaf: Zonder buitenunit werken condensorloze airco’s stil en zorgen ze voor een comfortabel en rustig binnenklimaat. Dit kan bijzonder gunstig zijn voor slaapkamers, kantoren of ruimtes waar geluidsreductie gewenst is.
 • Efficiënte koeling: Ondanks hun compacte formaat zijn airco’s zonder buitenunit ontworpen om efficiënt te koelen. Deze units maken gebruik van geavanceerde koeltechnologieën, zoals invertertechnologie, om de binnentemperatuur effectief te regelen terwijl ze minder energie verbruiken.
 • Flexibele plaatsing: Airco’s zonder condensor bieden flexibiliteit wat betreft de installatielocatie. Afhankelijk van het model kunnen deze units aan de muur worden bevestigd, op de vensterbank worden geplaatst of zelfs door een gat in de muur worden geïnstalleerd. Hierdoor kan de plaatsing worden aangepast aan de specifieke behoeften en indeling van de ruimte.
 • Verbeterde esthetiek: Omdat er geen buitenunit is, zien airco’s zonder condensor er slanker en gestroomlijnder uit. Dit kan bijdragen aan een betere esthetiek, vooral in gebieden waar het behoud van de architecturale integriteit van het gebouw essentieel is.
 • Gemaksfuncties: Veel airco’s zonder buitenunit hebben extra functies voor meer gebruiksgemak. Dit kunnen bijvoorbeeld afstandsbedieningen zijn om de temperatuur eenvoudig aan te passen, programmeerbare timers voor automatische werking en geavanceerde luchtzuiverings- of ontvochtigingsfuncties.

Hoewel airco’s zonder buitenunit verschillende voordelen bieden, zijn ze niet geschikt voor alle situaties. Factoren zoals koelcapaciteit, energie-efficiëntie en specifieke installatie-eisen moeten worden overwogen voordat je een airco zonder condensor kiest. Overleg met een professionele HVAC-technicus kan helpen bij het bepalen van de beste koeloplossing voor een bepaalde ruimte.


Airco’s zonder buitenunit vergelijken | Prijzen en advies aanvragen:

Stap 1 van 2

Wat kost een airco zonder buitenunit