Wat zijn de kosten van airco ?

Wat zijn de kosten van airco ?

 • Centrale airco-eenheden: De gemiddelde kosten van een nieuwe centrale airco variëren van ongeveer € 3.400 tot € 6.700. Het gemak van het koelen van meerdere kamers tegelijk maakt centrale airco’s tot een populaire keuze onder huiseigenaren. Deze kosten houden echter geen rekening met de installatie, die kan variëren van € 1.700 tot € 3.750.
 • AC-raamunits: Voor een meer budgetvriendelijke optie zijn er raamairco’s beschikbaar. Deze units vereisen meestal geen professionele installatie en de kosten kunnen variëren van € 135 tot € 670. Deze units zijn vooral geschikt voor het koelen van individuele kamers en bieden een goede energie-efficiëntie.
 • Kanaalloze minisplitsystemen: Ductless mini-split systemen bieden een balans tussen centrale en raam AC units. Ze maken individuele regeling van de kamertemperatuur mogelijk zonder uitgebreid leidingwerk. De kosten van deze systemen kunnen aanzienlijk variëren, maar ze bieden een uitstekende combinatie van prestaties en energie-efficiëntie.
 • Compacte centrale luchtsystemen: Een andere variant van de centrale airconditioning is het verpakte centrale luchtsysteem. Dit type bevat dezelfde elementen als een split systeem, maar in een compact ontwerp, waardoor ze geschikt zijn voor huizen met beperkte ruimte. De kosten voor deze systemen variëren tussen €1.700 en €3.750.
 • Vervanging van de airco-eenheid: Het vervangen van een bestaande airco kan tussen de €3.900 en €10.800 kosten in een woonhuis. Deze prijs is inclusief arbeidsloon en vergunningskosten. De kosten kunnen variëren afhankelijk van het type en de grootte van de unit die vervangen wordt.
 • Gecombineerde HVAC-units: Een gecombineerde HVAC-eenheid, die zowel een oven als een airco bevat, kan tussen €8.200 en €9.650 kosten. Hoewel deze optie duurder is, biedt het uitgebreide oplossingen voor de klimaatregeling van je huis, waardoor het ideaal is voor regio’s met extreme seizoensgebonden temperatuurschommelingen.
 • Nieuw HVAC-systeem: Tot slot kunnen de kosten van een volledig nieuw HVAC-systeem variëren van € 4.500 tot € 30.400, met een gemiddelde van ongeveer € 7.150. Deze kosten omvatten zowel verwarmings- als koelsystemen, waardoor het een aanzienlijke investering is. Een goed functionerend HVAC-systeem is echter een integraal onderdeel van een comfortabele en gezonde leefomgeving.
Wat zijn de kosten van airco

Waar koop ik verwarmings- en airco-eenheden in het groot?

Verwarming- en airco-units kopen in het groot is een slimme zet voor huiseigenaren en bedrijfseigenaren die geld willen besparen. Door rechtstreeks bij de groothandel te kopen, kun je de detailhandelopslag omzeilen en mogelijk een aanzienlijk bedrag besparen. Het kan echter lastig zijn om de juiste groothandel te vinden. Deze gids geeft je inzicht in waar je verwarmings- en airco-eenheden in de groothandel kunt kopen.

Groothandelaars begrijpen

Groothandelaren zijn bedrijven die goederen rechtstreeks inkopen bij fabrikanten en ze in bulk verkopen aan detailhandelaren of rechtstreeks aan de kopers. In de HVAC-industrie kunnen deze bedrijven een breed scala aan producten van verschillende fabrikanten aanbieden. Ze bieden vaak aanzienlijke kortingen op verwarmings- en airco-eenheden, vooral als ze in grote hoeveelheden worden gekocht.

Online groothandelsmarkten

Het internet heeft het gemakkelijker dan ooit gemaakt om HVAC-apparaten in de groothandel te vinden en te kopen. Online marktplaatsen zijn een populaire keuze geworden vanwege hun gemak en brede productselectie. Deze platforms verbinden kopers rechtstreeks met groothandels, zodat je prijzen kunt vergelijken, reviews kunt lezen en een weloverwogen aankoopbeslissing kunt nemen zonder je huis of kantoor te verlaten.

Directe groothandelsaankopen

Een andere optie is om rechtstreeks bij de fabrikant te kopen. Sommige HVAC-fabrikanten verkopen hun producten in het groot aan het publiek, waarbij de tussenpersoon volledig wordt weggelaten. Deze methode kan leiden tot aanzienlijke besparingen, maar het is belangrijk op te merken dat niet alle fabrikanten deze service aanbieden. Het is ook cruciaal om er zeker van te zijn dat de fabrikant garantie en after-sales service biedt.

Lokale HVAC-groothandelaren

Lokale HVAC-groothandels zijn een andere haalbare optie. Deze bedrijven werken net als traditionele winkels, maar ze bedienen een specifieke klantenkring, namelijk diegenen die in bulk willen kopen. Door lokaal te winkelen kun je de producten fysiek inspecteren voordat je ze koopt en krijg je deskundig advies van kundig personeel.

Dingen om in overweging te nemen

Bij het kopen van verwarmings- en airco-eenheden in de groothandel moet je rekening houden met verschillende factoren. Dit zijn onder andere de energie-efficiëntie, de grootte en het type van het apparaat, maar ook de reputatie, het retourbeleid en de klantenservice van de groothandel. Het is ook belangrijk om te controleren of de installatie is inbegrepen of dat je een aparte aannemer moet inhuren.

Door je opties te begrijpen en je onderzoek te doen, kun je verwarmings- en airco-eenheden van hoge kwaliteit tegen groothandelsprijzen vinden. Onthoud dat het doel niet alleen is om geld te besparen, maar ook om te investeren in een apparaat dat je jarenlang goed van pas zal komen.


Wat zijn de kosten van verschillende soorten ovens?

Wanneer je de kosten van verschillende soorten ovens bekijkt, is het cruciaal om rekening te houden met het type oven, de efficiëntie en de installatiekosten. Houd er rekening mee dat deze kosten zijn omgerekend van dollars naar euro’s met behulp van de huidige wisselkoers per januari 2024.

Olie ovens:

 • De eenheidskosten voor een oliegestookte oven liggen meestal tussen €3.700-€8.000.
 • Deze prijs is inclusief arbeids- en installatiekosten.

Elektrische ovens:

 • De kosten voor het installeren van een elektrische oven, inclusief de kosten van de oven zelf, variëren meestal van €1.500 tot €6.300.

Natural Gas Furnaces:

 • De kosten van een aardgasoven kunnen variëren van € 3.000 tot € 7.800.
 • Ook andere factoren kunnen de kosten van een nieuwe gasoven beïnvloeden.

Standaard efficiënte gasovens:

 • Het apparaat alleen al kost ongeveer €430 tot €1.300.
 • De vervangingskosten voor dit soort ovens liggen tussen €730 en €3.400.

Hogefficiënte gasovens

 • Deze kosten meestal €2.600 en meer, ongeveer €860 meer dan niet-condenserende ovens.
 • Ondanks de aanvankelijk hogere kosten verbruiken ze minder energie, wat na verloop van tijd kan leiden tot lagere energierekeningen.

Kortom, de kosten van een oven hangen grotendeels af van het type oven dat je kiest, de efficiëntie ervan en de installatiekosten. Het is essentieel om met deze factoren rekening te houden bij het budgetteren van een nieuwe oven. Onthoud dat modellen met een hoger rendement weliswaar duurder kunnen zijn, maar dat ze je op de lange termijn geld kunnen besparen door lagere energierekeningen.


Welke factoren beïnvloeden de kosten van een HVAC-installatie?

HVAC installatie is een aanzienlijke investering, waarbij de kosten variëren op basis van verschillende factoren. In dit artikel worden deze factoren beschreven om een beter inzicht te krijgen in wat de kosten van een HVAC-installatie beïnvloedt, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen als je een HVAC-installatie overweegt.

Type AC-systeem

De eerste factor die van invloed is op de kosten van een HVAC installatie is het type airco dat wordt geïnstalleerd. Er zijn verschillende soorten systemen en elk heeft zijn eigen kenmerken, voordelen en kosten. Zo zijn centrale airco’s meestal duurder dan raam- of draagbare units vanwege hun grotere afmetingen en de complexiteit van de installatie. Ze bieden echter ook efficiëntere koeling voor grotere ruimtes, wat de hogere kosten op de lange termijn kan compenseren.

Grootte en koelcapaciteit van de apparatuur

De grootte en koelcapaciteit van het HVAC-systeem spelen ook een belangrijke rol bij het bepalen van de installatiekosten. Grotere systemen met een grotere koelcapaciteit kosten meestal meer dan kleinere. Het is echter essentieel om een systeem te kiezen dat de juiste grootte heeft voor je huis. Een te klein systeem zal je huis niet effectief kunnen koelen, terwijl een te groot systeem kan leiden tot onnodig energieverbruik en hogere energierekeningen.

SEER-classificaties

Een andere factor die van invloed is op de kosten van een HVAC-installatie is de SEER-waarde (Seasonal Energy Efficiency Ratio) van de unit. Units met een hogere SEER-waarde zijn energiezuiniger, maar meestal ook duurder van tevoren. Ondanks de hogere initiële kosten kan een HVAC-systeem met een hoge SEER-waarde je na verloop van tijd geld besparen door lagere energierekeningen.

Bijkomende installaties

Eventuele extra installaties die nodig zijn tijdens het HVAC installatieproces kunnen ook van invloed zijn op de kosten. Denk hierbij aan de installatie van nieuwe leidingen, elektrische bedrading of andere noodzakelijke componenten. Deze extra installaties kunnen de totale kosten van het project aanzienlijk verhogen, maar ze zijn vaak nodig om het nieuwe systeem goed te laten functioneren.

Het gebied dat moet worden onderhouden en de complexiteit van het leidingwerk

Het gebied dat moet worden onderhouden en de complexiteit van het leidingwerk kunnen ook van invloed zijn op de kosten van de HVAC installatie. Grotere oppervlakken vereisen meer units of grotere systemen, wat de kosten verhoogt. Bovendien, als het leidingwerk complex is of op moeilijk bereikbare plaatsen geïnstalleerd moet worden, kan dit de installatiekosten verhogen door de extra tijd en arbeid die nodig is.

Kosten op lange termijn

Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met de kosten op lange termijn als je een HVAC installatie overweegt. Hoewel de kosten vooraf aanzienlijk zijn, zijn er ook lopende kosten om rekening mee te houden, zoals reparatie, onderhoud en energiekosten. Een HVAC-systeem dat vooraf goedkoper is, maar hoge onderhouds- of energiekosten heeft, kan op de lange termijn duurder uitvallen dan een duurder systeem met lagere lopende kosten.

Samenvattend zijn er veel factoren die de kosten van een HVAC installatie beïnvloeden. Als je deze factoren begrijpt, kun je een beter geïnformeerde beslissing nemen en een HVAC-systeem kiezen dat aan je behoeften en budget voldoet.


Airco’s vergelijken | Prijzen en advies aanvragen:

Stap 1 van 2

Wat zijn de kosten van airco