Welke airco kopen voor kleine ruimte ?

Airco kopen voor een kleine ruimte

Deze apparaten zijn veelzijdig en eenvoudig te installeren. Ze kunnen van de ene naar de andere kamer worden verplaatst, waardoor ze ideaal zijn voor huurders of mensen die op verschillende tijden koeling nodig hebben in specifieke ruimtes. Een airco voor een kleinere ruimte is dus zeker mogelijk.

 • Airco’s voor ramen: Deze zijn perfect voor kleine ruimtes omdat ze geen vloeroppervlak innemen. Ze worden direct in een raam geïnstalleerd en koelen de ruimte waarin ze staan effectief. Ze zijn echter niet zo draagbaar als hun tegenhangers en vereisen een raam voor installatie.
 • Split Air Conditioners: Deze systemen, ook wel bekend als ductloze units, bestaan uit twee delen: een binnenunit en een buitenunit. Ze zijn efficiënt en stil, waardoor ze een goede keuze zijn voor kleine ruimtes. In tegenstelling tot raamunits hebben ze een klein gat in de muur nodig voor installatie in plaats van een volledig raam.
 • Aan de muur gemonteerde airco’s: Vergelijkbaar met raamunits worden deze airco’s rechtstreeks in de muur gemonteerd. Ze koelen efficiënt en nemen geen raamruimte in, maar ze moeten wel professioneel worden geïnstalleerd en zijn niet zo gemakkelijk te verplaatsen.
 • Verdampingskoelers: Deze apparaten, ook wel moeraskoelers genoemd, koelen de lucht door verdamping van water. Ze werken het best in droge klimaten en kunnen een kosteneffectieve oplossing zijn voor kleine ruimtes. Ze vereisen echter meer onderhoud dan andere soorten airco’s.
 • Centrale airco’s: Hoewel ze meestal niet gebruikt worden voor kleine ruimtes, kunnen centrale airco’s een effectieve oplossing zijn als meerdere kleine kamers tegelijk gekoeld moeten worden. Ze zijn duurder en vereisen een uitgebreide installatie, maar ze bieden efficiënte koeling in het hele huis.
 • Hybride airco’s: Deze innovatieve systemen schakelen tussen fossiele brandstoffen en elektrische energie afhankelijk van temperatuurschommelingen. Ze kunnen een kosteneffectieve en milieuvriendelijke optie zijn voor kleine ruimtes, maar ze vereisen een ingewikkelder installatieproces. Desondanks bieden ze een grote flexibiliteit en efficiëntie.
Welke airco kopen voor kleine ruimte

Welke factoren moet je overwegen bij het kopen van een airco voor een kleine kamer ?

 • Houd rekening met de grootte van de ruimte: Het eerste aspect waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een airco voor een kleine ruimte is de grootte van de kamer. De koelcapaciteit van airco’s wordt vaak gemeten in British Thermal Units (BTU’s). Een apparaat met een hogere BTU-waarde kan een groter gebied koelen. Voor een kleine kamer kan een airco met een lagere BTU-waarde, zoals 5.000 tot 6.000 BTU, geschikt zijn.
 • Type airco: Er zijn verschillende soorten airco’s op de markt, waaronder raamunits, draagbare units en mini-splitsystemen. Raamunits zijn meestal energiezuiniger maar moeten geïnstalleerd worden, terwijl draagbare units flexibel zijn en van kamer naar kamer verplaatst kunnen worden. Minisplitsystemen bieden een balans tussen efficiëntie en flexibiliteit, maar vereisen mogelijk professionele installatie.
 • Energie-efficiëntie: Energie-efficiëntie is een belangrijke factor om rekening mee te houden, omdat het je elektriciteitsrekening kan beïnvloeden. Zoek naar een airco met een hoge energie-efficiëntieverhouding (EER) – hoe hoger de EER, hoe energiezuiniger het apparaat is. Sommige modellen hebben ook een Energy Star-classificatie, wat aangeeft dat ze voldoen aan bepaalde energie-efficiëntienormen van de overheid.
 • Geluidsniveau: Het geluidsniveau kan een groot probleem zijn, vooral in kleine ruimtes waar het geluid kan nagalmen. Sommige airco’s werken stil, terwijl andere behoorlijk luidruchtig kunnen zijn. Als je het geluidsniveau belangrijk vindt, zoek dan naar een model met een lage decibel (dB) rating.
 • Extra functies: Moderne airco’s worden vaak geleverd met extra functies zoals ontvochtigers, timers en warmtepompen. Deze kunnen het gebruiksgemak en de functionaliteit van het apparaat vergroten. Een luchtontvochtiger kan helpen om het vochtgehalte in de kamer te verlagen, met een timer kun je koeltijden plannen en een warmtepomp kan naast koelen ook verwarmen.
 • Onderhoud: Houd rekening met de onderhoudsvereisten van de airco. Sommige modellen hebben herbruikbare filters die gemakkelijk schoon te maken en te vervangen zijn, terwijl andere regelmatig professioneel onderhoud vereisen. Houd ook rekening met de beschikbaarheid van reserveonderdelen en de garantie van de fabrikant.
 • Kosten: Last but not least, houd rekening met je budget. De kosten van airco’s kunnen sterk variëren, afhankelijk van het type, de functies en het merk. Hoewel het verleidelijk kan zijn om voor de goedkoopste optie te gaan, vergeet niet dat een airco een investering is die je meerdere jaren zult gebruiken, dus het is de moeite waard om alle factoren in overweging te nemen voordat je een beslissing neemt.

Welke maat airco voor kleine ruimtes ?

Als het gaat om het koelen van kleine ruimtes, is de grootte van de airco van groot belang. Het is cruciaal om een airco te kiezen die niet te krachtig en niet te zwak is voor de ruimte die je wilt koelen. Dit artikel leidt je door het proces van het kiezen van het juiste formaat airco voor kleine ruimtes.

Inzicht in BTU’s

Het koelvermogen van airco’s wordt gemeten in British Thermal Units (BTU’s). Als algemene regel heb je 20 BTU nodig voor elke vierkante meter van je woonruimte. Maar andere factoren zoals plafondhoogte, isolatie en het aantal mensen dat zich meestal in de kamer bevindt, kunnen ook invloed hebben op de hoeveelheid BTU die nodig is.

Grootte voor kleine ruimtes

Voor kleine ruimtes van 150 tot 250 vierkante meter is een airco met een capaciteit van 5.000 tot 6.000 BTU meestal voldoende. Dit bereik is ideaal voor slaapkamers, thuiskantoren of vergelijkbare kleine ruimtes.

Gemiddelde ruimtes

Als je kamer iets groter is, tussen 250 en 350 vierkante meter, heb je misschien een airco nodig met een hogere BTU-waarde. In dit geval zou een airco met 7.000 tot 8.500 BTU moeten volstaan.

Draagbare airco’s

Draagbare airco’s zijn een andere optie voor kleine ruimtes. Deze apparaten zijn er in verschillende maten, meestal variërend van 8.000 tot 14.000 BTU. Hoe hoger de BTU, hoe meer koelvermogen het apparaat heeft.

Bereken je behoeften

Om de grootte van de airco die je nodig hebt te berekenen, vermenigvuldig je de vierkante meter van je kamer met 20. Als je kamer bijvoorbeeld 400 vierkante meter groot is, heb je een airco nodig met ongeveer 8.000 BTU.

Energie-efficiëntie

Hoewel de grootte belangrijk is, is het ook cruciaal om rekening te houden met de energie-efficiëntie van je airco. Energy Star suggereert dat je tussen de 20 en 30 BTU per vierkante meter nodig hebt, afhankelijk van verschillende factoren. Een kamer van 250 tot 300 vierkante meter heeft dus een airco nodig met ongeveer 7.000 BTU, uitgaande van gemiddelde omstandigheden.

Onthoud dat het kiezen van de juiste maat airco voor jouw ruimte zorgt voor optimale prestaties, energie-efficiëntie en comfort.


Enige installatietips voor airco’s in krappe ruimtes ?

Een goede planning en voorbereiding zijn cruciaal bij het installeren van een airco in krappe ruimtes. Als je een paar belangrijke tips volgt, kun je zorgen voor een efficiënte en effectieve installatie zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties.

 • Meet de ruimte: Voordat je een AC-systeem koopt of installeert, moet je de beschikbare ruimte zorgvuldig opmeten om compatibiliteit te garanderen. Houd rekening met zowel de afmetingen van de unit zelf als de ruimte die nodig is voor een goede luchtstroom en toegang voor onderhoud.
 • Overweeg alternatieve opties: Als de ruimte erg beperkt is, overweeg dan alternatieve AC-opties zoals kanaalloze mini-splitsystemen. Deze systemen hebben geen leidingwerk nodig en kunnen gemakkelijker in kleinere ruimtes worden geïnstalleerd.
 • Kies de juiste locatie: De juiste locatie kiezen voor je AC-unit is essentieel. Plaats hem niet in de buurt van warmtebronnen, direct zonlicht of gebieden met een beperkte luchtstroom. Zo voorkom je oververhitting en optimaliseer je de koelefficiëntie.
 • Zorg voor goede ventilatie: Voldoende ventilatie is cruciaal voor elke AC-eenheid, vooral in krappe ruimtes. Zorg voor voldoende ruimte rond het apparaat voor een goede luchtcirculatie en warmteafvoer. Volg de richtlijnen van de fabrikant voor de minimale vrije ruimte.
 • Dicht kieren af: Om de koelingsefficiëntie te verbeteren en luchtlekkage te voorkomen, moet je kieren en spleten in ramen, deuren of muren rond de airco-eenheid afdichten. Gebruik kit of afdichtrubbers om tocht te voorkomen en ervoor te zorgen dat de koele lucht in de ruimte blijft.
 • Overweeg een professionele installatie: Als je geen ervaring hebt of je onzeker voelt over het installeren van een airco in een krappe ruimte, is het aan te raden om professionele hulp in te roepen. HVAC-technici hebben de expertise om uitdagende installaties uit te voeren en kunnen zorgen voor optimale prestaties.
 • Volg de richtlijnen van de fabrikant: Raadpleeg altijd de instructies en richtlijnen van de fabrikant voor de installatie. Elk AC-toestel kan specifieke vereisten en aanbevelingen hebben die opgevolgd moeten worden voor een veilige en effectieve installatie.

Als je deze installatietips volgt, kun je de prestaties en efficiëntie van je AC-eenheid maximaliseren, zelfs in krappe ruimtes. Vergeet niet om prioriteit te geven aan een goede planning, ventilatie en naleving van de richtlijnen van de fabrikant voor de beste resultaten.


Airco’s vergelijken voor kleine ruimtes | Prijzen en advies aanvragen:

Stap 1 van 2

Welke airco kopen voor kleine ruimte